Miloš Zeman: Škromach není podrazák. Což je dnes v ČSSD výjimka

21.12.2012 10:15

ROZHOVOR Poté, co skončila čtvrteční schůzka prezidentského kandidáta Miloše Zemana s místopředsedou senátu Zdenkem Škromachem, poskytl Miloš Zeman rozhovor pro ParlamentníListy.cz.

Miloš Zeman: Škromach není podrazák. Což je dnes v ČSSD výjimka
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman a Zdeněk Škromach

Schůzka proběhla, jaký z ní máte dojem?

Se Zdenkem Škromachem se známe dlouhá léta a já jsem vždy oceňoval jeho postoj, který nebyl podrazácký, což je, žel, v poslední době u sociálně demokratických funkcionářů spíše výjimka, než pravidlo.

Jaký závěr z té schůzky vyplynul?

Myslím, že jsme se shodli v tom, že sociální demokracie, jíž je Zdeněk Škromach místopředsedou, by měla mít korektní a dobrý vztah s budoucím prezidentem. Což v mém případě, kdybych byl zvolen, by určitě byl. Pokud jde o ostatní kandidáty, měli by svůj vztah s ČSSD vyjádřit sami.

Na schůzce bylo zmíněno i vaše setkání s rakouskými sociálními demokraty. Povíte nám o tom něco více?

Velice jsem uvítal setkání se svým dlouholetým přítelem a současným rakouským prezidentem Heinzem Fischerem a velice mě potěšil i bývalý velmi slavný rakouský kancléř Franz Vranicky, který sám, aniž bych ho o jakékoliv hodnocení žádal, jednoznačně prohlásil, že mě považuje za nejlepšího prezidentského kandidáta.

Padlo jméno i bývalého britského premiéra Tonyho Blaira…

Návštěvu u Tonyho Blaira jsem komentoval už v době, kdy proběhla, jen dodávám, že ho stále pokládám za jednoho z nejvýraznějších evropských, ale i světových sociálních demokratů.

Podpory se vám ale dostává také na domácí půdě…

Ano a velice mě například potěšilo setkání s předsedou odborů Jaroslavem Zavadilem, který rovněž, aniž bych ho o to požádal, oznámil, že mě bude v prezidentském klání volit.

A samozřejmě, nemohu v žádném případě zapomenout na krásné setkání s Lucií Bílou na jejím koncertě v Pardubicích, kdy před naplněným sálem vyzvala k mé podpoře.

V poslední době je společnost znepokojena vývojem v souvislosti s takzvanými církevními restitucemi, a především s možností prolomení Benešových dekretů. Jak se k této otázce staví Miloš Zeman?

Na tuto otázku jsem odpovídal už nejméně tisíckrát, a to velmi jednoznačně. Neuznávám pojem „Benešovy dekrety“. Vždyť ve skutečnosti se jedná o zákony Národního shromáždění Republiky Československé. Bývalé dekrety prezidenta Beneše byly recipovány (převzaty – pozn.red) Národním shromážděním jako zákony.

Jsem jednoznačně proti prolomení hranice 25. února 1948, a to i v případě církevních restitucí.

Co vás čeká dál?

Velmi si vážím návštěvy paní Livie Klausové, která se uskutečnila zde, v mé kanceláři na Loretánském náměstí. No a pak mě čeká standardní program – rozhovory, ať už pro rozhlasové vysílání, či pro noviny.

Zítra budu, mimo jiné, vystupovat v televizi v pořadu Hyde Park, na což se rovněž velice těším. Setkání s občany na mítinku znamená, že mohu oslovit několik set lidí, zatímco televizní diskuze přitáhnou několik tisíc, někdy i několik desítek tisíc diváků.

Když už jsme u osobních setkání s lidmi. Jaký máte dojem ze setkání v krajích?

Sami regionální novináři mi říkají, že od listopadu ´89 nebylo na náměstích krajských měst nikdy tolik lidí, jako na našich mítincích. A já si toho velice vážím.

Ta setkání jsou přátelská a věcná. Doprovázejí je moji přátelé Láďa a Tereza Kerndlovi a Felix Slováček. A jsem rád, že už nyní mohu říci, že jsem splnil jeden ze svých dvou předvolebních slibů, že objedu všech 14 krajských měst - ne ve vytopených sálech, ale na náměstích. Poslední takový mítink mě čeká 10. ledna v Praze, na Staroměstském náměstí.

A ten druhý slib?

Ten jsem rovněž splnil, protože zhruba před 14 dny do všech 4 milionů domácností byl rozeslán můj dvoustránkový životní příběh, aby občané znali minulost jednoho z prezidentských kandidátů. No a věřím, že ostatní kandidáti udělají totéž. I když jsem se zatím nesetkal s tím, že by na náměstích vystupovali.

Co byste popřál čtenářům ParlamentníchListů.cz?

Především to, aby jim nový rok přinesl úspěch v podobě dobře vykonaného díla, ať je tím dílem zasazení stromu, postavení domu nebo zplození syna či dcery.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …