Miloš Zeman o Jiřím Dienstbierovi a Mirce Němcové. Mluvil o zabíjení odpůrců a lidé křičeli smíchy

07.03.2016 19:44

REPORTÁŽ Posledním bodem prvního dne prezidentské návštěvy Karlovarského kraje bylo město Nejdek. Miloš Zeman se zde setkal s představiteli města a zhruba tři čtvrtě hodiny diskutoval s občany. Byla řeč o migraci, uzavírání hranic, případu kolem šéfky ERÚ Aleny Vitáskové, ale padl i dotaz, proč se vůbec rozhodl být prezidentem.

Miloš Zeman o Jiřím Dienstbierovi a Mirce Němcové. Mluvil o zabíjení odpůrců a lidé křičeli smíchy
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman s karlovarským hejtmanem Martinem Havlem

Anketa

Chcete, aby se Miloš Zeman v roce 2018 znovu ucházel o prezidentský úřad?

93%
7%
hlasovalo: 15961 lidí

Miloš Zeman byl historicky třetí hlavou státu, která Nejdek na Karlovarsku navštívila. V úvodu setkání se zdejšími občany to řekl starosta města Lubomír Vítek. „Prvním byl rakousko-uherský císař Karel I. v roce 1918, druhým Václav Klaus roku 2006 a nyní máme 7. března 2016 a já vítám prezidenta Miloše Zemana,“ sdělil starosta občanům, kteří do posledního místa zaplnili zdejší kinosál.

„Pečlivě jsem si prostudoval dokumentaci k Nejdku a zjistil jsem, že vám není co vytknout, což mě hluboce zklamalo, protože já hrozně rád kritizuji. Chtěl bych tedy poděkovat za to, že ve vašem městě a jeho okolí klesla nezaměstnanost z loňských osmi na letošních šest procent, čímž se dostala na celostátní průměr. Nezaměstnanost je nejenom ztráta výdělku, je to i ztráta lidské důstojnosti,“ začal vážněji prezident.

Následně v reakci na úvodní slova hejtmana Martina Havla zopakoval prezident, že nejdůležitější součástí jeho krajských cest jsou diskuse s občany. „Někteří politici mají takový zvláštní zvyk. Když přijedou do podniku, setkají se s vedením, ale nesetkají se se zaměstnanci. Když přijedou do města, setkají se s vedením města, ale nikoli s občany. Nevím proč. Buď se občanů bojí, nebo na ně nemají čas a obojí je špatně. Mohu vás potěšit, až nastane volební kampaň, začnou se politici rojit. Rojí se vosy, rojí se sršni, tak proč by se nerojili i politici. A to uvidíte ty buřtíčky, to pivo, ten gulášek a samozřejmě i spoustu slibů. Dám vám radu. Zeptejte se všech kandidujících politiků bez rozdílu jejich politické příslušnosti, co jste až dosud udělali, co je za vámi. A když na tuhle otázku nebudou umět odpovědět, tak je nevolte,“ doporučil občanům Nejdku prezident Zeman.

Jeden z občanů se hlavy státu ptal na případ předsedkyně Energetického a regulačního úřadu Aleny Vitáskové, kterou soud nepravomocně odsoudil k osmi a půl roku vězení. „K případu paní předsedkyně Vitáskové se definitivně vyjádřím teprve tehdy, až rozsudek bude pravomocný. Zažili jsme v soudní praxi, kdy nepravomocný rozsudek byl zvrácen soudem vyšší instance. Chcete-li znát můj pracovní názor, tak mám silný pocit, že je to boj proti kráse našich polí, která jsou poseta solárními panely. Musíte uznat, že takový solární panel, solární louka, to je něco, na co oko s libostí spočine. Když k estetickému dojmu přidáte to, že elektřina vyráběná těmito panely je asi čtyřikrát dražší než normální elektřina a tento rozdíl jde do kapes takzvaným solárním baronům, proti kterým Alena Vitásková bojuje, lze předpokládat, že nastoupila na velmi, velmi těžkou cestu boje proti solární mafii. Uvidíme, jak rozsudek dopadne. Pokud by se nezákonně obohatila, šel by trest pochopit, pokud tomu tak není, a zatím se to nezdá, že by to tak bylo, tak trest, který sazbou odpovídá trestu za vraždu, mi připadá poněkud paradoxní. Nehledě na to, že samozřejmě všichni jsme jenom lidé, všichni jsme ovlivnitelní, až na mě pochopitelně, a není úplně vyloučeno, že solární baroni si mohli najít cestičku k některým soudcům,“ nadnesl Miloš Zeman.

Další otázka se týkala politické korektnosti, islámu a toho, zda o těchto věcech prezident debatuje s Bohuslavem Sobotkou nebo Jiřím Dienstbierem. „S panem Sobotkou jsem povinen diskutovat jako prezident s premiérem. S panem Dienstbierem naštěstí nejsem povinen diskutovat, takže o migrační krizi jsem se samozřejmě s panem premiérem bavil, a jak víte, máme rozdílné názory,“ rýpl si Zeman do ministra pro lidská práva z ČSSD.

„K té politické korektnosti, kterou opravdu nevynikám. Nedávno jsem si přečetl, že v Rakousku politická korektnost velí, aby se uklízečce říkalo, cituji doslova: kosmetička podlahových ploch. Konec citátu. Vážení, já budu vždycky, a to si této profese vážím, uklízečce říkat uklízečka a jiný už nebudu,“ potěšil opět publikum prezident.

Anketa

Kdo nejlépe podle Vás "bojuje" proti Islámu?

0%
26%
hlasovalo: 14214 lidí
Ohledně uzavírání hranic Miloš Zeman řekl, že v současné době by šlo o zbytečné a nákladné opatření, protože v současné době naše hranice překračuje týdně asi deset migrantů, protože měli dosud volnou cestu přes Rakousko do Německa. Pokud by se to prý změnilo, jsou naše armáda a policie schopné do šesti hodin uzavřít hraniční přechody a do 48 hodin i zelenou hranici.

Zájem byl o komentář ke snaze okleštit prezidentské pravomoci. Podle prezidenta je nelogické, aby přímo zvolený prezident měl menší pravomoci než prezident zvolený poslanci a senátory. „Myšlenka okleštění pravomocí se v zásadě zrodila tehdy, když jsem svrhnul Miroslava Kalouska. Nevím, zda si na to ještě vzpomenete, Miroslav Kalousek si na to pamatuje dodnes. Byla to doba, když Nečasova vláda podala demisi a já jako prezidentská loutka jsem měl za úkol jmenovat Mirku Němcovou premiérkou a jinak ponechat dosavadní složení vlády včetně osob, obsazení a programu. Protože nejsem prezidentská loutka, tak jsem se vzepřel a nejmenoval jsem tuto vládu. Takže Miroslav Kalousek přestal být ministrem financí. No a aby prezident ještě někdy neprovedl něco podobného nebo třeba nejel do Ruska nebo Číny, tak je potřeba ho svázat na rukou a na nohou a udělat z něj oleandr. Oleandr je rostlina stojící v koutě, občas ji zalejete a jinak celkem k ničemu není. Občas ji také můžete nechat uschnout, což by někteří velmi rádi udělali,“ sklidil opět velký potlesk prezident.

Žačka základní školy se Miloše Zemana zeptala, co musel udělat, aby se stal prezidentem, a jak ho to vůbec napadlo. „Musel jsem povraždit všechny svoje politické odpůrce. Některým jsem nasypal jed do jídla, jiné jsem uvrhl do hladomorny a zbytek rozsápali lvi v hradním příkopu. Nenapadlo to mě, napadlo to moje kamarády a známé. Ti mě přesvědčovali přesně tři roky. Tři roky trvaly poutě na Vysočinu a Miloši kandiduj, Miloši kandiduj, Miloši kandiduj. Počáteční reakce, že se zbláznili, pak reakce druhé fáze, když jsou všechna média proti mně, tak si zkusím je porazit, a konečná fáze, že půjdu do boje proti médiím v ČR už proto, abych dokázal, že média neovlivňují tak mnoho, jak si sami myslí, náš veřejný a politický život. A díky poznámce o médiích počítám s palcovými titulky zítřejšího tisku: Prezident se přiznal k otrávení svých politických odpůrců. Ale ty titulky budou pravdivé, já jsem je opravdu otrávil, dokonce několikrát,“ dodal Zeman smíchy bouřícímu publiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …