Miloš Zeman po soukromém jednání s ázerbájdžánským prezidentem vystoupil před novináře a padla tato slova

15.09.2015 15:26

Český prezident Miloš Zeman se v Baku na tiskové konferenci se svým ázerbájdžánským protějškem Ilhamem Alijevem vyjádřil k aktuálnímu sporu této země s EU. Během tiskovky si spolupráci Česka s Ázerbajdžánem pochvaloval. Miloš Zeman po jednání s prezidentem Ilhamem Alijevem v Baku prohlásil, že ukončení členství Ázerbájdžánu v projektu Východní partnerství EU kvůli současným rozporům země s Evropským parlamentem by nedávalo smysl.

Miloš Zeman po soukromém jednání s ázerbájdžánským prezidentem vystoupil před novináře a padla tato slova
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a ázerbajdžánský prezident Ilham Alijev

Zdejší parlament totiž v reakci na rezoluci europarlamentu vůči Ázerbájdžánu vyzval vládu, aby vystoupila na protest z Východního partnerství. Podle Zemana by to ale byla škoda, protože Ázerbájdžán je v rámci Východního partnerství EU významnou silou a navíc tento projekt s rezolucí Evropského parlamentu nemá nic společného.

Evropský parlament koncem minulého týdne přijal rezoluci, která kritizuje „nevídané represe proti občanské společnosti v Ázerbájdžánu“. Zdejší parlament v reakci na to zastavil členství země v meziparlamentní organizaci Euronest a vyzval vládu k přehodnocení členství v projektu Východní partnerství. Ázerbájdžánský parlament je přesvědčen, že rozhodnutí europarlamentu je důkazem systematické kampaně, jejímž cílem je očernit Ázerbájdžán.

Prezident Zeman po jednání s Alijevem chválil vzájemnou spolupráci České republiky a Ázerbájdžánu, a to především co se týče obchodní spolupráce. Ázerbájdžán je prý velmi spolehlivý v plnění finančních závazků. Dle Zemana nebyl evidován ani jediný případ nedodržení závazků, na rozdíl od jiných nejmenovaných států. Miloš Zeman v tomto ohledu dal Ázerbájdžán za příklad.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…