Miloš Zeman složil slib a ujal se úřadu prezidenta

08.03.2013 10:21

Miloš Zeman dnes dopoledne složil prezidentský slib a stal se třetím českým prezidentem. Akt, při kterém Zeman přísahal na speciální výtisk české ústavy, sledovali ve Vladislavském sále Pražského hradu poslanci, senátoři, členové vlády, zahraniční diplomaté či zástupci církví. Přítomen byl též předchozí prezident Václav Klaus.

Miloš Zeman složil slib a ujal se úřadu prezidenta
Foto: Herbert Slavík
Popisek: Oficiální portrét Miloše Zemana

Zeman složil přísahu do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Úřadu se ujal na příštích pět let. Z první řady sedadel v pozdně gotickém hradním sále prezidentský slib sledovala též Zemanova manželka Ivana a dcera Kateřina. Pozváno bylo 626 hostů, někteří se ale omluvili.

Krátce po přísaze zahřmělo z nedalekého Petřína 21 dělových salv, v sále samotném zněla česká hymna. Dění v sále mohli lidé sledovat na velkoplošných obrazovkách na hradních nádvořích.

Čestného předsedu SPOZ Zemana do prezidentské funkce vynesla první přímá volba, v jejímž druhém kole nynější hlava státu porazila na konci ledna poměrem 55 ku 45 procentům hlasů vicepremiéra, ministra zahraničí a šéfa vládní TOP 09 Karla Schwarzenberga. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …