Miloš Zeman v Číně předstoupil před novináře a tajemně pravil...

04.09.2015 10:36

Prezident Miloš Zeman v Pekingu před českými novináři zhodnotil dosavadní průběh své návštěvy v „Říši středu“. Pohovořil o tématech jednání s Vladimirem Putinem i Si Ťin-pchingem. Čínský prezident podle Zemana slíbil, že příští rok dorazí do České republiky, což bude historicky první návštěva čínského prezidenta v ČR. V Pekingu se během uplynulých dvanácti měsíců setkal Zeman se Si Ťin-pchingem už podruhé. Poprvé to bylo loni na konci října během státní návštěvy.

Miloš Zeman v Číně předstoupil před novináře a tajemně pravil...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman vystupuje z leteckého speciálu v Pekingu

Na samém počátku tiskové konference prezident nalákal na sobotní jednání v Šanghaji. O co přesně půjde, ale odmítl sdělit s tím, ať si novináři počkají. „To, co pro vás bude nejvíce atraktivní, se dozvíte zítra při podpisu důležitých dohod v Šanghaji. Nevidím ale důvod prozrazovat něco, co zítra už tajemstvím nebude,“ uvedl Zeman.

Zeman následně shrnul kromě jiných akcí dle svých slov dvě zajímavá a užitečná setkání. „Včera proběhlo setkání s ruským prezidentem Putinem a témata byla v zásadě čtyři. Za prvé ruská podpora mého návrhu na rezoluci Rady bezpečnosti OSN o vytvoření antiteroristických jednotek. Dovoluji si upozornit, že obdobná, a to jednomyslně přijatá rezoluce už existuje o boji proti somálským pirátům. Lze říci, že teroristé jsou druhem pirátů nebo piráti jsou druhem teroristů,“ konstatoval český prezident. S návrhem rezoluce prý Putin souhlasil.


Tisková konference prezidenta Miloše Zemana v Číně. (Foto: Radim Panenka)

Loď bez vlajky je pirátská

Druhý bod jednání s ruským prezidentem se týkal situace v Sýrii. „Třetí tematika schůzky s prezidentem Putinem se týkala rezoluce Rady bezpečnosti, kterou – doufám – nebude Rusko vetovat. Je také svého druhu o boji proti pirátům, ale tentokrát spíše o boji proti pašerákům lidí. Uplatnili jsme argument, že každá loď, která nemá vlajku, je loď pirátská, což je argument z mezinárodního práva. A protože 95 procent z těch lodí vlajku nemá, můžeme vlastně všechny pašeráky lidí považovat za piráty. Důležité je, aby taková rezoluce Rady bezpečnosti byla přijata,“ dodal Miloš Zeman.

Poslední oblastí, kterou český prezident s šéfem Ruské federace probíral, byla energetika. „Přivezli jsme podklady různých investičních akcí v energetice, a to i na trzích třetích zemí, připravené ve spolupráci s ministerstvem průmyslu, Českou exportní bankou, Egapem a dalšími institucemi," podotkl Zeman.

Čínská armáda neobsazovala Krym

Vysvětlil také důvod, proč se zúčastnil vojenské přehlídky v Pekingu, ale v Moskvě nikoliv. V Moskvě měly údajně pochodovat i jednotky, které obsazovaly Krym. „Což, jak jistě uznáte, pane redaktore, není případ čínské armády,“ rýpnul si prezident.

Přijede Putin do České republiky? „Na toto téma jsme konkrétně nemluvili. Uvažovalo se o tom, že ruský prezident přijede do Prahy na hokejové finále, to se ale nepotvrdilo. Určitě ale jednoho krásného dne ruský prezident do Prahy zavítá. Lidé se mají vzájemně navštěvovat a mluvit spolu,“ řekl Miloš Zeman.

S čínským prezidentem prý bilancovali hlavně předchozí návštěvu a její výsledky. Například jde o otevření pobočky Bank of China v České republice, zahájení přímých letů Peking–Praha. „Pokud jde o certifikaci malých a středních letadel, tam sice proces probíhá, ale upozornil jsem čínského prezidenta na byrokratické překážky, které povedou k tomu, že proces bude završen vzájemnou dohodou až v prvním čtvrtletí příštího roku,“ zmínil Zeman.

„Samozřejmě jsem pozval čínského prezidenta opětovně na návštěvu Prahy, kterou přislíbil na příští rok. Bude to první čínský prezident, který do České republiky přijede,“ informoval Miloš Zeman. Prezidenti hovořili také o zdravotnictví, konkrétně třeba o tom, že Česká republika je největším výrobcem elektronových mikroskopů na světě a každý pátý mikroskop končí v Číně. „Možnosti spolupráce od fotbalu až po mikroskopy jsou téměř neomezené,“ dodal český preizident.

Prezident MIloš Zeman se z Pekingu přesouvá do Šanghaje, kde by během soboty mělo dojít k podpisu důležitých smluv a ekonomických dohod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…