Miloš Zeman zaskočil Gorbačova třílitrovou slivovicí

23.03.2011 13:36

Obrovskou láhev slivovice vypálenou v Mutěnicích. Takový dárek předal expremiér Miloš Zeman na Gorbačovově fóru v německém Mnichově bývalému prezidentu Sovětského svazu. Duchovní otec perestrojky Michail Gorbačov totiž slaví osmdesáté narozeniny.

Miloš Zeman zaskočil Gorbačova třílitrovou slivovicí

„Je to dárek, který nikdo jiný, než já, nemůže dát. A já mám rád originální dárky," vysvětlil Miloš Zeman před samotným předáním. K Michailu Gorbačovovi ho prý poutá dlouholeté přátelství.

„Do Čech přijel v červenci roku 2002, tedy už po skončení mého funkčního období. Přijel tehdy do Prahy a požádal mě, abych se stal spoluzakladatelem jeho fóra, a pokládám za svou povinnost, když jsem s tím souhlasil, abych se na těchto fórech občas objevoval. Vážím si toho, že má neutuchající politickou energii a aktivitu i v osmdesáti letech a z tohoto hlediska mu může závidět každý mnohem mladší politik," dodal.

Objetí nad slivovicí

Bývalý sociálně demokratický premiér Miloš Zeman přišel na zahájení Gorbačovova fóra v slavnostním sále mnichovského hotelu Bayerischer Hof v pantoflích, protože ho stále trápí a pobolívá zlomený palec u nohy. Opíral se o hůl, se kterou vystoupil i v televizním pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou. V přestávce mezi proslovy si našel chvíli podarovat bývalého prezidenta SSSR.

K tématu:
Zemanovi hrozila amputace. Nešikovný doktor úraz zbodal
Vláda dělá reformu z blbosti. Senior Zeman ohrožoval Jílkovou holí

„Česko mám moc rád," zvolal Michail Gorbačov a objal Zemana. Ten mu pak předal třílitrovou láhev slivovice v krabici Mutěnická pálenka, kterou nazývá „Zemanovkou". Gorbačov, jenž zanedlouho v Londýně oslaví osmdesáté narozeniny, které měl již druhého března, se usmíval na všechny strany a byl očividně potěšen. Zeman se tak v Mnichově stal prvním gratulantem.

Na Gorbiho narozeniny nepojede

Pro většinu Rusů je nicméně národním nápojem vodka a proto je na místě otázka, jestli bude Gorbimu, jak ho přátelé přezdívají, moravská pálenka chutnat. „Nevím, jestli mu bude chutnat, ale opravdu dávám přednost originálním a svým způsobem i unikátním dárkům," zopakoval Zeman.

„Gorbačov mě teď pozval do Londýna do Royal Albert Hall na oslavu svých osmdesátin, ale vzhledem k tomu, že mám zlomený palec na noze, tak dvě zahraniční cesty v tak krátkém intervalu nemohu absolvovat. Myslím si však, že při příležitosti pravidelných fór, která se konají tak jednou až dvakrát do roka, se s Michailem Sergejevičem budu setkávat často a jinde, než na Vysočině," doplnil.

Na fóru je i exprezident Rumunska

Gorbačovovo fórum, které se letos zabývá tématem Bezpečnost pro globální svět, začal ráno jeho svolavatel slavnostní řečí, při níž si několikrát loknul pomerančového džusu. Své příspěvky pak pronesli například bývalí ministři zahraničí Velké Británie David Owen a Francie Michel Rocard. Hlavně diskutovali o situaci na severu Afriky a vojenském zásahu v Libyi.

Fóra se účastní i bývalý prezident Rumunska Ion Iliescu, který zemi převzal v rozkladu po diktátorké vládě Nicolae Ceausesca. Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg do Mnichova nepřijel, jak se předpokládalo. Jediný zástupce Česka na fóru Miloš Zeman pronese svou řeč zítra ráno o tom, jak se může Evropa dostat z ekonomické krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…