Ministerstvo vnitra nechce zaplatit a bere si prý tisíce občanů jako rukojmí

08.03.2012 21:57

Zatímco normální lidé a instituce za aplikace a služby Portálu veřejné správy platit musí, ministerstvo vnitra, které má na starosti i správu internetu, zvolilo přístup jiný. Své věřitele zkrátka odpojilo od internetu.

Ministerstvo vnitra nechce zaplatit a bere si prý tisíce občanů jako rukojmí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

V dnešních odpoledních hodinách byl Portál veřejné správy http://portal.gov.cz odpojen od Internetu. Domény, na kterých byl v provozu od roku 2003, byly přesměrovány na informaci na webovských stránkách Datových schránek, kterou má MV ČR k dispozici.

„Je to smutná informace pro občany ČR, které si tímto zástupci Ministerstva vnitra berou jako rukojmí namísto toho, aby se k věci, kterou sami způsobili, postavili čelem,“ komentuje odpojení stránek Portálu veřejné správy Vladimír Paclík, řiditel společnosti EBE.

Právě společnost EBE má Portál veřejné správy na starosti. Jeho služby odebírá i ministerstvo vnitra. Avšak neplatilo za ně.

Ministerstvo vnitra totiž tvrdí, že se společností EBE nemá žádnou smlouvu. Zajímavé ovšem je, že EBE smlouvu s ministerstvem vnitra má, dokonce z roku 2003 a dále pak má i další smlouvy se společností IBM, které přenáší licenční podmínky řešení EBE, a tedy i závazek je dodržovat až na Ministerstvo vnitra.

Místo, aby ministerstvo zaplatilo, tak se prý rozhodlo své věřitele poškodit

„Je pravdou, že stávající provoz Portálu veřejné správy není ze strany ministerstva vnitra zajištěn smluvním vztahem, služby však odebírá, ale neplatí za ně,“ vysvětluje Paclík a dodává, že se tak ministerstvo vnitra dopouští softwarového pirátství.

„Považujeme tento stav a postup Ministerstva vnitra za ostudné chování a postup neobhajitelný vůči občanům ČR, kteří takto nebudou mít například možnost získávat informace o řešení svých životních situací,“ dodává Paclík.

Portál veřejné správy totiž zprostředkovává řadě lidí informace z mnoha úřadů, jako jsou náhledy do katastru nemovitostí, krizová řešení v regionech, současná legislativa, povodňové informace a dopravní zpravodajství.

Snažili jsme se o smír, stýská si ředitel poškozené firmy

Postup ministerstva vnitra, kdy své věřitele prostě odpojilo od internetu, vlastní spor, kdy MV více jak 8 měsíců podle společnosti EBE neoprávněně užívalo aplikace portálu a za služby neplatilo, neřeší. Ministerstvo se zkrátka rozhodlo své věřitele poškodit tím, že jim zamezilo v přístupu k jejich majetku.

„Situace je obzvlášť smutná i z toho důvodu, že namísto jasného postoje k našemu obvinění, věcně i fakticky veřejně doloženému, ale i našemu návrhu na smírné řešení, který jsme ministerstvu zaslali a který zůstavá bez odezvy, přichází právě takovéto, velmi nedůstojné opatření,“ uzavírá ředitel poškozené společnosti Vladimír Paclík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…