Ministr Blažek: Riskujeme zneužívání státní moci

17.04.2013 15:22

Výběr z dopisu ministra spravedlnosti Pavla Blažka policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi.

Ministr Blažek: Riskujeme zneužívání státní moci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

„Obracím se na Vás ve věci, která mi není věru příjemná, leč horší by bylo zůstat lhostejným.“ Těmito slovy začíná dopis ministra spravedlnosti Pavla Blažka policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi. Ministr spravedlnosti v něm vyjadřuje podporu vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové ve věci jejího sporu s šéfem ÚOKFK – SKPV Tomášem Martincem a také sděluje své obavy z možného dění v jednom z významných útvarů Policie ČR. „V oblasti vyšetřování trestných činů musejí policejní orgány bezpodmínečně podléhat dohledu státních zastupitelství a soudů – bez respektování tohoto právního prostředí se můžeme ocitnout na poli možných zneužívání státní, dokonce ozbrojené moci. Nechci domýšlet, jak někteří policisté jednají s účastníky trestních řízení, pokud si k vrcholné představitelce státního zastupitelství dovolili to, co Vám popsala,“ píše doslova ministr spravedlnosti.

„Upozornění JUDr. Bradáčové mne vede k závěru, že se některým představitelům policie jeví přísné dodržování zákonnosti jako překážka jejich postupu, a tak se nad rámec zákona i služebních povinností snaží o odstraňování takovýchto překážek. Myslím, že aktivita JUDr. Bradáčové na Vrchním státním zastupitelství v Praze se svou urputností v trvání na postupech dle platných zákonů se takovouto překážkou mohla stát,“ píše dále ministr Pavel Blažek.

„Vážený pane policejní prezidente, prosím Vás, abyste celé záležitosti věnoval zvýšenou pozornost. Ani jeden z nás si jistě nepřeje, aby se opakovaly situace známé z období 1945 – 1948, kdy orgány „vnitra“ sváděly boje s orgány „spravedlnosti“. Z takového souboje by nakonec těžili jen pachatelé trestné činnosti a nepřátelé demokracie,“ uvádí ministr v závěru svého dopisu a dodává, že tento přípis má policejní prezident chápat jako zdůraznění závažnosti celé problematiky, nikoli jako jakýkoli zásah do jeho pravomocí.

„Závěrem podotýkám, že JUDr. Lenka Bradáčová o tomto mém dopise neví a ani s ní nebyl konzultován,“ uzavírá ministr spravedlnosti.

reklama

autor: Pavel Blažek

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…