Ministr Fiala odvolal šéfa CERMATu Zeleného

08.06.2012 13:45

Ředitel Centra pro přípravu maturit (CERMAT) Pavel Zelený přišel o funkci, a to kvůli průběhu státních maturit. Odvolal jej dnes ministr školství Petr Fiala, který svůj krok ohlásil na brífinku. CERMAT prozatím povede jeho dosavadní výkonný ředitel Jiří Zíka.

Ministr Fiala odvolal šéfa CERMATu Zeleného
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pavel Zelený

Nejprve tu byly problémy s těžkými testy z matematiky při letošních státních maturitách a tento týden vyplul na povrch další skandál: Na několika školách se totiž podvádělo při maturitních písemkách. Studenti odevzdali stejné, nebo velmi podobné slohové práce.

Stížnosti kolem maturity z češtiny se pak týkaly také hodnocení slohové části. Anonymní hodnocení jsou totiž údajně výrazně subjektivní, a navíc značně ovlivňují celkovou známku z maturity.

Nedostatečnou ze slohové práce z češtiny pak dostaly tisíce maturantů, tedy kolem čtrnácti procent. Někteří z nich, včetně i ředitelů škol, pak namítají, že  propadli i ti, kteří v jiných částech zkoušky z českého jazyka bez potíží uspěli. Hodnocení slohových prací prý bylo přísné a nešlo z nich ani pochopit, kde maturanti udělali chyby.

Ředitel Centra pro přípravu maturit Pavel Zelený ale k tomu řekl, že byly problémy jen na jednotkách škol.

„Projednali jsme danou záležitost s řediteli škol a po dohodě s nimi jsme stanovili termín pro opakování zkoušky. Opakování zkoušky již proběhlo. Další informace o školách nejsme oprávněni sdělovat,“ vysvětlil tento týden Zelený. 

Audit a pracovní skupina

Proč ministr školství Petr Fiala ale Zeleného odvolal? Prý nedokázal vysvětlit, jaké kroky dělá kolem státních maturit nyní.

„Jde o pochybení a nejasnosti, které zde vznikly a také jde o způsob prezentace, neboť se nepodařilo přesvědčit ani odbornou veřejnost, že jsou maturity v pořádku,“ poznamenal k tomu ministr Fiala.

Dále upozornil, že až maturity skončí, tak spustí audit, který má zjistit, jestli je vše kolem nich v pořádku a jestli jsou všechny prostředky vynakládány efektivně. Vytvoří také speciální pracovní skupinu, která prozkoumá obsah státních maturit tak, aby se v nich mohlo pokračovat.

Fiala se dnes se Zeleným sešel zhruba na hodinu a půl. Novinářům řekl, že mluvili o chybách v hodnocení slohové části maturit či dřívějším pochybení v náročnosti matematického testu. Ani na opakované dotazy ale ministr nechtěl říci, kolik studentů bylo poškozeno. Zatím prý nemá konečný počet. Uvedl pouze, že nejde o tisíc studentů. Všichni se mohou odvolat standardní cestou.

Harmonogram analýz a práce uvažované skupiny odborníků chce Fiala připravit v nejbližších dnech. Kdo by měl být posuzování účasten, má v hlavě, zatím však odborníky neoslovil. Chce, aby výsledky byly v co nejkratší době. Letošní ročník maturit ale prý vyjde na 207 milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…