Miroslav Kalousek se prý budoucnosti bát nemusí

17.09.2012 4:47

Může být dobrý politik i úspěšný podnikatel? Uplatnil by se podle odborníků jeden z českých nejtalentovanějších politiků – Miroslav Kalousek – stejně dobře v byznysu jako na politické scéně? Třebaže se ministr financí v žádném případě k opuštění politiky nechystá, odpovědi by ho mohly potěšit.

Miroslav Kalousek se prý budoucnosti bát nemusí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Obratnost, předvídavost, inteligence, schopnost vybruslit z jakékoli situace, ale i politické kontakty, to jsou věci, které jsou spojovány s výraznou politickou osobností ministra financí a místopředsedy TOP 09, a jsou i nezbytnými předpoklady pro úspěch v podnikání. Přesto někteří podnikatelé váhají, jestli by do společné firmy s Miroslavem Kalouskem vůbec šli. Ale řada z nich by naopak neváhala, takže kdyby Miroslav Kalousek jako politik skončil, místo v byznysu by měl jisté.

Cimický: Politika a byznys mají hodně společného

Psycholog Jan Cimický si myslí, že ministr financí je člověk pohotový, umí využít každou situaci ve svůj prospěch, a to jsou schopnosti důležité v politice i obchodu. „Politika i byznys mají mnoho společného, v obou oborech je obratnost a schopnost uvažovat o dva kroky dopředu potřebná, proto je pravděpodobné, že by pan Kalousek byl jako podnikatel úspěšný,“ soudí psycholog. A nelze podle něj říci, že by obecný pohled na ministra financí v byznysu škodil. „Je pravda, že obchodní jméno a image se buduje postupně, ale ne každý, kdo je korektní, je také úspěšný,“ dodává.

Viděl bych ho jako špičkového krizového manažera

Lidé, kteří úspěšně provozují své firmy nebo živnosti, hodnotí schopnosti výrazného politika velmi vysoko. „Zdá se mi, že má v poslední době spoustu energie, věnuje se politice naplno. Možná to souvisí se změnami v jeho osobním životě. Když jsem se rozvedl, také jsem měl přebytek energie,“ uvedl PR manažer Daniel Rojan. „Viděl bych ho nejlépe v roli krizového manažera, který se umí rychle zorientovat, najít slabé stránky protivníka a využít je ve svůj prospěch,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Ale jako podnikatele, který by měl něco dlouhodobě tvořit, si ho představit nedovede.

Baránek: Nemohl by podnikat bez bohatých kamarádů za zády

„Pan Miroslav Kalousek by byl velmi dobrý podnikatel, kdyby fungoval jako společník nějaké velké firmy se silným ekonomickým krytím. Ale myslím, že by byl prachbídný živnostník a asi by do toho ani nešel, na to by musel být dostatečně silná osobnost, protože živnostník musí být velmi často na všechno sám, bez bohatých kamarádů za zády, jak je zvyklý,“ prohlásil místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek.

Kalousek by uspěl, kdyby prodával iluze

Majitel firmy Grund říká, že případný úspěch Kalouska by záležel na tom, jaký obor by si zvolil. „Rozhodně by uspěl jako burzovní makléř nebo developer, který prodává iluze, vzbuzuje pozitivní očekávání. V tom by byl určitě dobrý,“ je přesvědčen Jiří Grund. Ale takové podnikání, kde by šlo o nějakou výrobu, už by podle něj bylo horší. „Kdyby se měl střetávat s každodenní realitou, objednávkami, výrobou, prodejem, reklamou, asi by s tím měl obtíže,“ soudí. Ale do společného podniku by s Miroslavem Kalouskem prý určitě šel.

Na zaplacení Kalouska bych neměl

Podle prezidenta Svazu drobných, malých a středních zaměstnavatelů ve stavebnictví Františka Holce vůbec neznamená, že když je někdo dobrý v jednom oboru, uspěje i v podnikání. „Spousta lidí, kteří byli výborní ve státní správě, v podnikání propadli. Záleží především na oboru, v kterém by případně pan Kalousek podnikal, jestli by mu jeho průbojnost byla ku prospěchu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz „Když se nemusíte starat, aby bylo na výplatu, můžete si dovolit cokoli, když ale živíte 250 lidí, tak už si to dovolit nemůžete,“ vysvětluje Holec.

Úspěch v byznysu závisí také na tom, jestli jsou lidé ochotní jít do rizika. Schopnost riskovat už ovšem Miroslav Kalousek prokázal mnohokrát, třeba při vyjednávání o vládě po roce 2006, kdy si málem plácl na spolupráci s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem, nebo těsně před volbami v roce 2010, kdy opustil lidovce a založil novou stranu TOP 09. Jenže podle Holce je jiné jít do rizika, když máte hektary lesa po dědečkovi, než když potřebujete půjčku a nemáte ji čím zastavit. Kalouska by do svého podnikání vzal. „Má důležité kontakty, to by se určitě hodilo. Ale na to, abych ho zaplatil, bych určitě neměl, je zvyklý na jiné peníze, než které bych mu mohl nabídnout,“ dodává. I to by se prý dalo vyřešit, dostával by peníze podle toho, kolik by jich do firmy přinesl.

Okamura: Do podnikání bych s ním nešel

I úspěšný podnikatel, který míří do politiky, Tomio Okamura, míní, že by výrazný politik Kalousek mohl být úspěšným podnikatelem. „I když s jeho názory a činy většinou nesouhlasím, musím uznat, že je jedním z nejobratnějších a nejschopnějších českých politiků, jen kdyby to využíval ve prospěch všech občanů České republiky,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Upozorňuje na to, že Miroslava Kalouska, navzdory mnoha jeho kauzám, lidé vždycky volili, ať už za KDU-ČSL, v níž působil řadu let, nebo nyní za TOP 09, takže se v politice udržel velmi dlouho. „Vždycky si část veřejnosti dokázal získat. Je prototypem člověka, který se dokáže udržet na špici, byl by určitě i lídrem v oboru, který by si zvolil. Je určitě schopný, ale je velmi velký otazník, jestli není všehoschopný,“ dodává Tomio Okamura, který v říjnu kandiduje do Senátu. Pokud bude zvolen, stane se na politické scéně kolegou Miroslava Kalouska. A chtěl by se stát i jeho společníkem v podnikání? „Bohužel, do svého podnikání bych ho nevzal, protože jsem slyšel, že se rád napije alkoholu. A s lidmi, kteří pijí v práci, do podnikání nejdu,“ odmítl tuto možnost Tomio Okamura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…