Místo interpelací na číši vína. Ministři si na jejich dobu sjednávají schůzky

14.12.2012 19:14

Poslanecké interpelace se setkávají s nezájmem většiny členů Nečasovy vlády. Než odpovídat na nepříjemné dotazy naživo, to se ministři z jednání raději omluví a odpovědí písemně do třiceti dnů. Neúčast zdůvodňují i schůzkami, ale sněmovnou kolují informace, že si je sjednávají schválně na dobu interpelací a že se pro tento typ omluvy vžil termín „číše vína“.

Místo interpelací na číši vína. Ministři si na jejich dobu sjednávají schůzky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

Nejméně příjemnou částí pracovního týdne ministrů české vlády bývají čtvrteční odpoledne, v nichž by měli čelit poslaneckým interpelacím. Většina z nich se však z této povinnosti dokáže často vykroutit, a tak v době interpelací zeje lavice vyhrazená členům vlády až na čestné výjimky prázdnotou. Podle dobře informovaného zdroje si ministři záměrně sjednávají schůzky na dobu interpelací, a to i do prostor sněmovny. Pro takovéto omluvy už se prý vžil termín „číše vína“.

Den po jmenování ministryní obrany se interpelací nezúčastnila ani Karolína Peake, na níž měl mířit nejeden z dotazů. Vzhledem k její nepřítomnost tak zazněla i hodně kuriózní otázka. „Kde jste, paní ministryně, když máte být na interpelacích?“ ptal se poslanec ČSSD Adam Rykala. „V době interpelací by měli být všichni ministři na zasedání sněmovny a odpovídat na dotazy poslanců. V takové Velké Británii by si ministr nedovolil na nich nebýt,“ zdůvodňuje pro ParlamentníListy.cz Adam Rykala, proč sáhl k této neobvyklé interpelaci.

Do třiceti dnů se poslanec dozví, kde ministryně byla

Poslanec ČSSD si je vědom, že z účasti omlouvá nemoc nebo důležitá zahraniční cesta a případně i jiný závažný důvod, který by ale měl ministr uvést. „Samozřejmě nikdo nevidí do jejich hlav, ale také už jsem slyšel, že si ministři sjednávají schůzky na čas interpelací. Ministryně mi musí odpovědět do třiceti dnů písemně, teprve pak se pravděpodobně dozvím, kde byla,“ říká Adam Rykala.

Až pak bude vědět, jak závažné důvody ministryni obrany k neúčasti vedly, nebo zda šlo o omluvu ve stylu „číše vína“. „Nemohu vyloučit, že si ministři schůzky na dobu interpelací sjednávají, ale s termínem ´číše vína´ jsem se v té souvislosti nesetkal. To si možná někdo přidal, aby tu informaci ozvláštnil,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda LIDEM Viktor Paggio, podle něhož by účast členů vlády měla být při interpelacích určitě vyšší.

Místo konkrétní omluvy stačí uvést jen pracovní důvody

„Je to projev neúcty nejen vůči opozici, ale celé Poslanecké sněmovně. Na druhou stranu je třeba uvést i to, že interpelace neprovází jen vysoká neúčast ministrů, ale i poslanců. Pravidelně se totiž na čtvrteční odpoledne sjednávají schůze podvýborů. A to už se netýká jen koalice, ale i opozice,“ upozorňuje Viktor Paggio na to, že za tristní podívanou na téměř prázdnou sněmovnu během interpelací nemohou jen samotní členové vlády nebo pouze koalice.

Vylepšit docházku ministrů by mohlo uvádění konkrétních důvodů nepřítomnosti. Kromě oficiálních omluv, jako byla naposledy zahraniční cesta premiéra Petra Nečase v Bruselu, existují i osobní omluvy, když ministrům do interpelací něco „přijde“ na poslední chvíli. „Při posledních interpelacích bylo osobních omluv asi sedm. Ministr průmyslu Martin Kuba uvedl, že má energetickou radu, ale časté jsou obecné omluvy z pracovních důvodů,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek, který poslední interpelace řídil.

Členové vlády ukazují, jaký zájem o komunikaci s veřejností mají

S protokolárním termínem „číše vína“ jako synonymem pro schůzky sjednané na čas interpelací se nesetkal. „Je to možné, že k nim dochází, ale já nemám čas ani možnost si to nějak ověřit. Účast na interpelacích je základní povinnost ministra v každé demokratické zemi. Ale jestli to takhle obcházejí, tak je to ukázka, jaký zájem komunikovat s veřejností mají a jestli berou vážně to, že jí musejí skládat účty. Je to vizitka vlády, jak se chová,“ konstatuje Lubomír Zaorálek.

Místopředseda sněmovny si uvědomuje, že přikázat ministrům účast nelze. „Je to otázka jednání s premiérem, aby si v tom udělal pořádek. Ale je to otázka dohody. My nemáme sílu, kterou bychom je přinutili, je to o jejich zodpovědnosti a o respektování zákonů, protože interpelace jsou ze zákona. Je trapné, že bychom je měli vybízet k tomu, aby dodržovali zákony. Můžeme o tom mluvit, můžeme je k tomu vyzývat, ale jejich účast je stejně nakonec věcí jejich disciplíny a určité odpovědnosti vlády,“ dodává Lubomír Zaorálek.

Premiér by si své ministry měl postavit do ´lajny´

O tom, že hodně záleží na předsedovi vlády Petru Nečasovi, je přesvědčena i první místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová. „Ač jsem koaliční poslankyní, osobně mi velmi vadí nepřítomnost ministrů na interpelacích. Výjimkou je ministr Heger, který se jich zúčastňuje téměř pravidelně. A co s tím? Šéfem ministrů je pan premiér, ten by své ministry měl postavit do ´lajny´,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Dagmar Navrátilová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…