Mladá Boleslav: Úprava sklepení na náměstí má začít v letošním roce

26.01.2013 15:51

Volnočasový areál na Staroměstském náměstí, který přímo navazuje na podzemní parkovací dům, čeká letos závěrečná fáze výstavby.

Mladá Boleslav: Úprava sklepení na náměstí má začít v letošním roce
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Od roku 2012 je zde v provozu veřejností hojně navštěvovaný parčík s herními prvky nad parkovacím domem a také netypický vstupní objekt do podzemí s charakteristickou skleněnou kopulí, který již nyní slouží i pro různé akce a výstavy. Nyní ovšem dochází i na třetí a velmi atraktivní součást areálu, kterým bude zpřístupnění sklepních prostorů s různými atrakcemi pro návštěvníky. S příslušnou projektovou dokumentací se ve čtvrtek seznámila rada města. Primátor Raduan Nwelati dnes řekl novinářům, že i když výběrové řízení a schvalovací proces potrvá zřejmě půl roku, úpravy by měly přinejmenším začít ještě v letošním roce. Investici chce město realizovat s pomocí evropské dotace, o kterou bude žádat.

Vzájemným propojením dvou větších sklepních prostorů, vůči sobě umístěných v rozdílných výškách a polohách, vznikne labyrint sklepních prostor, kterým bude možné volně procházet. Projekt zpřístupnění podzemí vznikl po dohodě vedení města, památkářů a archeologů. Primátor zdůraznil, že projekt není samoúčelný, protože prostory jsou zabezpečeny jen provizorně a stejně by musely v dohledné době projít sanací, aby se nezřítily. Aby sklepy s různým výškovým uspořádáním mohly být propojeny a docílilo se tak maximálního využití stávajících chodeb a sklepních místností, projektantský tým pod vedením Michala Hlaváčka navrhuje tři krátké spojovací štoly. Propojení sklepních prostor umožní v jednom místě schodiště, v druhém skluzavka a ve třetím krátká rampa.

„Základem celého řešení je kvalitní bezpečnostní systém s audiotechnikou a kamerami, který by měl zaručit, že se ve sklepení nikomu nic nestane, že nikdo není v ohrožení nebo neprovádí nic nepatřičného. Zásadní je v tomto projektu i role vzduchotechniky a dostatečného odvětrávání sklepení," řekl architekt Michal Hlaváček. Ke skutečně kvalitnímu a funkčnímu zabezpečení sklepení i jeho odvětrávání bude nutná i špičková technika. Ta právě umožní i některé efekty navíc, které v sobě mají prvky zábavy.

Procházku podzemím obohatí například ruské kuželky, obří stavebnice, šplhací lana, lezecká stěna, světelná prolézačka i bazén s míčky. Příkladem synergického efektu, při kterém kvalitní technika umožní navíc i zábavné prvky, bude bazén s míčky umístěný přímo nad vyústěním vzduchotechniky. Její spuštění tak zároveň rozpohybuje míčky v bazénku. Budou zde i jiné zajímavé prvky v podobě přenášení obrazů či zvuků ve sklepení. Podle primátora zde nosné sloupy budou obloženy zrcadly, které budou deformovat obraz návštěvníků. Dovybaven bude i vstupní pavilon areálu s typickou prosklenou kopulí. Bude zde nově umístěna také socha skladatele Bedřicha Smetany u piána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mb-net.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …