Mládek (ČSSD): Hrozí, že nám EU neproplatí faktury za 100 mld.

03.04.2012 10:53

Ekonomická rada Asociace krajů ČR jednala o stavu čerpání evropských strukturálních fondů.

Mládek (ČSSD): Hrozí, že nám EU neproplatí faktury za 100 mld.
Foto: mladek.eu
Popisek: Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

Již druhé pracovní jednání Ekonomické rady Asociace krajů České republiky (ERAK) se včera uskutečnilo v Praze v prostorách Centra pro ekonomický výzkum a doktorské studium (CERGE EI). Pracovního jednání se zúčastnilo kompletní složení ekonomické rady včetně jejího předsedy Prof. Jana Švejnara a úřadujícího místopředsedy Ing. Jana Mládka. Stěžejním tématem, které expertní ekonomická skupina projednávala, byl stav čerpání evropských strukturálních fondů. Jednalo se také o podpoře českého exportu.

Problematika čerpání evropských strukturálních fondů v České republice byla na jednání probírána velmi obsáhle a detailně, což ostatně odpovídá také závažnosti současné situace. Expertní skupina se zaměřila na identifikování možných rizik, které z tohoto stavu a vývoje čerpání fondů EU hrozí. Jak shrnul nálezy ekonomické rady její místopředseda Jan Mládek, existují v tomto směru dvě hlavní hrozby. „Prvním rizikem je, že se nepodaří tzv. zasmluvnit dostatek projektů na vyčerpání té celkové částky, která byla pro Českou republiku v tomto plánovacím období určena, tedy 789 miliard korun. Plánovací období skončí na konci roku 2014 a nám dnes stále chybí podepsat smlouvy za cca 200 miliard korun. A druhým, ještě větším rizikem je, že při následných kontrolách veškerého účetnictví, faktur a smluv k projektům v Bruselu nebude díky formálním a jiným nedostatkům schválena řada projektů a faktury nebudou České republice, potažmo budoucí vládě proplaceny. Naším odhadem se může jednat o částku 50 až 100 miliard korun,“ popsal dvě největší rizika hrozící v oblasti čerpání evropských strukturálních fondů Jan Mládek.

Úřadující místopředseda ERAK spatřuje hlavní problém ve vládou špatně nastavených postupných cílech: „Čerpání evropských dotací není jen o tom podepsat smlouvu na projekt, tyto projekty je také třeba obhájit v Bruselu, aby byly skutečně proplaceny. Do té doby je totiž financuje stát, propláceny jsou až zpětně. V současné chvíli je v Bruselu předloženo pouze 17,3 % faktur a v budoucnu reálně hrozí negativní fiskální stimul.“ Předseda ERAK Jan Švejnar zdůraznil, že současné problémy plynou také z minulosti: „Zdá se, že zde nebyla dostatečná příprava ze strany České republiky v oblasti čerpání evropských strukturálních fondů. Nebyly a nejsou prováděny například čtvrtletní kontroly projektů, které by upozorňovaly na problémy a ty by mohly být řešeny. Pak bychom nemuseli být po roce nemile překvapeni. A to také souvisí s funkčností státní správy, kde bychom se měli poučit u jiných zemí, kde funguje kvalitně.“

Z jednání ERAK také vyplynula doporučení, jak vzniklou situaci a hrozící rizika částečně řešit. Nejdůležitějším doporučením je realokace dotací buď rychle a co nejdříve do dobře odůvodněných projektů, nebo prostředky realokovat do dalšího plánovacího období do roku 2020 a to dle priorit Evropské unie (trh práce, zaměstnanost, infrastruktura, konkurenceschopné projekty). Jak zdůraznil Jan Mládek, důležité je také začít se seriózně bavit právě o českých prioritách pro další plánovací období a také z hlediska politiky

pozitivněji přistupovat k evropské integraci, což by se mohlo promítat do objektivního posuzování českých projektů v Bruselu.

Na závěr jednání byla pozitivně zhodnocena proexportní strategie Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, vyzdvižena ale byla potřeba skutečně tuto strategii implementovat do praxe a ukončit nespolupráci mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem zahraničních věcí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…