Mládek v ČT vážně zmínil povolební koalici ČSSD a TOP 09

30.04.2013 19:21

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek byl hostem pořadu Interview 24. Znovu vysvětloval svůj výrok o tom, že živnostníci jsou parazité, hodnotil změny ve stínové vládě a předpověděl, jak by mohla vypadal koalice po volbách.

Mládek v ČT vážně zmínil povolební koalici ČSSD a TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr financí Jan Mládek.

Mládka fakt, že jej předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nechal ve stínové vládě, nepřekvapil. Rozhodně prý nevidí důvod, proč by měl takový post ovlivnit jeho výrok o parazitujících živnostnících. „V politické rovině mi to ujelo, ale omluvil jsem se,“ dodal.

Živnostníci neplatí řádně daně

„Já si stále myslím, že naším vzorem pro politiku OSVČ by měly být okolní země jako Německo a Rakousko,“ stojí si za svým názorem Mládek, přestože jej nyní formuluje opatrněji. Velkým problémem u živnostníků je podle něj to, že přijímají peníze bez faktur atp.

„My máme zájem na tom, aby se podnikalo ve všech formách, ale máme také zájem na tom, aby všichni, kteří podnikají a dosahují zisku, řádně platili daně,“ uvedl Mládek. Na dotazy, jak bude ČSSD podnikatelům odvody zvedat, odpovídat nechtěl.

Silný prezident Zeman

Společnosti v regulovaných odvětvích by podle Mládka měly mít důvody ještě větší, jelikož často fungují jako oligopol. Bojovat chce ČSSD i proti švarcsystému. „Toto je jedna ze zásadních věcí. Podle mého názoru švarcsystém ohrožuje penzijní systém ještě víc než slavný důchodový pilíř,“ prohlásil stínový ministr.

Mládek nevyloučil po volbách menšinovou vládu s podporou komunistů, ale ani koalici s TOP 09. „Já bych uvítal středolevou vládu ČSSD,“ prohlásil Mládek s tím, že pokud by se ale toto nepodařilo, menšinová vláda bude jediným východiskem. Přestože ČSSD tvrdě kritizuje současného ministra financí Miroslava Kalouska, spolupráce s jeho stranou se ale nabízí, zvlášť vzhledem ke společné proevropské politice.

To, že ze stínové vlády ČSSD vypadli příznivci prezidenta Miloše Zemana, Mládka netrápí. Bagatelizoval i kritiku 1. místopředsedy ČSSD Michala Haška. „Mám pocit, že pan první místopředseda už ten svůj výrok mírnil“,“ uvedl stínový ministr. „Miloš Zeman má ambici být silným prezidentem a má na to pravomoc od lidu,“ doplnil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…