Mladý křesťanský demokrat: Islám je násilné a zlé náboženství

08.10.2011 9:30

JINÝMA OČIMA Šéfredaktor konzervativního katolického časopisu Duše a hvězdy a člen Mladých křesťanských demokratů Ignác Pospíšil se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k situaci v KDU-ČSL i Katolické církvi.

Mladý křesťanský demokrat: Islám je násilné a zlé náboženství

Pospíšil je autorem bonmotu: „Proč se KDU-ČSL nedostala do sněmovny? Ateisté a agnostici ji nevolí, protože si myslí, že to je křesťanská strana. A křesťané ji nevolí, protože vědí, že to není pravda." ParlamentníListy.cz se zeptaly Pospíšila, zda se s nástupem nového předsedy Pavla Bělobrádka mění strana k lepšímu, aby byla přijatelná i pro křesťany.

Bělobrádek byl nejlepší možností

„Pavel Bělobrádek byl určitě nejlepší možností z kandidátů. Ideálním křesťanským politikem není, ale je to politik, který umožňuje v KDU-ČSL existenci křesťanských politiků, kteří by křesťanskou politiku dělat mohli. On ve spoustě věcí jako křesťanský politik vystupuje, ale jsou i témata, kde u něj takový pocit nemám. Zatím je také poměrně předčasné říkat něco víc. Uvidíme, jak se bude projevovat dále a jak budou například vypadat kandidátky ve volbách. Pan Bělobrádek měl několik výstupů, na které může být křesťanský politik hrdý, ale jsou to zatím deklarace. Je potřeba, aby rétoriku potvrdil i činy, což zatím nemůže, protože KDU-ČSL není v exekutivě, ani sněmovně," řekl Pospíšil ParlamentnímListům.cz.

Čtěte také: Lidovec Bělobrádek: Orlík už neposlouchám, teď píšu šansony


Pospíšil se vyjádřil i k tomu, že členka KDU-ČSL a bývalá členka MKD Lucie Kmentová napadla Českou biskupskou konferenci s tím, že by si zasloužila profackovat. Reagovala tak na to, že se ČBK distancovala od kritiky kněze Tomáše Halíka na adresu Václava Klause a prezidenta republiky se zastala: „Lucie Kmentová nemá ani chování křesťanského politika, ani nezastává názory křesťanského politika. Takoví lidé v KDU-ČSL jsou a já doufám, že jich tam bude čím dál tím méně a že jejich vliv bude čím dál tím menší".

Psali jsme:


Klausovi fandím. Snad to myslí upřímně

Katolík Pospíšil i částečně oceňuje Klausův obrat k tradičním hodnotám a jeho ocenění úlohy Církve ve společnosti. „Klausův projev ve Staré Boleslavi z pohledu křesťana vidím velmi pozitivně. Otázkou je minulost Václava Klause, který měl fázi vládnutí, kdy nevycházel s křesťany a církvemi. Je otázkou, zda ta změna k lepšímu je opravdová. Chci věřit, že ano. Tudíž mu fandím," říká šéfredaktor Duší a hvězd.

Čtěte také: Na Hradě je patrný vliv katolíků


Ke konzervativní Akci D.O.S.T., která je názorově blízká Hradu, má částečné sympatie, ale i silné výhrady. Podle něho se jedná o nekompatibilní konglomerát: „Když dáte dohromady tradičního a zbožného katolíka s Janou Bobošíkovou, která je militantní ateistka a církve podle mého dost militantně nenávidí, tak je to zvláštní. Ale tam, kde máme shodné názory, tam s Akcí D.O.S.T. spolupracuji, především s jejím křesťanským křídlem."

Halík je pseudokřesťan a nepřítel Církve

Kněze Tomáše Halíka považuje za představitele liberálního pseudkořesťanství. „Když se dnes díváte na křesťanství, tak rozdíl mezi liberálními a konzervativními katolíky dávno předčil rozdíl mezi konzervativním katolíkem a konzervativním protestantem. Pan Halík je formálně členem stejné Církve jako já, ale to, co on vyznává, není křesťanství. Nemám si s ním co říci a on mě nemá čím inspirovat," říká konzervativec Ignác Pospíšil.

Čtěte také: Klausovský katolík udeřil: Halík je kacíř


Pospíšil věří, že současná církev je v pohybu, který naznačuje naději, že se vrátí ke svým základům. Modernistický liberální proud podle něho Církev od jejích základů odtrhl. „Modernistický liberální katolicismus je pseudokatolicismus, zdegenerovaný katolicismus a je předurčený k záhubě. Jelikož jsem katolík, tak věřím, že se mu Církev zničit nepodaří, neboť Církev je věčná a ´Brány pekel ji nepřemohou´," říká ParlamentnímListům.cz Pospíšil.

Současného papeže Benedikta XVI. považuje za pokračovatele Jana Pavla II: „On Jana Pavla II. velice ctil a vážil si ho. V mnoha věcech pokračuje v jeho linii, dokonce i v tom, v čem s ním kardinál nesouhlasil. Například v setkání s Assisi, z něhož se tradičním katolíkům i mně zvedá krevní tlak. Považuji ho v tomto smyslu za jeho pokračovatele a v uvozovkách za Jana Pavla III."

Evropská unie se zvrhla

Pospíšil má velké výhrady k současné podobě EU. „Evropská unie byl skvělý projekt, který se naprosto neuvěřitelným odpudivým způsobem zvrhnul. Současné vedení KDU-ČSL si myslí, aspoň tak, jak to vnímám já, že je to velmi špatný projekt, ale že se dá zlepšit. Já si tím nejsem jistý. Co je na EU nyní špatné? Například její byrokratická rozhodnutí jsou hrozná," řekl Pospíšil.

Čtěte také: Svazky homosexuálů, potraty... Šéf lidovců má Evropské unie plné zuby


„Člověk mnohdy nevěří vlastním očím. EU se stala nástrojem prosazování myšlenek radikální levice, radikálních zelených. To jsou antikřesťanské myšlenky a ideje stojící proti západní civilizaci. Pokud budou pokračovat nadále v idejích multikulturalismu a idejích, které jsou nepřátelské lidským právům, jako je právo na život a podobně, tak se obávám, že EU tuto civilizaci a její morální hodnoty úplně zničí. Z toho důvodu je můj pohled na EU velmi skeptický a v současnosti hodně fandím euroskeptikům. Projekt EU vypadal jako dobrá myšlenka, ale co se s tím stalo, je něco příšerného," dodal mladý křesťanský demokrat.

Mohamed byl lupič a vrah

Ignác Pospíšil před časem pořádal manifestaci na podporu utlačovaných křesťanů, které se zúčastnili například i arcibiskup Dominik Duka či předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Často i k fyzické likvidaci křesťanů dochází v islámských zemích. Pospíšil považuje islám za nebezpečné náboženství.

Čtěte také: Arcibiskup Duka: Křesťané čelí plánované likvidaci formou genocidy


„Islám je hrozbou pro křesťanskou západní civilizaci. Islám je násilné a ve své podstatě zlé náboženství. Je strašlivým omylem říkat, že tomu tak není. Vím, že existují takzvaní umírnění muslimové, jako je například Lukáš Lhoťan, ale je tu jedna zásadní věc. Když srovnáte křesťanství a islám, tak jejich hodnoty jsou úplně jiné. Stačí se podívat na postavy zakladatelů. Když se podíváme na Ježíše Krista, tak šlo víceméně o mírumilovného člověka. Nebyl to násilník, který by šířil víru mečem. Zatímco islám se odvíjí od proroka Mohameda, který je vzorem každého muslima. Mohamed byl pouštní lupič, vrah, byl to válečník, který šířil víru, kterou sám vytvořil, mečem," říká Ignác Pospíšil.

Čtěte také: Liberální muslim Lhoťan: Bití žen neuznávám. Ani popravy gayů


„Pokud někdo tvrdí, že súry v islámu typu: ´A když se střetnete s nevěřícími, udeřte je do šíjí, a až jim způsobíte úplnou porážku, pevně je spoutejte!´ (Súra 47:4) jsou myšleny obrazně a že džihád je obrazné slovo, které se netýká zabíjení a válčení, tak ať se každý podívá na Mohameda, dějiny islámu a i na praxi v islámských zemích. Umírněný islám může být krásné náboženství, ale nemělo by se nazývat islámem, protože islám to není. Skutečný islám, když se podíváme na Mohameda, je to, čemu říkáme islamismus," řekl na závěr konzervativní Pospíšil.

Psali jsme: Nečasovu poradci zakázali mluvit ve škole. Ministr Dobeš: Totalita

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…