Musíme se mírnit, naznačil prý Nečas. Vláda už nechce popouzet voliče

08.02.2013 13:01

Rostoucí napětí v ODS související s uvadající podporou strany zřejmě přiměly premiéra Petra Nečase, aby oprášil politickou poučku, že v závěru funkčního období nepřicházejí vlády s žádnými kontroverzními zákony. Rok a čtvrt zbývající do nových voleb se mají ministři vyvarovat nepopulárních témat a předkládat zákony, které bude veřejnost přijímat pozitivně.

Musíme se mírnit, naznačil prý Nečas. Vláda už nechce popouzet voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala vláda. Den před návratem Miloše Zemana z Vysočiny

Ať už pud sebezáchovy nebo nepsaná politická tradice vedly předsedu vlády Petra Nečase k rozhodnutí ve zbývajícím roce a čtvrt funkčního období veřejnost ničím moc nedráždit. Hospodářské noviny informovaly o tom, že premiér už neoficiálně požádal své ministry, aby seškrtali své nápady na minimum a aby nepředkládali nic kontroverzního. Naopak ve sněmovně bude chtít koalice projednávat ty zákony, které veřejnost přijímá pozitivně, jako je třeba zákaz kouření v restauracích.

Za oběť tradici, podle níž vlády ve druhé polovině svého funkčního období nečiní nepopulární kroky, by mohl padnout i občanský zákoník, jenž měl platit od ledna příštího roku, ale i daňová reforma, která je navázaná na zavedení jednotného místa pro placení daní a pojistného. Pod stůl zřejmě spadne i rozsáhlá přeměna stavebních úřadů, na níž už dva roky pracuje ministerstvo pro místní rozvoj. A tak nic převratného už zřejmě nelze od Nečasova kabinetu očekávat.

Ministr Bendl je připraven předložit antibyrokratický zákon

„Předložím vládě, co je v rezortu nejnutněji třeba,“ říká pro ParlamentníListy.cz ministr zemědělství Petr Bendl, jenž se zřejmě zařadí mezi ty členy vlády, kteří by mohli koalici přinést alespoň nějaké plusové body. „Oproti plánu jsem připraven předložit tzv. antibyrokratický zákon, na kterém pracujeme s odborníky z nevládních oganizací již delší dobu. Ten by měl z naší legislativy vytáhnout nadbytečné agendy, které jsme si nad rámec povinností jako člen Evropské unie na sebe vymysleli,“ uvádí Petr Bendl jeden ze zákonů, jenž by veřejnost zcela jistě uvítala.

Od premiéra nejde jen o to, že musí začít myslet na parlamentní volby v příštím roce, ale především na to, že ODS pod jeho taktovkou už prohrála všechny možné volby, hrozivě jí klesají preference a ve straně roste napětí. Dokonce se i hledají řešení, jak nepopulárního předsedu vlády a strany před voliči co nejvíce ukrýt, čemuž by měl pomoci plán zvolit jiného volebního lídra. Za této situace by se nebylo Petru Nečasovi co divit, kdyby šlápl na brzdu a zastavil v koalici pro zbytek volebního období vše nepopulární.

Pro resort zdravotnictví nebyl přijat jediný reformní zákon

Ani u spolustraníků by však pro tento svůj sebezáchovný postoj nenašel Petr Nečas jednomyslnou podporu. „Takový přístup pana premiéra by mi alespoň v té oblasti, kterou se zabývám, tedy ve zdravotnictví, přišel velmi nešťastný. Proto věřím i vzhledem k tomu, že zatím nebyl přijat jeden jediný reformní zdravotnický zákon, že pan premiér tímto svým postojem nebude ministrovi zdravotnictví jeho práci ulehčovat,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz zdravotnický expert ODS Boris Šťastný.

Poslanec také připomíná, že zdravotnictví je ve složité finanční situaci a bez zásadních změn nemá šanci dlouhodobé úspěšné ekonomické stability. „Absolutní nutností je okamžitá reforma systému zdravotního pojištění, která zajistí českému zdravotnictví a především zdravotním pojišťovnám stabilitu. Je potřeba si uvědomit, že Všeobecná zdravotní pojišťovna je v prohlubujícím se deficitu a žádné udržování nebo líbivé zákony tuto věc nezajistí a pouze to povede ke zhoršování dostupnosti a kvality péče,“ varuje Boris Šťastný před nečinností.

Člověk nemá v politice dělat věci pro popularitu, ale pro lidi

„Pokládám za nemyslitelné, aby přístup ministra zdravotnictví byl takto posvěcen předsedou vlády a v té věci se nic nestalo. Člověk nemá v politice dělat věci pro popularitu, ale pro lidi, pro úspěšnost a stabilitu systému. Můžeme uvažovat o mnoha populárních věcech, ale bych byl opravdu velmi nerad, kdyby mělo zůstat jen u některých jednotlivých líbivých kroků. I když bych byl vděčný za jakýkoli zajímavý zákon z dílny ministra zdravotnictví, protože jich opravdu za tohle volební období moc nepřišlo,“ připomíná Boris Šťastný.

Určitě by nezůstalo jen u zdravotnictví, ale dalo by se jít od jednoho resortu ke druhému. Třeba ke spravedlnosti. Exministru a místopředsedovi ODS Jiřímu Pospíšilovi, o němž se spekuluje, že právě on by mohl být vybrán jako stranický lídr pro parlamentní volby místo předsedy Nečase, by nebylo ani trochu po chuti, kdyby se odložil už zmíněný občanský zákoník, jehož vytvoření považuje za výrazný úspěch své éry v čele resortu. Zda tedy půjde ODS s kůží na trh i nadále, nebo vyhlásí stopstav na konfrontační zákony, ukáží už nejbližší dny a týdny.

Legislativní změny je nutné dotáhnout, nelze zůstat u polovičatých řešení

Ani další poslanec ODS Aleš Rádl nepovažuje za správné, aby vláda už rezignovala na další reformní snažení. „Legislativní změny v celé řadě oblastí, které se snažíme ve složité koaliční situaci prosadit, jsou pro českou společnost potřebné a smysluplné a fungovat mohou teprve ve svém celku. Dílčí a polovičaté změny fungují asi tak, jako když si pořídíte auto, které má jen tři kola a rozbitou brzdu,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Aleš Rádl.

Je podle něj škoda ztrácet odvahu a podléhat pochybnostem o tom, že dotažené legislativní změny nelze prezentovat jako zřetelně pozitivní přínos pro budoucí fungování našeho státu. „Myslím, že případné rozhodnutí opustit ten zbytek jakéhosi reformního étosu, který ještě zbývá, nakonec přinese spíš více ztrát než zisků,“ obává se poslanec ODS.

Koaliční partner pokukuje po opozici a rád by shodil odpovědnost na ODS

„Jiná věc je ovšem to, že jeden z koaličních partnerů stále zřetelněji hledá nějaká témata, na kterých by se shodl s opozicí, a tak by mu asi vyhovovalo, kdyby ta mediální odpovědnost za ty současné reformy spojená s donkichotským snažením o jejich dokončení byla na někom jiném. Koneckonců to, jak se povedlo koaličnímu kandidátovi na prezidenta distancovat se od vlády, ve které sedí, by mělo v této další éře být pro všechny zainteresované výstrahou,“ dodává Aleš Rádl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…