Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

14.08.2011 16:35

REPORTÁŽ Romové, kterým nikdo, pokud může, neřekne jinak než Cikáni. Žijí často v odloučených komunitách. Vysoká nezaměstnanost, kriminalita, špína, nepořádek, sociální dávky a spousta dětí. Vyjeli jsme na sever Čech, do Romy osídlených či vybydlených lokalit v Ústí n. Labem a Mostu.

Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

Na ústecké nádraží přijíždíme asi před desátou dopoledne, kde máme sraz s naším průvodcem, ústeckým senátorem Jaroslavem Doubravou z uskupení Severočeši.cz a jeho asistentkou Květou Rybárovou, která se angažovala jako zastupitelka Ústí i Ústeckého kraje.

Psali jsme: Byl členem KSČM. Tvrdě kritizuje Romy, Havla a Sudeťáky 

Na Nivách. Dřív tam bydleli slušní lidé...

Senátor nás nejprve bere na služebnu ústecké městské policie. Kousíček odtud je v ulici Na Nivách jedna vybydlená lokalita. Zde nás vítá zástupce ředitele městské policie Jan Novotný. Rázný chlap jak hora, který nejen svou postavou, ale i vystupováním budí respekt. Ve zdejším drsném hraničářském kraji, zdivočelé zemi, to asi ani jinak nejde.

„Tady kdysi bývala normální čtvrť, kde bydleli dělníci z chemičky, ze sklárny, z armaturky, byla tady řada obchodů a podobně. Pak se sem nastěhovaly první romské rodiny, které obtěžovaly své bílé spolubydlící a nakonec to dopadlo tak, že je to vybydlené," řekl ParlamentnímListům.cz Novotný. Ten ale zdůraznil, že zde není problém s Romy, kteří se přistěhovali hned po druhé světové válce, ale s těmi, kteří se přistěhovali ze Slovenska ve dvou vlnách, v osmdesátých a devadesátých letech.

Chcete od ParlamentníchListů.cz více? ZDE se zaregistrujte

Cikánský heavy metal

Pak jdeme na chvíli na kafe na služebnu městské policie v okrsku 1. V hale jsou kovy, které strážníci zabavili Romům, kteří je odcizili. Krádež kovů je vůbec jejich oblíbeným způsobem „přivýdělku" k sociálním dávkám.  „Co je z kovu, tak zmizí. Dekly z kanálu, koleje z tratí, okapy, kabely," říká Novotný. „Na jednom úseku tratě je tady ve výluce, protože ukradli kus koleje. Tohle ale nelze kvalifikovat jenom jako krádež. Podle mě je to obecné ohrožení a snažím se prosadit, aby to tak bylo bráno. Vlak může vykolejit a můžou být oběti na životech," dodává Doubrava. 

K tématu: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

Novotný říká, že v rámci prevence romské kriminality se snaží pracovat s mládeží této menšiny. Městští strážníci chodí po školách a v rámci občanské nauky jim vysvětlují pravidla chování, bezpečnost, dodržování zákonů a podobně. Pak se udělal test a nejlepších třicet jelo za odměnu na vodácký tábor.

ZDE čtěte na ParlamentníchListech.cz články k tématu Romové

Práce s dětmi a pár slušných Cikánů

„Ty děti, které takovými projekty projdou, se nám potom neobjevují ve svodkách krádeží, přestupků. Prostě neotravujou. Je potřeba se jim věnovat ve volnočasových aktivitách. Že nemají kouřit, že nesmějí chlastat, že nemají fetovat. V Předlicích se pro ně třeba udělala tělocvična. Pak je ale problém, že když vyjdou ze školy a my je máme z dozoru, tak zase spadnou do toho bahna. I když ne všichni," říká policista.

Novotný zdůrazňuje, že tu jsou ale i skupiny Romů, které se integrovaly dobře. „Pak je tady spousta Cikánů, kteří se asimilovali a kteří sem přišli po válce za pracovními příležitostmi. To je parta, se kterou problémy nejsou. Jsou slušní, mají i svoje baráky, jsou to naši kamarádi a na ty neslušné Cikány mají stejné názory jako my. No a pak tady jsou ty dvě party, které přišly právě v těch osmdesátých a devadesátých letech a s nimi je to v pytli. Ty kradou, loupí, to je tragedie. A bohužel trestná činnost v těchto komunitách začíná narůstat, jak dorůstají do dospělosti děti z těchto skupin," říká policista Novotný, který dodává, že u městské policie pracuje 13 Romů.

Čtěte také: Ať se Šiklová do Bydžova k Romům nastěhuje, reaguje Kubera

„My nejsme rasistický národ. Nemáme takový problém s Vietnamci, Číňany," říká senátor Doubrava. Což podtrhl i tím, že nás po poledni vzal na oběd do místní čínské restaurace, kde se přátelsky přivítal s čínskou majitelkou.

Pokud se problém neřeší, logicky narůstá rasismus

Nejvíce problémů se začíná kupit v oblastech Neštěmice a Mojžíř. „Tady napadají spoluobčany, kteří jezdí do práce, ti se to pak kvůli obavy ze msty bojí hlásit. A teď se neví co s tím. Kdo to vyřeší, dostane Nobelovu cenu. Jsme tím postiženi všichni. Každý zná minimálně případ ze svého nejbližšího okolí," říká Novotný. Kolem stolu pak strážníci, senátor i jeho asistentka vypravují jak Romové okradli či napadli je nebo někoho v jejich okolí.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Novotný varuje před tím, že když se problém neřeší, tak zákonitě vzrůstají rasistické nálady ve společnosti a odnesou tak pak i ti Romové, kteří problémy nedělají. Stát podle něho neřešením problému rasismus přímo pěstuje. Také říká, že problém jsou sociální dávky. „Já znám Cikána a ten říká: ´já pracuju a vydělám míň než ty Cikáni, kteří nepracujou´. Dokud se bude více vyplácet nepracovat než pracovat, tak se nic nevyřeší," říká Novotný.

Čtěte také: Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky

„Mluvila jsem s malým Cikánem ve škole a ptám se ho, co chce jít dělat. On na to. ´Já pracovat nepůjdu. Budu brát dávky jako táta. Ten dostává 46 tisíc. Takovej plat bych nikde nedostal´," doplnila asistentka senátora Rybárová.

Podivná rodinná pouta

„Pepik Horváth, tomu jsem u nás na obci dával práci. To byl pracovitý chlap. Jednou mě pozval k sobě. Moje manželka je sice propadlá syndromu uklízení, ale to nebylo nic ve srovnání s tím, jak bylo uklizeno u nich," chválil svého romského známého Doubrava. Dodal ale i otřesnější historku: „Slyšel jsem cikánského výrostka, jak říká svému kamarádovi: ´Člověče, mě už nebaví šukat tu mámu, to já bych si radši zašukal se ségrou, ale tu šuká táta a ten by mi dal přes držku´. Na mě šly mrákoty."

Z policejní stanice jedeme do Předlic, kde bují kriminalita. Odpadky, vybydlené domy. Romové ukradli kov ze střech i z kovových konstrukcí domů, čili ty jsou polorozbořené. Než se sem nastěhovali Romové, žili zde bílí Ústečáci a někteří tu i zůstali. „Známí mi říkají, proč tam pořád bydlíš? Odpovídám, já jsem se v Ústí narodila a sem tady doma. Za druhé. Myslíte si, že tadyten byt uprostřed Cikánů, bordelu a rozbadlých baráků někdo koupí?" říká rozčileně bílá obyvatelka Předlic.

Kocáb a hygienické WC

„Když tady Cikán někoho pobodá, dostane rok. Já, když mu dám přes držku, dostanu tři roky. Je to rasismus naruby. Ať si sem zkusí pan Kocáb a další ochránci lidských práv jít bydlet. Já jim svůj byt rád prodám. Já když jsem chodil do školy, bydlely tady čtyři cikánský rodiny a to byli super lidi, ale co sem přestěhovali teď, to je normální zvěř. Byl jsem se podívat v jednom bytě. Záchod plný hoven. V koupelně vana plná sr*ček, hrůza. Když Cikánovi řeknete, aby v noci  nevyřvával, tak řekne: to je diskriminace!" říká starší muž.

psali jme: Drobil: Rady Evropy, jak se chovat k Romům, nepotřebujeme

Dále vypráví, že Romové tam přes den spí, ale třeba v noci ve dvě se seberou a jedou taxíkem koupit drahý alkohol na benzínku a koupí tam i jídlo, které je taky drahé. Hovoří o přivýdělku Romů: „Sem přijede audinou Němec a vybírá si tu nejčernější, nejšpinavější, nejsmradlavější Cikánku. Mají nejraději nemyté št*tky."

Legendární Matiční ulice

Jedeme se podívat i do legendární Matiční ulice. Romové zde úplně vybydleli domy rekonstruované za deset milionů korun a co se dalo ukrást, bylo ukradeno. Starousedlíci zde chtěli mít zeď, aby byli chráněni proti hluku a nemuseli se dívat na nepořádek u Romů.

Prohlížíme si ulici a kolem jde houf romských dětí a začíná se shromažďovat kolem senátorova auta. „Necháš to zrcátko! Padej od toho auta pryč," křičí na třináctiletého Roma senátor.  

Čtěte také: Češi mají negativní názory na Romy. Kvůli médiím, zuřil aktivista

„Barák nemůžu prodat. Když se někam nastěhují Cikáni, tak z milionu máte padesát tisíc. Další problém je výkup kovů, oni ukradnou všechno: okapy, ploty, střechy. Je potřeba, aby výkupny byly více pod kontrolou a nevykupovaly tyto věci," říká bílý majitel domku v matiční ulici, kterému před týdnem ukradli ploty na zahrádce.

Další problémovou lokalitou je Mojžíř. Bylo to relativně slušné sídliště. Na první pohled není tak hrozné jako Chánov. Časem tam realitní společnost CPI začala sestěhovávat Romy. Cena bytů tam díky tomu také výrazně klesla.

Světélko na konci černého tunelu

Poté opouštíme Ústí a jedeme do Mostu. Hned na kraji je neblaze proslulé sídliště Chánov. Mnoho lidí zná fotografie vybydlených ohořelých domů (Romové si dělají ohníčky v domech) a naházených odpadků pod okny. Některé vybydlené domy tu stále jsou, ale nyní se situace o něco zlepšuje. Na ulicích ani kolem domů nepořádek není a Romové začínají opravovat některé budovy z projektových peněz. Některé domy mají dokonce i okna a zvonky. Možná malý záblesk světélka na konci černého tunelu, i když pořád se nedá říct, že by to byla zrovna dobrá čtvrť.

K tématu:

Vítá nás tady šéf mostecké městské policie Bronislav Schwarz. Také "nařachaný" skoro dvoumetrový chlap, ze kterého mají místní Romové respekt. Stejně jako Doubrava je ze sdružení Severočeši.cz. U městské policie má čtyři Romy.

Tvrdá ruka a stálý dozor

„Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Taky pomohlo, že jsme jim dali peníze na opravu baráků a co si sami opraví, to si pak nezničí. Oni mají svůj styl života. To nezmění, ale je nutné je přimět, aby dodržovali základní pravidla. Nebudete uklízet? Budete tu mít bordel? Budete rozkrádat a vybydlovat baráky? Nebudete posílat děti do škol? OK. Tak potom nedostanete dávky. No a to si moc dobře rozmyslí. Jakmile je ale necháte chvíli bez dozoru, měsíc byste se jim nevěnoval, bude tu bordel nanovo. Jsou jak malé děti a nesmíte je pustit z dohledu," říká Schwarz. Ten se pochlubil, že z Ústeckého kraje mají v Mostě nejmenší kriminalitu.

Zatímco se s Schwarzem bavíme, chodí kolem řada Romů a zdraví se s ním. Řadu zná jménem. Je vidět, že se v terénu vyzná. Romové tu mají i vlastní ostrahu. Řada věcí se řeší neformálně přes romské předáky, romské vajdy. Když je někdo trestně stíhán, tak je lepší než poslat policejní hlídku, poprosit vajdu, a Romové vydají zločince sami, aby neměli problémy.

Psali jsme: Romové na gymnázia? Jen dva z tisíce

Podívali jsme se i do místního domu romské kultury. Vítá nás tu jednatelka komunitního centra Chánov Iveta Müllerová. Mladé Romky tu zrovna nacvičovaly romské tance a některé z nich se připravují na střední školy. Na druhou stranu Schwarz přiznává, že je zde stále 90 procent Romů nezaměstnaných a jsou na sociálních dávkách.

Severočeši.cz a Krušnohor

Poslední zastávku máme v sídle bytového družstva Krušnohor, které spravuje více než asi 22 tisíc bytů. Zde také sídlí sdružení Mostečané Mostu (to má 26 mandátů z 45 na místní radnici), kolem kterého vzniklo politické hnutí Severočeši.cz. Uvítal nás předseda Severočechů.cz František Ryba, který je i ředitelem Krušnohoru.

„Když jsme tehdy vyhráli, tak pan hejtman Jiří Šulc z ODS prohlásil, že město Most nechá vyhladovět a slib splnil. Proto jsme založili Severočechy.cz a stali jsme se sedmou parlamentní stranou," řekl ParlamentnímListům.cz

Dělníci i slušný bílý spojme síly

Ten popsal problematiku sídliště  Janov v Litvínově. Po roce 1989 začali bohatší lidé z Janova odcházet. „V Janově Cikáni byli. Já jsem tam bydlel. Tehdy jich nebylo moc a šlo to ukočírovat. Dokud jich je do deseti procent, dá se to ještě zvládat, ale pak už je to peklo," říká Ryba. Postupně začal během devadesátých let příliv romských rodin a odliv bílých. „Roztočila se spirála, že čím víc Cikáni devastovali domy, tím více sídliště opouštěli bílí a tím více zase přicházeli další Cikáni," vysvětluje Ryba.

Psali jsme: Starosta řekl, že Romové kradou. Musí za to na policii

Spory vyvrcholily mikroválkou, kdy zde proti příslušníkům Dělnické strany zasahovala policie. „Tam vznikl zajímavý fenomén, že normální slušní lidé, kteří nemají s jakýmkoli extremismem nic společného, byli tak zahnáni do kouta, že šli společně Janovem s příslušníky Dělnické strany, i když věděli, že to jsou blbci a kreténi. Ale oni jediní byli ochotni se jich zastat. A policajti nevěděli co s tím. Tatínkové s maminkami s holčičkami na ramenech, vedle něj plešouni, na ně pak čekaj Cikáni s mačetami a tyčemi. Naštěstí rodiče s dětmi odešli," řekl Ryba.

Podle šéfa Severočechů.cz jsou v Janově tři skupiny Romů, které se navzájem nemusí. Nejméně problémoví jsou starousedlíci, pak Romové z blízkého okolí a třetí, úplně nejhorší skupinou jsou Romové ze Slovenska. „Oni byli jednotní jenom ve chvíli, kdy si vzali do rukou hole a baseballky," dodal Ryba.

Dopadne to v Čechách jak v Anglii?

Ten upozorňuje, že tam domy skupuje realitní společnost CPI, zazdívá vchody a buduje tak město duchů, což demoralizuje obyvatele sídliště. Severočeši.cz také svorně nadávají, že tato společnost zprivatizovala řadu obecních bytů a natahala do nich Romy z lukrativnějších míst, aby mohla byty prodat lepší klientele.

čtěte také:

Doubrava (S.cz): Společné řešení vyloučení Romů v rámci celé EU je neefektivní

Kolem páté se vracíme do Ústí a chystáme se na zpáteční vlak do Prahy. „Bohužel stále platí, že většina Cikánů považuje práci za nejhorší možný způsob obživy. Dokud jim bude stát dávat dávky, bude zavírat oči před jejich kriminalitou, nebude všem měřit stejným metrem a jejich kriminalitu bude omlouvat a nezaručí bezpečnost slušným lidem, napětí bude stále eskalovat a pouliční bitky z Janova či Anglie se mohou rozhořet ve všech těchto lokalitách. My jako Severočeši.cz se nechceme dívat na to, jak nám ničí náš kraj a bez ohledu na plané kecy o lidských právech a toleranci s tím budeme něco dělat. Než bude pozdě," loučí se s námi senátor Doubrava.     

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…