Na Hradě je patrný vliv katolíků

06.06.2010 21:44

Návštěva papeže Benedikta XVI., během níž prezident republiky po celou dobu Svatého otce doprovázel, vyřešení sporu o svatovítskou katedrálu, Klausovy častější pozitivní výroky o křesťanství, to vše nasvědčuje o zlepšení vztahů Václava Klause s Římskokatolickou církví, které však vždy nebyly idylické. Stačí připomenout Klausův rezervovaný postoj ke smlouvě s Vatikánem a k církevním restitucím. Za oteplením vztahů mezi Hradem a arcibiskupským palácem může být i vliv katolíků v prezidentově okolí.

Na Hradě je patrný vliv katolíků

Katolík Hájek

Jeden ze tří nejbližších prezidentových spolupracovníků Petr Hájek, který je zástupcem vedoucího Kanceláře prezidenta republiky, před jistou dobou konvertoval ke katolické víře a nechal se pokřtít. Hájek má ve své kanceláři společnou fotografii se současným Kristovým náměstkem, jehož je velkým obdivovatelem.

„Větší teolog a hlubší filozof podle mne momentálně na světě není. Ve svém díle vrací mnoho věcí k jejich podstatě, ke kořenu, k prameni. Především proto je často předmětem útoků a pokusů o skandalizaci. Je to Svatý otec hodný toho jména," prohlásil o nástupci sv. Petra prezidentův vicekancléř.

Hrad a DOST 

S Petrem Hájkem a prezidentem neformálně spolupracuje i tradicionalistický konzervativní katolický aktivista Michal Semín. Ten je jedním z předáků konzervativní iniciativy DOST, která bojuje proti antidiskriminaci a politické korektnosti. Akce DOST uspořádala před Pražským hradem akci proti Lisabonské smlouvě na podporu prezidenta a Václav Klaus přišel v doprovodu právě Michala Semína, Petra Hájka, europoslance ODS Ivo Strejčka a poslankyně ODS Evy Dudáčkové pozdravit demonstrující.

Tradiční katolíci a euroskeptici 

Na poslední akci DOST proti antidiskriminaci zase vystoupil prezidentův tajemník Ladislav Jakl. Semín kandidoval do Evropského parlamentu za euroskeptickou liberálně-konzervativní  Stranu svobodných občanů, kterou založil prezidentův exporadce a bývalý ředitel Klausova think-tanku Centrum pro ekonomiku a politiku Petr Mach a kterou Jakl podporuje. Semínovi blízká konzervativně-tradicionalistická strana Právo a spravedlnost ve sněmovních volbách podporuje svobodné a někteří její členové za ní kandidují.

Vznikla zde tedy jakási obdoba koalice paleokonzervativců a paleolibertariánů, která existuje v Americe, kde se navzájem podporují tradiční katolický konzervativec Pat Buchanan a libertarián Ron Paul. Spojuje je podobně jako konzervativní katolíky a Stanu svobodných občanů v Česku boj proti mamutímu státu, politické korektnosti, antidiskriminaci a obhajoba národní suverenity. Ostatně Pat Buchanan je oblíbeným autorem Petra Hájka i Michala Semína.

Petr Hájek před časem poskytnul rozhovor pro tradicionalistický časopis Te Deum, jehož členem redakční rady je Michal Semín a který rozhovor vedl. „Děláte dobrou práci, jejíž náročnost si umím představit, a proto smekám klobouk. Zvláště když beru v úvahu skromné finanční zázemí. A jestli bych chtěl čtenářům něco vzkázat? To jediné, co má smysl: Přání pevné víry a hojnost Božího požehnání. Když toto platí, řečeno volně s Georgem Orwelem, vše ostatní následuje. Média nemédia," vyjádřil se o časopisu pochvalně Hájek. Ten také pro časopisu a Semínovi blízký institut Lipový kříž měl přednášku o vlivu médií a mediokracii.

Halíkovi se katolíci na Hradě nelíbí

Sbližování Hradu a konzervativních katolíků nelibě nesou modernističtí katolíci typu Tomáše Halíka, který je blízký Václavu Havlovi a takzvanému Bratrstvu Pravdy a lásky. Rovněž bývalý pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk neměl s prezidentem Klausem příliš harmonické vztahy a vystupoval velmi kriticky proti tradičním katolíkům kolem Semína. Nástupem Dominika Duky na svatovojtěšský stolec se vztahy mezi oběma hradčanskými paláci o dost zlepšily.

Mezi další katolíky v prezidentově okruhu patří také šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Ten od olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera převzal papežský Řád sv. Řehoře Velikého, který obdržel od Benedikta XVI. za organizaci jeho návštěvy v Česku. „Řád pro mě osobně představuje pouto s církví a se Svatým otcem, je to pouto s osobností, které si nesmírně vážím, s autoritou, které je možné pozorně naslouchat a nechat se inspirovat," řekl Forejt. Římským katolíkem je také pracovník Klausova Centra pro ekonomiku a politiku Marek Loužek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…