Na Romy platí tvrdá i pomocná ruka. Svědectví šéfa ústecké policie

08.09.2011 15:04

ParlamentníListy.cz dlouhodobě mapují problematiku nepřizpůsobivé romské menšiny. V poslední době se situace v soužití s většinovou populací vyhrotila především ve Šluknovském výběžku. Redakce se zajímala, zda to mělo vliv i na jiné problémové lokality. Současný stav v Ústí n. Labem popsal náměstek primátora Jan Řeřicha, který je pověřený řízením městské policie.

Na Romy platí tvrdá i pomocná ruka. Svědectví šéfa ústecké policie

Podle něho se napětí ze Šluknovského výběžku do Ústí zatím nepřeneslo a nemá na situaci ve městě a jeho problémových lokalitách zatím vliv.

Požár ze Šluknova se zatím nerozšířil

„V našem městě je dlouhodobě větší romská komunita, takže naše městská policie s ní má zkušenosti a umí s ní poměrně dobře pracovat. Městská policie dlouhodobě komunikuje se sociálně vyloučenými i se samotnými Romy. I v minulosti vznikaly drobné nepříjemnosti a potyčky, které jsme sami ale sami zvládali prostřednictvím strážníků naší městské policie.  V současnosti jsme nezaznamenali nějaký nárůst problematických jevů, maximálně nějaká slovní prohlášení, ale to je všechno," řekl ParlamentnímListům.cz náměstek primátora Řeřicha.  

K tématu: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

„Jak došlo k vyhrocení situace ve Šluknovském výběžku, tak jsme se okamžitě sešli s našimi strážníky i s vedením místní Policie České republiky a domlouvali jsme se na tom, jak situaci udržet v těch poměrně klidných vodách jako dnes," dodal náměstek, který dodal, že zatím nebyly nasazeny vyšší počty strážníků do služby než obvykle.

Psali jsme:
Romové chtějí práci a vzdělání, říká exministryně Džamila Stehlíková
Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe

Náměstek prozradil, že i Ústí má problém s tím, že čas od času nějaký majitel realit zakoupí dům, kam Romy sestěhuje z jiných míst republiky. Podle Řeřichy je relativní klid výsledkem soustavné práce městské policie. Běží a připravuje se řada především preventivních akcí.

Prevence kriminality

Program prevence kriminality se týká romské mládeže a mladých lidí z takzvaně sociálně vyloučených skupin, kdy se dělají například sportovní akce. V rámci městské policie je na to vyhrazena skupina strážníků. Je to ale trvalá a mravenčí práce.

K tématu: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

„Tuším, že někdy v roce 2004 či 2005 jsme za to obdrželi ocenění od britské královny. Naši strážníci navštěvují místa, kde by se mohli vyskytovat záškoláci, třeba i herny, kde jsou ty starší děti. Pokud tam někoho vidí, tak ty děti odvedou do školy, tam o tom dají zprávu a ta to předá odboru sociálních věcí na magistrátu a kontaktují se rodiče. Záškoláctví není úplně potlačeno, ale děti a rodiče si jsou vědomi toho, že se mohou dostat do problémů. Ten systém je dnes postaven tak, že i záškoláctví může ovlivnit sociální dávky, takže si dají pozor," vysvětluje náměstek Řeřicha.

Nevyhýbat se represi

Pak existují i preventivně-represivní způsoby. „Tedy, že dáme o sobě vědět a že hlídáme naše město, ale současně, pokud při kontrolách narazíme na něco nekalého, tak se samozřejmě nevyhýbáme ani té represi. Je ale třeba přesně volit míru. Abychom na jedné straně ukázali silnou ruku, ale zároveň ukázali, že máme i tu ruku pomocnou," zdůraznil náměstek primátora.

psali jsme: Cikáni se vysmívají většinové populaci, říká šéf Severočechů.cz

Jako pozitivní zprávu považuje, že vznikla nová služebna v problémové čtvrti Krásné Březno, kde byla naopak stanice PČR zrušena. „Věřím, že to pomůže zklidnit tam situaci. Jako problémovém místě se hlavně hovoří o Předlicích, ale jako problematičtější vnímáme spíše tu lokalitu Krásného Března.

Zpřísnit tresty

 Řeřich říká, že romský problém existuje desítky let a neklade si ambice na to, aby předložil optimální řešení. Pomohla by podle něho ale určitě změna legislativy směrem k přísnějšímu postihování zločinnosti.

SLEDUJEME téma Romové

„Co se týká postihu přestupků či trestných činů, tak velmi často se naši strážníci setkávají s tím, že chytí někoho, kdo spáchá přestupek či trestný čin, předají ho celostátní policii a druhý den ten člověk běhá po svobodě. Okamžitý důrazný trest by byl zrovna ale v této problematice nejlepším řešením. Legislativu změnit tímto směrem by nemuselo být až tak finančně náročné. Když ten strážník předá třeba tři zločince Policii ČR a třeba ještě během téže směny je vidí propuštěné, tak je to velmi demotivující," zlobí se Řeřicha.

Čtěte také: Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky

Podle něho by bylo i dobré, kdyby se přestupky „sčítaly" a u recidivistů se staly lépe postihnutelným trestným činem. „Ti notoričtí delikventi přesně znají hranici a případnou částku, kdy na ně zákon nemůže, kdy je to jen přestupek, nebo kdy je za to jen podmínka. Nelíbí se mi též, když zloději kovů zcizí okapy a další zařízení, tak je vyčíslena škoda pouze v ceně kovu, ne škoda na tom zařízení. Na jedné městské budově nám způsobili škodu 70 tisíc na oplechování budovy, ale škoda jim byla vyčíslena na tři tisíce korun," kritizuje české zákony náměstek primátora.

Kovy a dvojí metr

Ten se také domnívá, že je potřeba u krádeží kovů klasifikovat některé případy jako obecné ohrožení, konkrétně třeba při krádeži kolejnic či kovových konstrukcí a podobně, kdy je ohrožena lidská bezpečnost. 

Čtěte také: Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není

Rovněž míní, že klidnému soužití mezi Čechy a Romy mi by přispěla, kdyby byly trestné činy posuzovány jedním metrem. „Právo má platit pro všechny občany stejně, ale nejsem přesvědčen o tom, že je to tak vždy praktikováno," dodal Řeřicha, který má v tomto podobný názor jako velká část českých politiků.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…