Na Wall Street se demonstruje. Česká média to nezajímá

03.10.2011 18:37

Stejně jako průběh revoluce na Islandu či studentské nepokoje ve Španělsku, zůstávají stranou pozornosti českých masových médií i protesty občanů ve Spojených státech. V New Yorku již třetí týden nepřetržitě demonstranti obléhají Wall Street, srdce amerického finančního světa.

Na Wall Street se demonstruje. Česká média to nezajímá

ParlamentníListy.cz se na mnohá přání čtenářů rozhodly zeptat českých politiků a odborníků na jejich názor na demosntrace v srdci finančního centra západního světa.

Psali jsme:
Revoluce na Islandu. Odborář vypráví o krachu a svržení vlády

17. září byla zahájena ve Spojených státech pouliční operace, inspirovaná revolucí takzvaného Arabského jara, potažmo španělským hnutím 15M. Přímo v centru "neoliberálního kapitalismu" se shromáždily tisíce demonstrantů, aby vyslovily svůj nesouhlas s politikou americké vlády.

Protestující již několik dní v kuse okupují prostor před budovou burzy a pro své přesvědčení neváhají ani nocovat na ulicích ve spacích pytlech. Zoufalství je společným sjednotitelem většiny přítomných, což se dá vyvozovat i z cedulí, kterými hojně mávají nad hlavami. Od nadčasových hesel jako zastavme válku a budujme mír se však poslání demonstrace přenáší do reality, pro některé velmi kruté.

Nemohu najít práci, beru antidepresiva

Některé z hesel: "Je mi 27, mám vysokou školu a už několik let nemohu najít práci. Bydlím s rodiči a užívám antidepresiva. Patřím k 99%." "Vše co chci je střecha nad hlavou a jídlo na stole. Je to snad moc? Patřím k 99%." "Je mi 21 let a nemůžu si dovolit platit za studium a na studentskou půjčku nemám nárok. Dělám servírku v restauraci, která mi neplatí. Mám strach z budoucnosti. Patřím k 99%."

Politolog Zdeněk Zbořil, který minulý týden shodou okolností v New Yorku pobýval kvůli zasedání Rady OSN, viděl dav nespokojenců na vlastní oči. Při svém hodnocení situace vychází z článku Nicholase Kulishe v New York Times. "Lidé vycházejí do ulic na celém světě, od Indie přes Řecko po Španělsko a nyní i kvůli Wall Streetu, a jedná se nikoli o stejná témata/problémy, ale o "ztrátu důvěry ve volební urny". Lidé jsou sice ochotni demonstrovat, ale v každé zemi k tomu mají jiný důvod," cituje Zbořil.

Ransdorf: 20 procent občanů je závislých na lístcích

Podle europoslance Miroslava Ransdorfa (KSČM) sice nenabude toto hnutí většího významu, ale je podle něj logickým vyústěním situace, ve které se USA již delší dobu nacházejí.

"Morální hazard, jaký prováděly některé instituce z Wall Streetu, sklízí trpké plody až nyní. 20 procent občanů (cca 55 milionů) USA je závislých na potravinových lístcích, státní dluh je v astronomické výši a panuje zde velká nezaměstnanost. USA si bez světové koordinace už sami nepomůžou," soudí pro ParlamentníListy.cz europoslanec Ransdorf.

Podle něj má vliv na současný stav tři roky stará strategie šéfa FEDu Alana Greenspana, který nereguloval dostatečně finanční trhy a nechal jim příliš volnou ruku. "Současný předseda FEDu Bernard Bernanke si myslí, že jsou USA z nejhoršího venku, ale já sdílím názor bývalého předsedy americké centrální banky za Raeganovy éry Davida Walkera. Ten očekává další, ještě tvrdší propad celosvětové ekonomiky," zhodnotil Ransdorf. Obdobných protestů může podle europoslance přibývat, ale média o nich budou informovat jen sporadicky.

Ať jdou k Obamovi

Neoliberální pohled vkládá předseda Strany svobodných občanů (SSO) Petr Mach. "Považuji to za relativně marginální počin, nějakých tisíc, dva tisíce demonstrantů, na několikamilionové město. Jedná se bezpochyby o ideologický proces," soudí šéf SSO. Protestovat před burzou podle něj nemá smysl. "Zde se pouze dobrovolně uzavírají obchody. Jestli chtějí někde protestovat, tak ať jdou před Bílý dům a vyčiní exekutivě, že nenechala zbankrotovat obří koncerny a banky, když měla, trh by se tím vyčistil," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Mach.

Čtěte také:
Politici nemají takový vliv na ekonomiku, jak často tvrdí. Ekonom stírá fámy

Veřejnoprávní média by měla bourat předsudky

Důvod k cenzuře o protestech ze strany českých médií může být podle mediálního odborníka Petra Žantovského dvojí. "Jedná se o složitá témata a televizní editoři často vycházejí z představy, že našeho diváka nezajímají zahraniční události, nýbrž jen náš domácí dvoreček nebo našeho diváka nezajímají ekonomická témata, protože jsou těžká na pochopení. Obojí je do jisté míry empiricky potvrzená pravda, ale veřejnoprávní média jsou na světě od toho, aby tyto předsudky a bariéry bourala," vysvětluje redakci Žantovský.

Expert si však netroufá tvrdit, zda někomu slouží nebo naopak vadí informace o ekonomicko-sociálních dramatech souvisejících s hospodářskou krizí. "Na druhou stranu, když si náš člověk někde přečte, kolik má ČR zaplatit za svůj podíl na řízeném bankrotu Řecka, může to docela snadno - právem - otřást jeho důvěrou v dnešní politickou reprezentací ČR," uzavřel.

Blokáda mostu, 700 zadržených, a zrušený koncert Radiohead

Demonstranti požadují přímé odvolání zkorumpovaných politiků, přerozdělení bohatství a zastavení všech válek, které USA vedou. Původně poklidný protest se v posledních dnech zdramatizoval a došlo i na četné zásahy policie, po nichž následovala série zatýkání. Demonstranti obviňují policisty z brutality a veřejně žádají odstoupení nejen šéfa newyorské policie, ale i starosty města Bloomberga.

"Účelem tohoto shromáždění je okupovat Wall Street, dát prostor hlasu rozumu namísto hlasu privilegované menšiny, která kontroluje společnost. Myslím si, že je třeba, abychom my, 99 % společnosti, která každý den pracuje, obstarává si jídlo, čepuje benzin či připravuje hamburgery, byli slyšet. Problém současné společnosti tkví v tom, že je všechno zkorumpované," řekl ČTK účastník protestu Austin.

V říjnu by se protest měl přenést do hlavního města Washingtonu, již nyní jej údajně následují podobně smýšlející lidé v Chicagu či San Francisku. Demonstrantům se dokonce v posledních dnech povedlo zablokovat na několik hodin důležitou dopravní tepnu Brooklynský most, a zrušit tak koncert světoznámé skupiny Radiohead.

Psali jsme:
Petr Havlík: Islanďané jsou pašáci
Keller: Islandská revoluce. A miliony ožebračených důchodců k tomu

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…