Na "cikány" olympionik Zaremba nadává, až hrůza. Přesto je stále trénuje

19.08.2012 8:54

REPORTÁŽ Na jednu stranu jsou bordeláři a zloději, na druhou největší vzpěračské naděje v zemi. Tak rozporuplně hovoří o Romech, které nenazve jinak než cikány, olympijský vítěz ve vzpírání a člen DSSS Ota Zaremba. ParlamentníListy.cz navštívily jeho vzpěračskou školu, kam chodí jen samí Romové. Třeba František Polák chce v budoucnosti taky vyhrát olympiádu.

Na "cikány" olympionik Zaremba nadává, až hrůza. Přesto je stále trénuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý zlatý medailista z LOH v Moskvě má vzpěračskou školu čtyři roky

„V důsledku okradení ze svého sportovního klubu vyloučil sportovce romské národnosti. Za to byl kritizován sportovním svazem vzpírání i Českým olympijským výborem,“ píše se o olympionikovi Zarembovi na internetu. ParlamentnímListům.cz řekl, že by Romy odstěhoval do Mongolska. V jeho vzpěračské škole, jak jsme se přesvědčili přímo na místě, však trénují jen Romové a výrok o odsunu do Asie byl prý blbou srandou.

Za Dělnickým domem

Galerií socialistického realismu Havířovem je třeba dojet do obce Horní Suchá. Odtud Ota Zaremba pochází. V centru se tyčí červenou cihlou zarudlý Dělnický dům a v areálu za ním žlutý barák, na němž visí cedule Vzpěračská škola Oty Zaremby. Teď je tichý a zamčený. „Chlapi, tak počkejte, hned jsem tam,“ rozpomene si olympionik do mobilu a po deseti minutách dorazí. „Je tam bordel, protože cikáni jsou strašně nepořádný,“ dodá. Tělocvičnu tvoří dvě větší místnosti. V jedné mnohostranný posilovací stroj, v druhé do kříže podložky pro vzpírání, okolo nepřeberně různých činek. Na stěnách plakáty, tituly časopisu Stadion a černobílé fotky připomínající úspěšné časy, tedy dobu minulého režimu.

Nic, co by připomínalo Zarembovu současnost. Třeba znak ozubeného kola Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), do níž vstoupil v roce 2010, protože mu romský svěřenec ukradl peníze. „Tak mě nasral, že jsem řekl, že jsou cikáni verbež a nechci je tady. Kluci se naštvali taky a odešli do klubu v Havířově. Teď jsou z nich mistři republiky ve svých kategoriích v mužích. Čtrnáct dní tady nebyla ani noha, ale pak přišli noví a máme tady další naděje,“ říká a dodává: „A teď vidím, že ty kurvy sebraly i fotky, kde jsme společně vyfocení.“ V současnosti u něj pravidelně trénují dva nadějní mladší žáci, jeden starší. Občas je doplní i další, ale chodí nepravidelně. Všichni Romové.

Budoucí olympionik?

Na parkovišti staví dodávka. Z ní se vysouká hora svalstva a malý kluk. První si sedne, druhý přezuje, popadne činku a jede. „Pořádně dopředu. Mlásknu tě čaganem? Jo, teď dobrý,“ peskuje první. Malému tuhne mimika. Když dostane na chvíli oddych, představí se. Jedenáctiletý František Polák z Havířova pochází z osmi dětí a půjde do čtvrté třídy. „Chtěl bych vyhrát olympiádu, jako Zaremba. Dávám 31 v trhu a 39 v nadhozu, ale bude to pořád lepší. Trenéři jsou hodný, jen když zlobím, tak mě seřvou,“ směje se a chlubí se dál: „Na vysvědčení jsem měl dvě trojky, dvojku a jinak samý jedničky.“  Díky sponzorům mu vzpěračská škola platí stravu ve škole a teď bude i družinu. „Jestli si opravíš trojky, koupím ti mobil,“ slíbí mu Zaremba. Franta se vrhne zpět na činky.

Jeho doprovodem a nyní výkonným trenérem, ta hora svalů, je také dlouholetý český reprezentant ve vzpírání Lubomír Sršeň. Kluky tady trénuje necelé dva roky. „Romové jsou vyspělejší a podmínkami, v nichž žijí, otrlejší. Vždyť jejich třináctileté holky mívají běžně děcko a tak,“ zmíní k výkonům svých svěřenců Sršeň. „Bílé děti jsou líné až hrůza. Když vidí činky a železa, dají trénink a konec. Prostě se na to vykašlou. Zato Romové jsou rychlejší, narvaní a silnější. Zlomí se to kolem osmnácti. Romům chybí píle, vytrvalost a jdou od toho. Bílí, když v těchhle letech zjistí, že mají na to, být nejlepšími, tak pořádně máknou. Proto bych měl rád v posilovně bělocha. Ne kvůli rasismu, ale kvůli těmto rozdílům. Kdysi jsem totiž ze srandy prohlásil, že tady do deseti let vychovám olympionika,“ dodává Zaremba a zní to jako z eugeniky, vědy o tom, jak pomocí genetiky zlepšit kvalitu rasy, která byla po Hitlerových zvířectvech zavržena. U nás o ní třeba pojednává kontroverzní kniha Petra Bakaláře Tabu v sociálních vědách.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

DSSS nejsou rasisté

„Nejsme rasisté, to mě štvete,“ rozčiluje se Zaremba nad tím, že jeho stranu většinová společnost takto označuje. „Když jsem na našem mítinku mluvil o cikánech, tak vždy dobře. Nicméně je pravda, že se s nimi vláda pořád snaží něco dělat a nic nezabírá. Musí jim pořád valit peníze a byty, ale to je na prd. To, že by se měli odstěhovat do Mongolska, byla samozřejmě legrace,“ vyslovil se k dřívějšímu prohlášení pro ParlamentníListy.cz, které tehdy zkritizovalo několik romských aktivistů. S předsedou DSSS Tomášem Vandasem je dnes ve spojení jen telefonicky, do krajských voleb nepůjde, protože není připraven. Prožil si totiž prý „rok kurvu“. „V jednom týdnu jsem pochoval mámu i tátu. Trápí mě koleno a operace je dost riziková. Beru spousty prášků. Teď mě kvůli členství v DSSS vyhazují z bytu v Havířově,“ vypočítává.

Za prezidenta by však nevolil Vandase, ale Miloše Zemana. V tom si rozumí s výkonným trenérem Sršněm, jenž se živí rozvozem plynu po širokém okolí. „Zemana na Hrad. Já jsem odjakživa Klausovec. Dnes jsem ale na ODS naštvanej, protože co předvádí tahle vláda, to je fakt výsměch. Líbila by se mi i ČSSD, kdyby ji vedl Michal Hašek. Bohuslava Sobotku nesnáším. Slyšel jsem ho, jak na otázku, jestli někdy pracoval, řekl, že je z chudé rodiny a chodil na brigády. Že vůbec otvírá hubu. V životě nemakal, je od dvaceti let v politice. Oni i poslanci by měli mít dvě volební období a pak jít do prdele. Žádný korupční skupiny by neexistovaly,“ nabízí jednoduché řešení vazoun Sršeň.

Komunistické slibotechny

V roce 1980 získal Ota Zaremba na letních olympijských hrách v Moskvě ve vzpěračské kategorii do sto kilogramů zlatou medaili. Lubomír Sršeň tam v kategorii do devadesáti kilometrů skončil na šestém místě. Nutno dodat, že šlo o olympiádu, kterou kvůli invazi SSSR do Afghánistánu bojkotovali sportovci z většiny západních zemí. Na druhou stranu zrovna ve vzpírání tehdy patřili k absolutní špičce právě sportovci z východního bloku, hlavně Sověti a Bulhaři. Ve stejném roce se stal Zaremba i sportovcem roku ČSSR. Oba olympionici mají za sebou nespočet dalších úspěchů.

Na minulý režim ale nevzpomínají dvakrát nostalgicky. „Jsme dlouholetí kamarádi. Deset let jsme spolu vzpírali. Tehdy to nebyla žádná pohoda, jako dnes. Přijeli jsme po závodu a dostali kouř od soudruhů, že jsme prohráli s prašivým zápaďákem. Rusák byl geroj, Bulhar dobrý, ale prohrát třeba se západním Němcem, to byl průser. Komunisti nám toho naslibovali hory, doly. Prý, že podle výsledků dostaneme doživotní renty a tak. Vysrali se na nás. Proto jim už nevěříme,“ čílí se ve vzpomínkách na rudé roky Sršeň v tělocvičně. A malý Franta Polák zdvihá činku jako o závod.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…