Na práci popeláře 28 uchazečů. Mladý soudruh o "hrůzách" současnosti

31.10.2011 8:33

ROZHOVOR Martin Peč je předsedou Svazu komunistické mládeže Československa Prostějovsko. Je mu 26 let a mimo jiné tvrdí, že Vojtěch Filip vede KSČM špatným směrem.

Na práci popeláře 28 uchazečů. Mladý soudruh o "hrůzách" současnosti
Foto: Petr Kupka
Popisek: Martin Peč

Co pro tebe znamená být komunistou?

Znamená to pro mě být plnohodnotným člověkem a ne hyenou, která jen čeká na to, až jí spadne něco ze stolu, nebo koho v tom sobeckém kapitalismu sežere.

Co je cílem SMKČ a o co usiluje?

Svaz mladých komunistů Československa funguje jako organizace komunistické mládeže a usiluje o to pomoci při politických změnách směrem k socialismu. Tím nemyslím návrat k nějaké nostalgii, ale k sociálně spravedlivému uspořádání společnosti bez jakéhokoliv vykořisťování. Snažíme se upozorňovat na zločiny kapitalismu a jeho dopady. Jsme také antifašistická organizace. Účastníme se protestního hnutí a kromě toho se také věnujeme vzdělávací, kulturní, propagandistické a publikační činnosti. Někteří naši členové také kandidovali do zastupitelských orgánů, ale to nepovažujeme za prioritní. Chceme se dostat do povědomí lidí a ukázat na špatnost kapitalismu.

  • Komunisty už zrušit nemůžeme. Je příliš pozdě, pění Jandák

  • Ať soud rozlouskne, zda je KSČM v souladu s Ústavou, chce kníže

  • Jak vnímáš současnou politickou situaci v Česku?

    Vnímám to už dlouhodobě negativně, ale v poslední době ta negace začíná stoupat. Vidíme to všichni na zhoršování sociální situace. Je cítit, že sociální problémy sílí, že sílí aktivizace občanů, i když zatím není tak silná, aby došlo ke změně systému. Problém je také fašizace společnosti. Tím myslím nejen dnes už dosti vyčpělý antikomunismus, ale hlavně nárůst fašizujících uskupení a to, že dostávají obrovský prostor v médiích.

    SLEDUJEME téma: Zákaz KSČM
    Experti kroutí hlavou. Vláda má mizivou šanci zakázat komunisty
    Vnitro už má expertizu k zákazu KSČM. Závěry tají
    Znechucený Rath: Lidé mají šetřit, vrchnost se přecpává na recepcích
    Lidé prý necinkali klíči, aby se dočkali chudoby pro sebe a své děti

    O jaká uskupení se konkrétně jedná?

    Narážím například na Bátoru a lidi kolem něj. Podpora Hradu je v tomto směru dost zarážející. Pronikání fašizujících prvků do nejvyšších pater státní moci celou situaci ve společnosti zhoršuje. Viz Roman Joch, který je obdivovatelem fašistického diktátora Pinocheta. Lidé mají obrovský prostor vyslovovat svoje názory v médiích. Prostor, který my jako levicová a ještě k tomu komunistická organizace, jsme nikdy nedostali. A to je pak otázka, jestli se jedná o soutěž politických názorů, anebo jestli se s lidmi počítá jako s ovcemi, kterým se něco skrze média předhodí a pak je v podstatě jasné, že to půjdou volit.

    Co si myslíš o ekonomické krizi a Evropské unii?

    Ekonomická krize byla naprosto logická a ukazuje to na nefunkčnost kapitalismu. Zároveň je ale krize zneužívána k tomu, aby byla posilována volná ruka trhu, žádné státní regulace. To celé má negativní dopady na sociální situaci většiny lidí. Zaklíná se růstem, ale vůbec se nemluví o přerozdělování zisků. Negativní dopady krize pociťujeme všichni, zisky z kapitálu jen hrstka lidí. Co se týče Evropské unie, tak nemám nic proti sjednocené Evropě jako myšlence, která je ustanovená na řešení sociálních otázek. To však není EU. Nesouhlasím ale s dnešní podobou Evropy jako koncernu Německa, Francie a Anglie, kde znamenáme jen levnou a kvalifikovanou pracovní sílu a jsme bráni jako druhořadí sousedé a odbytiště nekvalitních výrobků. To, co je dnes prováděno s ČR ze strany EU, NATO nebo Mezinárodního měnového fondu, je obyčejný kolonialismus.

    Co udělat proto, aby byl systém funkční?

    Současný systém je ustanoven jako buržoazní demokracie se všemi výhodami, které pro buržoazii na úkor většiny lidí plynou. Lidé, kteří nevlastní velkokapitál tu jsou jako páté kolo u vozu. Proto my s tímto systémem nepočítáme. Zároveň s ním ale žijeme a nejsme nějaká sekta, takže neříkáme, že nebudeme dělat nic, dokud se věci samy nezmění. A tou změnou nemyslím nějakou nutně násilnou formu převratu. Myslím změnu systému formou adekvátní situaci. To není žádná novinka. Kontext roku 1917 byl také jiný než roku 1948. Koneckonců ani u nás před 63 roky násilná forma převratu nebyla. Chceme lidově demokratický stát, který odpovídá místním podmínkám.

    Někteří lidé mohou namítnout, že vzhledem k tvému věku jsi minulý režim pořádně nezažil...

    Zato jsem velice dobře zažil dvacet let kapitalismu. Nepocházím z rodiny prominentů nebo politicky angažovaných lidí. Snad jediný, kdo se v naší rodině nějak politicky angažoval, byl můj prapradědeček, který zakládal sociální demokracii v západních Čechách. Myslím si, že doba za minulého režimu dala lidem důstojnost a naději v lepší svět. Teď je potřeba zase lidem tu důstojnost vrátit. Nestávalo se jako dnes, že například operní pěvec musí pracovat na vrátnici.

    V rámci normalizace ale přece skončilo hodně umělců a vzdělaných lidí takříkajíc u lopaty, protože nebyli dostatečně loajální straně...

    Otázkou je, jaký počet je hodně. Ve srovnání s dneškem bylo dříve velmi málo těch, kteří nějak trpěli. Dnes by za tu kotelnu byli ještě vděční. Jen tady v Prostějově je na jednoho popeláře 28 čekatelů.

    Související:
    Štětina: Komunisty zakázat. Ale rychle, ještě před volbami

    Měla doba před rokem 89 nějaké nedostatky?

    Během čtyřicetileté éry mi vadí postupné návraty ke kapitalizaci od poloviny šedesátých let a také mi vadí perestrojka v letech osmdesátých. Obojí byl začátek konce, bohužel.

    Co říkáš na snahy o zákaz KSČM a to, že za hákový kříž může mít člověk problémy, kdežto za rudou hvězdu, srp a kladivo ne?

    Ti, kteří se snaží o zákaz KSČM si tím kryjí vlastní kariéristickou minulost. Zakázat tuto stranu je nesmysl, maškaráda a předvolební tah. Například Štětina tím pokaždé usiluje o křeslo senátora. I kdyby došlo k represivním fašizujícím prvkům, zákazu, posílí to naši aktivitu a adekvátně zradikalizuje naši činnost. Obavy nemáme.

    Co se týče druhé otázky, mohu říct jen to, že na své symboly jsme hrdí. Pod rudou hvězdou zemřelo 25 milionů sovětských lidí v boji proti Hitlerovi. Pod touto hvězdou doletěl první člověk do vesmíru. A pod hákovým křížem? Vzpomeňme na Osvětim, na Terezín, na Lidice. Takže z mého pohledu je nesmyslné toto porovnávat.

    Je Vojtěch Filip dobrým předsedou KSČM?

    Nechci se ho nijak dotknout, ale podle mě by předsedou komunistické strany měl být především komunista a zdá se mi, že Vojtěch Filip příliš ustupuje podnikatelskému živlu. Není konkrétní a kromě negativních výsledků ve volbách, kterých strana dosáhla za jeho působení, mám také dojem, že za dobu, co je předsedou, KSČM velice zpohodlněla a zpasivněla, a to je nejkratší cesta do hrobu. Strana, pokud chce přežít, měla by na svém příštím sjezdu zvolit někoho mladšího a někoho s komunistickými názory a postoji. Myslím si, že i Vojtěch Filip si je vědom toho, že stagnace není řešení.

    Kdo by měl nahradit Filipa v čele strany?

    Jednoznačně poslanec Stanislav Grospič. Jeho aktivita v odborech je nesporná a jeho vystupování je vysoce charakterní. Myslím si, že on by mohl vnést nový a svěží vítr do budovy, která už začíná být trochu cítit zatuchlinou. Největší tragédií kromě nečinnosti totiž je, že se KSČM vzdává pozitiv své minulosti a lidé ji naopak paradoxně dnes volí pouze jako esenci KSČ a minulého režimu, nikoliv pro to, co v současnosti dělá. Strana je dnes dost neaktivní a vyhovuje jí to , pomalu se z ní stává druhá sociální demokracie.

    Čtěte také:

    Foto: Petr Kupka

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Petr Kupka

    migrační pakt

    Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …