Na protiizraelské minidemonstraci. Víme, co si myslí Kavan a Stropnický

05.12.2012 15:38

REPORTÁŽ Svobodu Palestině! To křičeli účastníci demonstrace proti dnešní návštěvě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a politice jeho státu, která začala v koutku Staroměstského náměstí v Praze. Zúčastnili se jí i Matěj Stropnický a Jan Kavan. ParlamentníListy.cz zjistily, proč.

Na protiizraelské minidemonstraci.  Víme, co si myslí Kavan a Stropnický
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pražská demonstrace proti Izraeli, a za svobodu Palestiny

V jednom z koutů Staroměstského náměstí v Praze to zpočátku vypadalo jako na policejním srazu. Jen postávající novináři, vůz České televize a pár nesmělých demonstrantů s palestinskou šálou na krku naznačovali, že se tam bude dít něco víc. Nakonec se dělo.

Blokáda Gazy zabíjí

Následně začala hádka o politiku Izraele mezi postávajícími. Okolo hloučku proběhl chlapík a křičel: „Ať žije Izrael.“ Nicméně se hned ztratil v davech turistů. Ještě později vytáhli demonstranti transparenty, palestinské vlajky a protest začal. „1948. Albert Einstein sionisty označil za pravicové teroristy s nacisticko-fašistickou filosofií,“ stálo na jednom s transparentů. „Blokáda Gazy zabíjí!!! Zastavte blokádu, zastavte rakety,“ stálo na druhém

„Svobodu Palestině,“ zakřičelo párkrát zhruba padesát demonstrujících a pak si vyslechli jednotlivé projevy pronášené do megafonu. Minidemonstrace se zúčastnili i místopředseda Strany zelených Matěj Stropnický a bývalý předseda Valného shromáždění OSN za ČSSD Jan Kavan.

Stropnický a Kavan

„Je dobře, že se i zde umí ozvat několik desítek lidí, jimž není jedno, že Česká republika ignoruje společný postup Evropské unie. Postoj Evropské unie by měl být opravdu společný. Nechci se chovat jako rozhodce v izraelsko-palestinském sporu, ten je příliš složitý. Navíc je třeba se zastávat vždy slabších a v tomto sporu mi jimi přijdou Palestinci. Izrael má větší armádu a podporu z USA,“ sdělil Stropnický.

To Jan Kavan byl mnohem výřečnější: „Každý má právo demonstrovat svůj názor. Hlasování Česka ve Valném shromáždění OSN bylo ostudné a dostalo Česko do izolace. Naši představitelé hlasovali stejně jen jako USA, Izrael a čtyři tichomořské ostrovy. To je smutné. Jsme jediný evropský stát, který hlasoval proti rezoluci, co je postavená na principech mezinárodního práva a vychází z existujících rezolucí. Přečetl jsem si návrh prezidenta Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse a není v něm nic, co by již dříve nebylo v OSN odhlasováno. Tedy žádost o obnovení mírového procesu, který by vedl k dvoustátnímu řešení a tak dále.“ Podle něj to řadu českých občanů rozladilo.

Důvody demonstrace

Demonstraci svolala Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě. Vyjádřila se jí proti návštěvě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Praze a proti dlouhodobě trvající jednostranné politice české vlády týkající se problémů Izraele a Palestiny.

„V přijetí palestinské žádosti v OSN Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vidí možnost zastoupení státu Palestina zejména u Mezinárodního trestního dvora (ICC), které Palestině umožní podat žalobu proti postupu izraelských ozbrojených složek na okupovaných územích a proti kolonizaci svých území izraelskými osadníky. Stát Izrael v minulosti nejednou prokázal, že místo mírových jednání mu jde hlavně a především o upevnění kontroly nad okupovaným územím. Během jednání v Oslu například zdvojnásobil počet svých kolonistů na okupovaných územích, přičemž při mírových jednáních sliboval opak. Diplomatická servilnost vlády Petra Nečase při hlasování v OSN Českou republiku postavila do pozice klientského státu Izraele,“ napsala Jana Ridvanová za iniciativu v předchozím prohlášení.

Včera ráno navíc podal Jan Korál z Occupy Czech, jenž byl protestu také přítomen, trestní oznámení na premiéra izraelské vlády Benjamina Netanjahua, tuzemského premiéra Petra Nečase a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga kvůli projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …