Na radnici Prahy 7 si posvítí ÚOHS. Něco tam smrdí. Víme co

06.12.2011 18:14

Teprve až v samotném finále tendru o nové sídlo Prahy 7 se vloží do celé záležitosti Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Návrh k prošetření podala nejen opoziční TOP09, ale paradoxně také starosta sedmé městské části Marek Ječmének ODS, který nechal výběrové řízení zajít až do konce. Ať už by ale vyhrál kdokoli, překročila by konečná suma i s úroky jednu miliardu korun, což by zadlužilo městskou část na několik desetiletí. K této „Sofiině" volbě však podle zjištění ParlamentníchListů.cz vůbec nemuselo dojít.

Na radnici Prahy 7 si posvítí ÚOHS. Něco tam smrdí. Víme co
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Městská část totiž mohla zažádat zastupitelstvo hlavního města Prahy o převod vhodného pozemku, který magistrát na území Prahy 7 vlastní. „Zdlouhavé" administrativní kolečko stvrzené hlasováním by mohlo ušetřit několik set milionů korun. Ale chyběla vůle. To byl jeden z hlavních důvodů, proč se TOP09 obrátila se žádostí o prošetření na ÚOHS.

Lhal starosta?

K výběru sídla nové radnice je ustanovena zvláštní skupina složená ze zástupců koalice i opozice a pravidelně se schází „ Na posledním jednání pracovní skupiny pan starosta oznámil, že MČP7 již před pěti lety požádala o svěření pozemku mezi ulicemi Na Maninách a Jateční, Parcelní číslo 1182 a parcelní číslo 2297/6. Žádal jsem odbor majetku o potvrzení této informace, ale ten ji překvapivě vyvrátil," vysvětluje ParlamentnímListům.cz předseda TOP09 na Praze 7 Jan Ládin.

„Můžu jen potvrdit informaci odboru majetku, že MČ P7 prostřednictvím rady MČ nepožádala o svěření pozemku," uvedl v korespondenci s Ládinem tajemník městské části Josef Dušek.

Informaci z druhé strany potvrdila i radní hlavního města Alexandra Udženija (ODS), v jejíž kompetenci se převod majetku nachází. „Vím, že Praha 7 bude potřebovat nové sídlo radnice, nikdo mě však ve věci převodu pozemku doposud nekontaktoval," uvedla pro ParlamentníListy.cz Udženija.

Psali jsme:
Modrá radnice má nůž na krku. Sídlo téměř za miliardu. Topka je proti

Zapomněli zažádat o změnu plánu

Tento pozemek s rozlohou 5200m čtverečních neleží v záplavové oblasti a pro stavbu je více než dostatečný. Starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS), který sedí ve vedení města již druhé volební období, sice redakci vysvětluje, že pozemek je podle schváleného územního plánu do budoucna předurčen pouze pro dopravní stavby, ale to nic nemění na tom, že městská část mohla požádat o změnu územního plánu, což podle dostupných informací neučinila.

„Byl jsem 2. srpna na zasedání zastupitelstva 2.srpna a hovořil jsem s ředitelka odboru územního plánu Jitkou Cvetlerovou, ta mi potvrdila, že psala několikrát na MČ Praha 7, ale nikdo se s ní nesetkal," konstatuje Ládin.

Úroky nás sežerou

Také Zastupitelé Strany Zelených považují tendr za ukvapený a přestože nájemní smlouva končí už v roce 2015 preferují vlastní budovu. „ Samozřejmě, že by to byla výhoda stavět radnici na vlastním pozemku, navíc pro 200 úředníků by se dala postavit důstojná radnice za cca 300 milionů," soudí zastupitel SZ Ondřej Mirovský. Do finále postoupily dva projekty. Od společnosti Office Star Eight a.s (PPF a.s - datum vzniku 2007), která nabízí dostavbu budovy Argentinské hvězdy za 762 milionů a společnosti Real 8, (datum vzniku 2007). Ta nabízí Merkurii bývalé sídlo Zahraničního obchodu za 845 milionů. V obou těchto variantách by se městská část zadlužila na 30 let dopředu a úroky by konečnou cenu nadhodily ještě o dalších několik set milionů.

V podezření od začátku

Jednatel společnosti Real 8 s nejasnou majetkovou strukturou Jan Novotný figuruje jako jednatel, případně společník v dalších zhruba 60 společnostech s trefnými názvy jako Krátká/Dlouhá a.s., One way ticket a.s, Meisterstück a.s. a dalších. Způsob, jakým společnost získala budovu Merkurie, okamžitě po převodu začal prověřovat Finanční a analytický útvar ministerstva financí, který velmi záhy předal celou věc protikorupční policii

Upletli si bič

V souvislosti s výstavbou nové radnice uspořádala Městská část Prahy 7 anketu s obecnými otázkami. Z konečných výsledků je možno učinit jasný závěr. 47% procent respondentů soudí, že by si MÚP7 měl pořídit vlastní budovu a více jak dvě třetiny dotázaných míní, že by se za každou cenu měla zvolit nejlevnější nabídka, která ovšem do finále nedošla.

Další články k tématu ÚOHS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…