Nádorová onemocnění - výhled do budoucna!

07.02.2010 14:00

„Společná dohoda o léčbě pacienta se zhoubným nádorem může zlepšit výsledky terapie bez dalšího zvyšování nákladů.“ „To go fast, go alone. To go far, go together.“

Nádorová onemocnění - výhled do budoucna!
Foto:
Popisek:

1. pražské mezioborové onkologické kolokvium 28. – 29. 1. 2010 Praha (hotel Clarion)


Nádorová onemocnění – výhled na budoucí léta

Nádorová onemocnění postupně se stávají největším problémem pro zdravotnické systémy v celém světě. Zhoubné nádory budou ještě více ohrožovat lidskou populaci i v třetím tisíciletí její existence. Odhaduje se, že v roce 2030 může dojít až ke ztrojnásobení celkové počtu nemocných s nádorovým onemocněním. Počet úmrtí v souvislosti s nádorovým onemocněním bude v roce 2030 velmi pravděpodobně vyšší než doposud převažující úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Diagnostika a léčba zhoubných nádorů zaznamenala v překotný rozvoj počínaje molekulární diagnostikou a cílenou terapií na molekulární úrovni konče. Nemocní mají mnohem větší šanci na uzdravení nebo na delší a zejména kvalitnější život než před dvaceti lety. Onkologie již dávno není izolovaná lékařská disciplína, ale prostupuje napříč všemi obory. Onkologické vědecko-výzkumné projekty nejsou uskutečnitelné bez úzké mezioborové spolupráce. Paradoxně tak pokrok lékařské péče o nenádorová onemocnění (především kardiovaskulární choroby) vede k prodlužování střední doby života a tím přispívá k početnímu navýšení nádory více ohrožené populace. Obdobně zlepšené výsledky onkologické léčby a signifikantní prodlužování celkové doby přežití vedou k nárůstu počtu nemocných, kteří vyžadují stálou onkologickou péči.

 


Jména mluvčích na TK k PragueONCO (zleva), viz foto

 

prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA - děkan 1. LF UK,

MUDr. Jan Bříza, CSc., MBA - zastupující ředitel VFN

prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc. - prezident kolokvia, přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN

MUDr. Martin Matějů – spoluautor projektu: Standardy pro onkologické pregraduální vzdělávání

doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. - generální sekretář kolokvia,Onkologická klinika 1. LF UK a VFN


1. pražské mezioborové onkologické kolokvium

Ve dnech 28. – 29. 1. 2010 se koná 1. pražské mezioborové onkologické kolokvium, které pořádá Onkologická klinika VFN a 1. LF UK s podporou děkanů všech tří pražských lékařských fakult, ministerstva zdravotnictví, školství a pod záštitou Evropské onkologické společnosti ESMO.

Důvodem zorganizování nové konference s onkologickou tématikou, kterých jak se zdá na první pohled je v České republice nadbytek, je snaha vedená napříč nejen akademickou obcí, ale i dalšími odbornými kruhy, zlepšit vzájemnou koordinaci jednotlivých lékařských disciplín, které společně o onkologického pacienta pečují. Na základě součinnosti je pak možné sjednotit i vzájemný pohled na vedení a cíl terapie. V naší republice se značně přeceňuje význam nákladné diagnostické a léčebné techniky i celkové spotřeby léků, na úkor lidského faktoru ve zdravotnictví ve všech jeho úrovních. Proto ubývá nejen onkologů, ale také jiných lékařských odborníků a zdravotních sester. Náklady na onkologickou léčbu s přibývajícími pacienty i novými léčebnými možnostmi samozřejmě rostou. My ale nechceme jen stát s nataženou dlaní a čekat, že zvyšováním nákladů léčby zlepšíme automaticky i její výsledky. Existují totiž rezervy, které nepředstavují žádnou finanční zátěž  systému, a přeci mohou znamenat významné zlepšení úrovně onkologické péče. Výměna názorů a informací mezi jednotlivými odborníky probíhá nyní většinou na lokální úrovni v rámci  multidisciplinárních onkologických týmů. Naše nová konference by měla přenést tuto diskuzi na celonárodní úroveň, což by mohlo znamenat větší odbornou standardizaci mezioborové spolupráce v onkologické léčbě v České republice.

Dalším úkolem kolokvia je zapojit do této diskuze i zahraniční odborníky zvláště z evropského regionu, kteří by zasadili naše úsilí do evropského a eventuelně světového kontextu. Proto jsme se úspěšně ucházeli o podporu Evropské onkologické společnosti, kterou jsme jako jediná onkologická konference v České republice také dostali. Na kongresu letos přivítáme vědecké kapacity z Bruselu, Budapešti, Vídně, Bratislavy, Ženevy i USA.

Významným úkolem onkologických klinik je i výchova budoucích kolegů, kterých v poslední době přibývá opravdu velmi málo. Proto musíme ocenit velkorysou pomoc ministryně školství, která věnovala významný finanční příspěvek pro možnou prezentaci vědeckých výsledků postgraduálních studentů. Díky tomu bude vyhodnocen nejlepší poster s onkologickou výzkumnou tématikou, který bude oceněn finanční odměnou.

V rámci konference věnujeme celý den opět paliativní péči, neboť si dobře uvědomujeme její klíčový význam v onkologii, a to nejen pro nevyléčitelné pacienty, ale i jejich ošetřující onkology. Druhý den konference bude patřit onkologickým sestrám, což je ohrožený druh vzácného středního zdravotnického personálu, jehož odborná erudice i etická kvalita se budují léta, a rozhodně nejsou adekvátně ohodnoceny. My, onkologové si ale dobře uvědomuje jejich drahocennost a velmi oceňujeme, že si i při velkém pracovním vytížení, najdou čas na další vzdělávání. Součinnost mezi lékařem, sestrou a pacientem je totiž základní podmínka jakékoli úspěšné léčby. V rámci konference se budou prezentovat také pacientské a dobrovolnické aktivity a pracovní výzkumné odborné skupiny pracující na národní úrovni.

Rádi bychom založili tradici pražského lednového setkání všech, kterým leží na srdci osud našich pacientů se zhoubnými nádory i české onkologie vůbec, a jsou pro to ochotni vstoupit do otevřeného dialogu s kolegy jiných profesí a třeba i jiných názorů. Aby byla onkologická léčba úspěšná, musí být provedena ve správné době, ve správné dávce a ve správném sledu.

Chceme se prostě jen domluvit, jak nejlépe společně léčit naše onkologické pacienty.

 

prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.
přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN

 tel: 224 966 751, 6 752

 

doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc.
Onkologická klinika 1. LF UK a VFN

tel: 224 966 765





Připomenutí novinek v onkologické léčbě solidních nádorů v roce 2009

Koncept adresné (personalizované) onkologické péče

V roce 2009 došlo k „revitalizaci“ konceptu personalizované (adresné) onkologické péče, která vychází z filosofie jedinečnosti každého pacienta. Nejedná se pouze o tzv. správnou léčbu, ve správný čas, pro správného pacienta, ale navíc je třeba respektovat jedinečnost každého nemocného z hlediska jeho rodinného, sociálního a ekonomického zázemí. Individualizovaný přístup musí být uplatněn v každém stadiu nádorové choroby. V minulosti striktní oddělování kurativního a paliativního (cílem je zlepšení kvality života) léčebného záměru se stává obsoletním. Vyspělá onkologická centra by měla mít zajištěný koncept „neopuštění pacienta“ v celém průběhu nádorového onemocnění.

 

Výběr léčby na podkladě molekulární (genové) charakteristiky nádorové choroby

Nový rozměr onkologické péče spočívá v individualizaci léčby pro každého nemocného a pro každý nádor na základě choroby a genové výbavy každého pacienta = genomika. V budoucnosti bude nepředstavitelné zahájit léčbu bez znalosti této základní genové informace o nádorové chorobě.

Pravděpodobně nejvýznamnějším současným přínosem tohoto vyšetření je vymezení nemocných, u kterých je konvenční chemoterapie nadbytečná, což může mít vliv na kvalitu života, snížení morbidity a ekonomizaci léčby. Další cestou ke zpřesnění výběru je farmakogenomika, kde na základě genových změn můžeme zjistit, zda-li lék nebude v organismu nesprávně odbouráván, anebo bude jeho podání spojeno se zvýšením nežádoucích účinků (pozn. farmakogenomické projekty probíhají na pracovištích 1. LF UK).

 

Vybrané pokroky klinické onkologie v roce 2009:

Nová možnost léčby pokročilého karcinomu žaludku

U vybraných typů nádorů žaludku je účinná rekombinantní monoklonální protilátka proti HER-2 receptoru (trastuzumab) doposud prokazatelně účinná u vybraných typů karcinomů prsu.   

 

Nová možnost léčby metastazujících karcinomů dutiny ústní a hltanu

Monoklonální protilátka proti receptoru pro epidermální růstový faktor (EGFR) používaná hlavně v léčbě pokročilých nádorů tlustého střeva a konečníku (cetuximab) je též účinná v léčbě metastazujících onemocnění vycházejícího z ORL oblasti.

 

Nová možnost léčby vybraných typů karcinomů plic

Potvrzena účinnost cíleně působícího léku (tyrosinkinázový inhibitor - gefitinib) u vybraných onemocnění s přesně definovanou genovou změnou (mutace), jejíž odhalení zvyšuje pravděpodobnost účinku léčby na více než 75% proti 10% u nemocných bez provedeného molekulárního vyšetření.

Potvrzen nový koncept tzv. udržovací léčby následně po skončení chemoterapie u pokročilých karcinomů plic.

 

Nová možnost léčby karcinomů prsu:

PARP inhibitory

Potvrzena účinnost nových cíleně působících léků tzv. PARP inhibitory (inhibitory adenosin difosfát polymerázy) u obtížně léčitelné skupiny karcinomů prsu („triple negativní“) u kterých není použitelná hormonální léčba ani biologická anti HER-2 léčba.

 

Nová možnost léčby zhoubných nádorů mozku – multiformní glioblastom

Po selhání standardní léčby (ozařování plus chemoterapie) byla prokázáná účinnost (časově omezená) monoklonální protilátky proti vaskulárnímu endotelovému faktoru (bevacizumab) používané nejvíce v léčbě pokročilých nádorů tlustého střeva a konečníku (ale též karcinomů plic, prsu a ledviny).

 

Nová kombinace chemoterapie pro léčbu nádorů žlučníku a žlučových cest

Prokázaná účinnost nové dvojkombinace cytostatik (cisplatina, gemcitabin) u nádorů uvedené lokalizace.

 

(Pozn. jedná se o nové léčebné výsledky, které jsou po postupně zaváděny do klinické praxe většinou s potřebou ověření v dalších klinických studiích – informace Poradenské oddělení biologické léčby nádorových onemocnění při Onkologické klinice VFN a LF UK  biolecba@vfn.cz)

 

prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.
přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN

tel: 224 966 751, 6 752

 

doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc.
Onkologická klinika 1. LF UK a VFN

tel: 224 966 765

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …