Nadstandard: Babička si zaplatila lepší oční čočku. Uvidí jako zamlada

06.01.2012 8:25

V Česku se objevují „první vlaštovky.“ Jaro se sice ještě neblíží, spíš to vypadá, že se zima konečně hlásí o slovo, ale ve zdravotnictví lidé začínají využívat nadstandard. Pomůže ale nadstandard i nemocnicím, nebo bude pro doktory znamenat jen práci navíc?

Nadstandard: Babička si zaplatila lepší oční čočku. Uvidí jako zamlada
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Jako jedna z prvních nadstandardu využila sedmdesátiletá paní z Prahy při operaci šedého zákalu. Za patřičný poplatek 6700 korun si nechala voperovat lepší typ oční čočky a uvidí tak lépe než ve dvaceti. Loni by něco podobného ještě bylo nelegální. Zprávu přináší dnešní Lidové noviny.

O nadstandard bude zájem, věří doktoři

Operace se odehrála ve Vinohradské nemocnici v Praze. Jde přitom o jedno z mála zařízení, které splnilo zákonem stanovené podmínky a od prvního ledna uveřejnilo ceník nadstandardních výkonů. Většina nemocnic totiž zatím jedná s dodavateli o cenách a konečný soupis všech úkonů zveřejní až koncem ledna.  Trochu zaspaly i zdravotní pojišťovny. Zatím nemají připraveny příslušné tabulky, ve kterých bude možné nadstandardní výkony vykazovat. I to by se ale mělo brzy změnit.

Lékaři se domnívají, že o nadstandard bude mezi pacienty zájem. Když už totiž někdo má šedý zákal a koupí si onu lepší čočku, vyřeší tím zároveň i další problém. Uvidí lépe na dálku či na blízko a to ocení.

„Podle toho, jak to ne zcela legálně fungovalo v soukromých pracovištích, odhadujeme, že 50 až 70 procent pacientů bude mít při operaci šedého zákalu zájem o tu dražší čočku,“ věří lékař Pavel Studený, který provedl i výše zmíněný zákrok na Vinohradech.

Bude nadstandard pro doktory znamenat jen práci navíc nebo i zisky?

Doktoři k tomu však obratem dodávají, že samy nemocnice nebudou mít z nadstandardů nic, tedy kromě dalších pracovních povinností. Nadstandard totiž pokrývá jen rozdíl mezi tím, co plazí pojišťovna a tím, co lepší materiál skutečně stojí. Samotné nemocnici tak nezůstane nic, mimo větší zátěže, protože někdy bude třeba provádět častější kontroly.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň však vzkazuje, že zákon nemocnicím umožňuje navýšit ceny nadstandardu o přiměřený zisk. Jen musí být transparentně zaznamenán, aby ho mohl v případě zájmu zkontrolovat příslušný finanční úřad. "Samozřejmě položka přiměřeného zisku zůstane zdravotnickému zařízení, které ji může používat na mzdy, zlepšení vybavení, a podobně,“ ujišťuje Sršeň.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …