Nakladatel: Lidi šetří na všem. I knihy vybírají podle ceny

31.08.2012 17:40

JINÝMA OČIMA Josef Pepson Snětivý je majitelem nakladatelství. Stejně jako jeho ostatní kolegové, i on bojuje o přežití. Přesto pozorně sleduje vývoj kolem přímé volby prezidenta a i sám přemýšlí, koho by rád v této funkci viděl. Jím navrhovaná osobnost však asi 50 tisíc hlasů nezíská. Možná by se však mohla stát námětem dalšího románu.

Nakladatel: Lidi šetří na všem. I knihy vybírají podle ceny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Pepson Snětivý

Vývoj v Česku kolem volby nového prezidenta prý sledujete? Co tedy říkáte na osobnosti, které se již do klání o Hrad přihlásily? Je mezi nimi nějaký Váš favorit?

Především bych chtěl říct, že považuji přímou volbu prezidenta za – mírně řečeno – zbytečnost, určenou zejména k odvedení pozornosti lidí od skutečných problémů. Ale když už byla uzákoněna, sleduji ji velmi pozorně. Volit budu Miloše Zemana, kterého považuji za jedinou skutečnou, důstojnou a reprezentativní osobnost. Také se domnívám, že by se na Hradě měly vystřídat tři nejdůležitější postavy naší polistopadové politiky – Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman.

Politika a společnost JINÝMA OČIMA

A naopak - je tam někdo, koho byste nezvolil ani v čase nejvypjatějším?

Odhlédnu-li od kandidátů, kteří nemají reálnou šanci a jejichž kandidatura slouží po mém soudu spíše k jejich osobnímu zviditelnění, nikdy bych nedal hlas Janu Fischerovi. Domnívám se, že jde o naprosto bezvýrazného člověka, který – když to trochu přeženu – ani sám neví, jak se ocitl tak vysoko.

Pokud byste tedy měl volit osobnost, kterou byste mohl sám na Hrad nominovat, našel byste takovou?

Ano. Jenže shodou okolností bohužel právě dnes, 31. srpna 2012, uplynulo přesně 420 let od jejího skonu. Vilém z Rožmberka byl osobností evropského věhlasu i formátu, člověk nesmírně vzdělaný, pracovitý a tolerantní. Byl cele oddán jak službě stavovské monarchii, tak péči o své dominium. Navíc byl předposlední rožmberský vladař velmi střídmý a k tomu poctivý tak, že se jeho četným odpůrcům ani za dlouhá desetiletí nepodařilo zjistit nic, co by ho mohlo kompromitovat. Taková osobnost nám podle mého názoru až bolestně chybí…

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Myslíte si, že nový prezident má šanci v naší zemi něco zlepšit?

Jakožto neformální autorita – bude-li jí ovšem – ano. Po přibližně desetiletí úpadku naší politické kultury by bylo třeba navázat na odkaz Václava Klause, který přinejmenším v zahraniční politice důstojně reprezentoval Českou republiku a hájil její zájmy. To, jak může či nemůže prezident ovlivňovat vnitropolitickou situaci, je předmětem nekončících debat, a bude záležet na konkrétním držiteli této vrcholné funkce, jak naplní (a případně posune) své pravomoci a svůj vliv.

Pracujete jako nakladatel, vloni se hodně hovořilo o zvýšení DPH na knihy a o tom, že to bude pro většinu nakladatelství znamenat záhubu. Jaká je situace v tomto roce?

Záhubu to zatím neznamená, ale je to – spolu se snižující se kupní silou domácností a zdražováním vstupů – jedna z příčin stále se zhoršující situace českých nakladatelů. Bojovat se proti tomu dá asi jen stále tvrdší prací všech, kteří působí na českém knižním trhu.

Když jsme hovořili o volbě prezidenta, nejde nezmínit v těchto souvislostech ani našeho současného prezidenta, který vloni v médiích přiznal, že vlastně vůbec neví, kolik nyní stojí v Česku nová kniha... Dá se říci nějak obecně, kolik průměrně kniha stojí - nebo jaké jsou průměrné ceny knih ve vašem nakladatelství?

Mezi cenami knih jsou samozřejmě velké rozdíly, ale obecně se asi většina z nich – nejde-li o výpravné publikace – pohybuje mezi Kč 199,- a 299,- (tak je tomu i v Nakladatelství ČAS). Václav Klaus před několika lety tvrdil, že poptávka po knihách není příliš cenově elastická. Tehdy to možná částečně platilo, dnes už jsou ale lidé nuceni šetřit na všem a i knihy často kupují podle ceny.

Neválcují vás Levné knihy, které však ne vždy nabízejí knihy kvalitní?

Ne. Ten projekt pana Maivalda považuji za vynikající nápad, jen je škoda, že neexistuje ještě alespoň jeden takovýto řetězec, protože Levné knihy si nyní mohou prakticky diktovat, zda si od vás ten který titul odeberou a za jakou cenu. To není odsudek, chovají se v dané situaci přirozeně. Ze své zkušenosti mohu říct, že sice platí za knihy jen zlomek jejich běžné ceny, jsou však velmi seriózním partnerem. Jejich nabídka titulů je velmi široká, ovšem novinky či velmi úspěšné publikace tam prakticky nenajdete, proto mohou „normální“ maloobchod i slevové prodejny existovat vedle sebe a částečně se i doplňovat. Existence Levných knih sice o něco snižuje objem peněz, který lidé investují do nákupu knih, jsem ale přesvědčen, že zdaleka nejde o hlavní problém českých nakladatelů. Ten jsem zmínil výše.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…