Naše hospodářství je jedno z nejhorších v Evropě. A bude hůř

15.05.2013 12:25

Výkon české ekonomiky je mezi evropskými zeměmi jedním z nejhorších. Uvedli to analytici v reakci na nová čísla o vývoji hrubého domácího produktu za první čtvrtletí. Místo toho, aby recese postupně slábla, se ještě více prohlubuje, shodují se ekonomové. Vývoj celoročního HDP tak podle nich bude horší, než dosud očekávali, nevylučují ani druhý celoroční pokles v řadě.

Naše hospodářství je jedno z nejhorších v Evropě. A bude hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Zatímco v předchozích čtvrtletích ekonomika klesala hlavně kvůli slabé domácí poptávce, nyní se problémem stává už i zahraniční obchod. Ten přestal být v tomto čtvrtletí zdrojem růstu. Když se ale podíváme na vývoj v okolních zemích, není to žádné překvapení," uvedl analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Hrubý domácí produkt podle dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí klesl mezičtvrtletně o 0,8 procenta a meziročně o 1,9 procenta. Česká ekonomika tak klesá šest čtvrtletí v řadě a zůstává tak v recesi, která je nejdelší za dobu existence ČR.

Blízko samotnému dnu

"Hrubý odhad vývoje HDP v prvním čtvrtletí v České republice by měl téměř vést k vyvolání urgentních opatření na podporu poptávky. Zveřejněné číslo představuje alarm a jeho interpretace prohlubuje již tak nelichotivou pozici ekonomické výkonnosti České republiky v žebříčku EU již blízko samotnému dnu," upozornil hlavní ekonom Conseq Investment Management Petr Zahradník. Nyní již podle něj hrozí "potopení do hlubin", pokud nebude přijata rychlá a účinná akce. "Spoléhání se na 'pouhý' cyklický zvrat je v tuto chvíli nezodpovědným alibismem," dodal.

"Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi, které již publikovaly data o HDP, patří české výsledky mezi nejhorší," řekl hlavní ekonom Patria Fiance David Marek. Dodal, že aktuálně neexistuje žádná část české ekonomiky, která by pomohla růstu HDP.

Česká ekonomika se nemá o co opřít

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí vykázala proti předešlým třem měsícům růst o 0,1 procenta a vyhnula se tak těsně recesi. Naopak Francie se do recese dostala, když její ekonomika klesla o 0,2 procenta. Slovenská ekonomika mezičtvrtletně stoupla o 0,3 procenta a maďarská o 0,7 procenta. Hrubý domácí produkt Polska vzrostl o 0,4 procenta, ovšem meziročně.

"Nezklamala pouze čísla z ČR, ale i z Německa, které po velkých nadějích rostlo jen o jednu desetinu. Česká ekonomika se tak nemá prozatím o co opřít," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Recese české ekonomiky se tak podle něj neubírá ke konci, ale spíše kulminuje. "Od domácí poptávky můžeme čekat maximálně zmírnění propadu, a tak o dalších výsledcích našeho hospodářství se rozhoduje především na zahraničních trzích," upozornil.

Studená sprcha

Oživení české ekonomiky se tak neobejde podle řídícího partnera PwC Česká republika Jiřího Mosera bez nastartování růstu u jejích největších obchodních partnerů. "Lepší výsledek než stagnaci či nepatrný pokles tak v Česku pro letošní rok nelze čekat. Již koncem roku by ale měly z ekonomiky přicházet příznivější zprávy a černá čísla by měl potvrdit rok 2014," uvedl.

Česká ekonomika má podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského letos našlápnuto k druhému celoročnímu poklesu v řadě, což se stalo naposledy v letech 1997 a 1998. "To, že se česká ekonomika na začátku letošního roku z recese ještě nevymanila, se všeobecně očekávalo, ovšem reálná hloubka propadu HDP v prvním kvartálu zapůsobila jako studená sprcha," uvedl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…