Našli jsme muže, který se rázně postavil za EU. Je to slavný český herec

06.07.2016 4:47

ROZHOVOR Herec Václav Vydra je prý počátkem léta v jednom kole – natáčí, vystupuje v divadle, dabuje. Během večerního přesunu na jedno z jeho mimopražských divadelních představení si v autě popovídal s ParlamentnímiListy.cz o Brexitu, o budoucnosti EU i o prezidentu Zemanovi. „Podle mne by byla chyba teď dělat ukvapené závěry a zbavovat se lidí, kteří jsou kvalitní a dobří, za něco, za co v podstatě oni nemůžou,“ zastal se v jedné z odpovědí šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, jenž momentálně čelí po britském referendu tlaku, aby svou funkci opustil.

Našli jsme muže, který se rázně postavil za EU. Je to slavný český herec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Jak prožíváte vyrovnávání se Evropské unie s faktem, že se od ní odloupne Velká Británie? Byl jste vůbec z výsledku referenda v Británii překvapený?

Ono to bylo tak vyrovnané, že mohl být těžko překvapený ten i ten.

Pro koho se podle vás stalo ono referendum větším závažím, větším negativismem? Pro Velkou Británii, anebo pro Evropskou unii?

Myslím si, že teď není dobře pro nikoho. Ale vypsat referendum na tuto věc bylo podle mne velice sporné. A ptát se pak na mé dojmy je obtížné, protože otázka referenda v takové věci je odvážná a zároveň obtížná pro rozhodování člověka.

Prezident České republiky Miloš Zeman na pozadí nedávného rozhodnutí Velké Británie opustit Unii zmínil, že i Češi by měli mít možnost referenda o členství země v Evropské unii a dokonce prý v NATO. Byl byste pro? Musím ale připomenout, že Zeman k tomu zdůraznil, že sám by hlasoval za setrvání v obou organizacích.

Nejsem přesvědčený o tom, že by vypsání referenda v ČR bylo správné. Od toho máme volené orgány, které mají větší možnost tyto věci posoudit a zachovat se podle toho. A my je můžeme, nebo nemusíme zvolit. Ale rozhodně je u těchto orgánů větší šance, že dojdou k nějakému většímu kompromisu nežli v lidovém referendu, kde se lidé musejí rozhodnout jen mezi ANO či NE.

Brexit znovuotevřel otázku nutnosti reformovat Evropskou unii, kterou mnozí kritizují za těžkopádnost, přílišnou byrokratičnost a neschopnost adekvátně reagovat na soudobé výzvy. Myslíte si, že by Unii nějaký druh reformy pomohl?

Asi je potřeba nějakým způsobem neustále reagovat na to, jak se ten organismus Unie vyvíjí. Určitě to ale nejde ze dne na den. Evropská unie má nějaký vývoj, nějaký směr a zcela jistě tam nejdou udělat nějaké změny hned, a to ještě bez konzultací se členskými státy. Však si vzpomeňte, jak se politici na našem malém písečku hádají o každou blbost a změny také nejdou udělat ani u nás na cokoliv okamžitě.

Brexit je rozbřesk nad Evropou a teď je potřeba dobrat se zásadních změn ve fungování Evropské unie,“ míní bývalý prezident Václav Klaus. Podle něj ideologie, která ovládla naši dobu, je stejně zhoubná jako ideologie, která nás ovládala v minulosti. Souhlasíte s jeho slovy, souzníte s nimi?

Tak s tím bych úplně nesouhlasil. Podle mne je EU založena na demokratických principech, a pokud si pan exprezident myslí, že v současných poměrech je demokracie nějaký přežitý útvar, pak se podle mého soudu mýlí. Já si to totiž nemyslím, podle mne nic jiného a ani lepšího nemáme.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker čelí po britském referendu tlaku, aby svou funkci opustil. Důvěru ztratil v některých zemích východní části Evropské unie včetně Česka. Jedním z důvodů ataku na Junckera z čela komise je prý jeho „škodolibá radost“ z výsledku britského referenda, ale i jeho snaha využít Brexitu k prohloubení evropské integrace. Práci Junckera ale prý kritizuje i Angela Merkelová...

Kdybych se o toto zajímal, tak bych se patrně dal na politiku. O tyhle problémy se tak dalece nezajímám. Podle mne by ale byla chyba dělat ukvapené závěry a zbavovat se lidí, kteří jsou kvalitní a dobří, za něco, za co v podstatě oni nemůžou.

Souhlasil byste s myšlenkou, že do vnímání EU běžnými občany negativně promlouvá také polistopadový vývoj ČR? Lidé jsou znechuceni korupcí, nedůvěřují politikům, hrozí se toho, že jednou budou nezaměstnaní. Čím to podle vás je, že stesk lidí po starých časech je stále větší?

Ano, lidé mají krátkou paměť. Když je hezky, tak se nadává, že je horko, a když prší, tak se zase nadává, že prší. No a když neprší, tak se zase nadává na sucho. A v tomto gardu to běží. Říci, proč tomu tak je, je však velmi těžké. Lidé asi zapomínají na to, co bylo a co jim každičký den vadilo, a naopak lehce kritizují to, co jim vadí teď, a říkají, že kdysi to bylo lepší, i když to zdaleka není pravda.

Do jaké míry může být řešením ekonomických problémů Evropy větší hospodářská orientace na Rusko a Čínu? Povedou současné otřesy v EU k revizi vztahů s Ruskem? Myslíte si, že by měly být zmírněny vůči Rusku sankce EU? A není Rusko pro nás bezpečnostní hrozba?

Co by se jiného mělo v otázce těchto vztahů dělat, je složitá otázka. Já si ale rozhodně nemyslím, že by se měly řešit jakékoliv geopolitické problémy země násilnou cestou a posláním označených nebo neoznačených vojsk. Takové věci by podle mne rozhodně do dnešní Evropy a do dnešního světa patřit neměly.

Představitelé EU, politici a dokonce i někteří ekonomové hovoří o tom, že odchod z EU Velkou Británii potopí ekonomicky. Co o tom soudíte? Nevím, zda nemáte v Británii známé, kteří se této budoucnosti své země obávají...

V Británii nemám žádné známé, ale určitě až čas ukáže, jak to bude. Drobit Evropu ale rozhodně není řešení. Nějakým způsobem sjednocená Evropa jakkoliv – tady nemluvím o nějakém útvaru, ale o činech – je dobrý počin. Čím těsněji budou spolu Evropané spolupracovat, tím to podle mne bude pro budoucnost všech států, které se něčeho takového budou účastnit, lepší. Já jsem ale zaznamenal ohledně referenda jednu věc: referendum není prý pro vládu Velké Británie právně závazné. Ona se tím referendem nemusí řídit, pokud by o tématu tamní parlament rozhodl jinak. Může, ale nemusí. Takže bych tady počkal na to, co se bude dít dál. Teď je to ve stavu, kdy se v referendu přihlásilo 52 procent lidí pro vystoupení své země z EU. Já osobně, kdybych byl členem britské vlády, tak bych pravděpodobně ono referendum neakceptoval. Pak by mi to možná ve volbách spočítali, ale měl bych čisté svědomí.

Prezident Miloš Zeman okamžitě po výsledcích referenda řekl, že ho vlastně rozhodli imigranti, tedy že jedním z hlavních faktorů rozhodnutí mírné většiny britských voličů byla obava z migrace. Mohlo to tak být?

Mohlo, mohlo, to je samozřejmé. Je to hodně populistická karta.

Ano, na tu strunu hrál hlavně předseda protievropské a protiimigrační strany UKIP Nigel Farage... Farage v této souvislosti naznačoval, že „obyčejní Britové“ v poslední době zažívají kvůli migrační politice EU krušné časy a že je Británie mnohem zranitelnější a náchylnější k teroristickým útokům.

Ale ono není vše tak, jak si myslel. Pan Farage v podstatě lidi mystifikoval.

Farage dokonce v pondělí oznámil rezignaci na svou funkci...

Já, kdybych byl členem britské vlády, tak bych právě kvůli takovýmto populistům výsledky referenda nereflektoval. Řeknu: Děkuji vám, stálo nás to deset milionů liber, a ano, byly to vyhozené peníze.

Jak vidíte budoucnost Evropské unie? Jste optimista, věříte, že přece jen v dohledné době k reformě dojde a Evropská unie zůstane pohromadě, anebo že ji čeká rozpad? Věříte těmto negativním předpovědím?

Británie podle mne do Evropy patří. Sice je mezi Francií a Velkou Británií Lamanšský průliv, ale když to přeplaval pan Venclovský, tak to není zase až tak daleko.

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyslovil prezident Miloš Zeman znepokojující hypotézu o tom, že americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro může být zapleten do jistého druhu korupce. Tomáše Halíka zase označil za flanďáka... Nejde mi o přesnou reakci na Zemanova slova, ale podle některých politiků Zeman prostě jen začal svou kampaň za své znovuzvolení...

Já si nemyslím, že napadání amerického velvyslance je ku prospěchu naší země, ale jestli to pan prezident považuje za potřebné, tak ať tak činí. Je to pan prezident a asi k těmto výpadům má nějaký důvod.

 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…