Návrh na zrušení části zákona o NKÚ Ústavní soud zamítl

08.02.2011 11:16

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení části zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, podle které Nejvyšší soud projednává odvolání proti rozhodnutím kárné komory NKÚ.

Návrh na zrušení části zákona o NKÚ Ústavní soud zamítl

Návrh na zrušení sporného paragrafu podal právě Nejvyšší soud, podle kterého jde o nekoncepční a neústavní úpravu. Nejvyššímu soudu vadí především to, že je prostřednictvím svých soudců zastoupen už v kárné komoře NKÚ.

Svým způsobem tak rozhoduje v obou instancích - tedy v prvním stupni i v odvolacím řízení. Nejvyšší soud argumentoval například dělbou moci ve státě, nutností dvojstupňovosti kárných řízení a neslučitelností funkcí. Podle Ústavního soudu (ÚS) ale nejde o porušení práva na spravedlivý proces. "S tímto názorem se Ústavní soud neztotožnil," uvedla pro ČTK mluvčí ÚS Jana Pelcová. 

Nejvyšší soud podle ČTK zároveň namítal, že v právním řádu schází procesní předpis, který by upravoval postup Nejvyššího soudu při projednávání odvolání proti rozhodnutím kárné komory.

Spory o to, zda Nejvyšší soud může projednávat odvolání, mohou dopadnout na případ předsedy NKÚ Františka Dohnala. Ten v minulosti stanul před kárnou komorou. Loni v listopadu jej uznala vinným z toho, že ohrozil důvěru v nezávislost a nestrannost úřadu, za což dostal napomenutí. Dohnal se ale chce k Nejvyššímu soudu odvolat.    

Dohnal má v poslední době řadu potíží. Obvodní soud pro Prahu 7 projednává obžalobu, podle které šéf NKÚ využíval nepřiměřeně luxusní byty, a tím způsobil státu škodu minimálně 1,1 milionu korun.     

Policie podezírala šéfa NKÚ také ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že podle ní odmítl vydat podklady pro audit hospodaření úřadu. Případ však následně odložila. Dohnal čelí i trestnímu oznámení kvůli zpronevěře. Výhrady k jeho práci měli v uplynulých měsících i poslanci.  

Čtěte také:

 

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…