Nazdar, debile! Ohlédnutí se za rokem 2012 v Poslanecké sněmovně

30.12.2012 16:30

UVNITŘ FOTOGALERIE Projednávání zákonů ve sněmovně není jen šedá nuda. Dokládají to letošní výroky některých politiků. Poslanci se přirovnávali k modrým slepým kuřatům, sněmovnu k chlívku, politickou stranu k Titaniku a vládu ke zdivočelému bitevníku. Občas se také objevila různá gesta, jak dokládá i nejedna fotogalerie ParlamentníchListů.cz, jindy sněmovna připomínala spíše čtenářský klub. A nejen to...

Nazdar, debile! Ohlédnutí se za rokem 2012 v Poslanecké sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Rok 2012 byl tak na půdě Poslanecké sněmovny nabitý událostmi. Exhejtman David Rath byl zadržen kvůli obvinění z korupce, soudní spor a vzájemné osočování zažili Vít Bárta a Jaroslav Škárka z Věcí veřejných, ministr financí Miroslav Kalousek byl pro změnu nařčen z toho, že v telefonu urazil poslance za Věci veřejné Petra Skokana. ParlamentníListy.cz přinášejí proto malé ohlédnutí a shrnutí nejpeprnějších výroků, které z úst politiků zazněly.

Podle Petra Skokana mu například měl ministr financí Kalousek zavolat poté, co Skokan informoval novináře o incidentu s mladíkem, kterému Kalousek minulý rok nafackoval. Kalousek pak měl zavolat Skokanovi a pozdravit ho slovy „Nazdar, ty debile".

Skokan si onen telefonický rozhovor nenechal pro sebe a jeho přepis zarecitoval celé sněmovně (a televizním divákům). Nutno podotknout, že byl velmi „podařený". Nechyběly vulgarity a projevy lidské nabubřelosti a arogance. Zřejmě se snažil ukázat Kalouskovu pravou povahu, avšak místo toho lidem nabídl pohled na politickou realitu. A vtipů na toto téma následně vzniklo nespočet.

Stop mluvení ožralým alkoholikům

Pozadu nezůstal ani Radek John, předseda Věcí veřejných, který si na Kalouskovu adresu ještě přisadil: „Pak by také zasloužil, aby bylo dechové zařízení na půdě sněmovny, aby alkoholik, který je ožralý, nemohl promluvit.“

Nezapomenutelná je i příhoda se zapnutými sněmovními mikrofony, které vykopaly hrob pro pozměňovací návrh v zákoně o pozemních komunikacích, ušitý údajně na míru lobbistovi Romanu Janouškovi, protože všechny billboardy u silnic hlásal přesunout právě na Janouškovy informační tabule. Jak připomněla ČT24, poslanec TOP 09 František Laudát se po skončení oficiálního jednání sněmovny vydal za Petrem Nečasem a Zbyňkem Stanjurou (oba ODS) podělit o přesvědčení, že na Ministerstvu dopravy je „bordel", protože neformální šéf Věcí veřejných a bývalý ministr dopravy Vít Bárta „neví, kde by urval prachy" a „vydírá" ministra dopravy Pavla Dobeše (tehdy ještě rovněž VV).

Nesmysl od poslance? Překvapivě stále nesmysl

Už druhý den čekal záznam tohoto rozhovoru na všechny poslance v jejich e-mailových schránkách a novela byla smetena ze stolu. Vznikl tak ale pozoruhodný výrok, jehož autorem je opět John a který by si možná zasloužil vytesat do sněmovny zlatým písmem: „Nesmysl vyřčený poslancem přece nezíská smysl, protože ho vyřkl poslanec. Stále je to nesmysl."

A John perlil dále i při rozštěpení Věcí veřejných poté, co se rozhodly opustit vládu Petra Nečase. „Jsem šokován, opakuje se Sarajevo 2," komentoval zrození strany LIDEM pod vedení Karolíny Peake. „Odpadlíci využili mé cesty do Varšavy, o které dlouhodobě věděli, a za mými zády vyhlásili platformu funkcí a postů. Nápadně mi to připomíná zkušenost, kterou získala KDU-ČSL, když ji opustili funkcionáři se svými posty a založili si novou platformu - TOP 09," dodal rozezleně.

Rath jako politický vězeň

Za vzpomínku určitě stojí i slovní přestřelky mezi Rathem a Kalouskem, jak připomíná rovněž ČT24. „Pane ministře financí, máte určitě pravdu, že já jako obyčejný lékař nikdy nemohu pochopit genialitu chemika z pneumatikárny, který je tím nejlepším ministrem financí, takže to já naprosto uznávám a respektuji," prohlásil Rath během jedné z nich. Netrvalo však ani dva týdny a už seděl za mřížemi pro přijetí úplatku v aféře rekonstrukce zámku Buštěhrad.

Během svého červnového projevu před poslanci ve sněmovně se označil jako politický vězeň. I přesto ho sněmovna se 183 hlasy vydala k trestnímu stíhání.

Skupina Ztohoven poté nelenila a rozesílala poslancům smsky, v nichž vyzývala k morální reformě. Stálo v nich například: „To jsem sám, kdo vidí to zvěrstvo, které činíme? Takto to přeci není možné. Skončeme s tím jednou provždy. Jsem připraven nést plnou zodpovědnost. Jsem připraven odhalit pravdu“ či „Byl jsem pod velkým tlakem, proto jsem se choval tak hloupě. Za posledních dvacet let se kladl velký důraz na majetek, peníze a blahobyt, ale zároveň se zapomínalo na podstatu lidství. Chci to změnit, chci sebe změnit, pojď do toho se mnou!“

Výhružné sliby na adresu vlády nebraly konce

Opletačky s policií se nevyhnuly ani bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové kvůli nákupu letounů CASA. „Větší hloupost už nám na stole nepřistane do konce tohoto volebního období," zastával se jí tehdy vehementně Kalousek. Přesto pro její zbavení imunity zvedlo ruku 117 poslanců.

Vláda také úspěšně prošla už čtvrtým hlasováním o nedůvěře. Lubomír Zaorálek tehdy hovořil o vládě jako o „státní mafii", Kateřina Konečná z KSČM citovala směrem k vládě biblickou pasáž o „marnosti nad marnost" a Vít Bárta slíbil, že bude bezesporu nutné vyvolat hlasování o nedůvěře vládě ještě několikrát.

Hitparáda dalších nejzajímavějších výroků roku 2012: 

Petr Nečas (ODS) na adresu opozice: „Hraje si s ohněm jako malé dítě, které sedí na sudu s prachem a škrtá sirkami."

„Já teď skutečně nechci rozvíjet politicko-anatomickou diskusi o tom, kdo reprezentuje jaký tělesný orgán v těle této vlády, to by asi nebylo namístě. Nicméně se neubráním poznámce, pane ministře financí, že vaše počínání v posledních dnech a týdnech mi přichází jaksi na mysli spíše jiné tělesné orgány než zrovna mozek nebo srdce."

Miroslav Kalousek (TOP 09): „My přicházíme se zprávami, které nás netěší. Proto také nemám důvod říkat je z tohoto řečniště s rozjařeným úsměvem, zvláště když se přitom dívám na vás. To už jako všeho moc škodí."

Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Propad, rozklad, chaos. To je výsledek šesti let pravicové vlády."

Karolína Peake (LIDEM): „Já dobře vím, že Miroslav Kalousek je starý hrubián, a kdo je z toho teď překvapen, tak zřejmě spadl z Marsu."

Lubomír Zaorálek (ČSSD): „Já sám bych nejraději řekl, že úplně nejlépe by bylo, kdyby pan premiér Nečas i pan Kalousek si vzali všechny své pány Dobeše, Bárty i pana Klause a někam šli možná rychlostí pikosekund."

Jiří Dolejš (KSČM): „Nebudu mrhat zbytečnými apely, nemám ambici mámit z vládního vola srnčí."

„Vláda žije i nadále v jakémsi podivném kalouskovském fiskálním Matrixu, kdy je mimo realitu."

Ladislav Šincl (ČSSD):  „No vypadá to, že i slepé modré kuře se občas může na zrno trefit."

Daniel Korte (TOP 09): „Dámy a pánové, my tady ve sněmovně propadáme jednomu bludu. Potkáváme komunisty, oni jsou čistě oblečení, oni zdraví, oni jedí příborem. A my propadáme bludu, že jsou to normální lidé. Z toho, co tady slyšíme, víme, že tomu tak není."

Viktor Paggio (LIDEM, dříve VV): „Ve chvíli, když je kousek od dálnice billboard s tou již zmíněnou pěknou dlouhonohou slečnou, tak si prostě nemůžu pomoct a já se podívám."

Adam Rykala (ČSSD): „Poslanci kolem rebelující Karolíny Peake opustili Věci veřejné jako krysy, které prchají z potápějící se lodě, jen ještě nevědí, že přestoupili na loď s názvem Titanic."

Stanislav Křeček (ČSSD): „Jsem přesvědčen, že většina této sněmovny i většina národa dobře ví, že výroky pana ministra jsou výroky potrefené husy, která tuší, že se blíží posvícení, které některé husy prostě nepřežijí."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk, ahe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…