Nečas a tupoň Blažek. Randák k amnestii a intimním zvěstem o Bradáčové

07.05.2013 4:37

ROZHOVOR Útoky na pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou se začaly v poslední době objevovat v některých nepříliš seriózních a bulvárních médiích. Podle bývalého šéfa rozvědky generála Karla Randáka jde o „umělé vyrábění problémů“ od lidí, pro které se stala vrchní žalobkyně nepohodlná. A nevyloučil, že snaha zbavit se Lenky Bradáčové může jít i z okruhu státních zástupců.

Nečas a tupoň Blažek. Randák k amnestii a intimním zvěstem o Bradáčové
Foto: NFPK
Popisek: Karel Randák

Anketa

S odstupem času: Co si myslíte o amnestii?

hlasovalo: 8521 lidí

Co si myslíte o tom, jak se autorství kontroverzní novoroční prezidentské amnestie přehazuje z jednoho právníka na druhého?

Nejdřív jsem si o tom nedokázal udělat obrázek, ale teď se přikláním k tomu, že právník Pavel Hasenkopf má pravdu.

Připadá vám, že je tak nesnadné, aby kancléř prezidenta Vratislav Mynář nemohl zjistit z podkladů a svědectví, kdo stojí za poslední přijatou verzí amnestie, zejména za tolik kritizovanou abolicí, která zastavila trestní stíhání i velmi závažné hospodářské trestné činnosti?

Na mne to působí tak, že se kancléř Mynář stal obětí dezinformace, že si neověřil původní informaci, kterou dostal od někoho na Hradě. Padlo jméno právníka Hasenkopfa s tím, že nějakým způsobem participoval na amnestii, ale Mynář zřejmě nevěděl, jakým způsobem. Jen mi není naprosto jasné, proč s tím vlastně kancléř vylezl na veřejnost. Ale v tuhle chvíli věřím spíš panu Hasenkopfovi, nasvědčuje tomu reakce premiéra i ministra spravedlnosti. I když ministr spravedlnosti je tupoň, který opravdu nemusel vědět, že na tom participovalo jeho ministerstvo, ale premiér o tom věděl stoprocentně, proto také reaguje, jak reaguje.

A proto se to možná také neprojednávalo ve vládě, proto to všechno plynulo takovými nestandardními cestami...

Přesně tak.

Co říkáte tomu, že jako pravý autor amnestie v podobě, v jaké byla Václavem Klausem vyhlášena, se zdá být, jak dokládá Pavel Hasenkopf, bývalý poslanec ČSSD, někdejší náměstek vrchní státní zástupkyně Renaty Vesecké, Zdeněk Koudelka, který byl v té době na stáži na Ministerstvu spravedlnosti?

To si dovedu docela dobře představit. Jsem přesvědčen, že to je jméno, které dal Hasenkopf prezidentovi Miloši Zemanovi.

Znáte pana Koudelku? Dostal jste se s ním do nějakého kontaktu?

S Koudelkou? To bych nikdy neudělal, abych s takovým člověkem šel do kontaktu.

A co říkáte na kampaň proti vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové, která se začala objevovat v některých médiích? Třeba na obvinění, že nemá bezpečnostní prověrku na stupeň tajné.

Že nemá prověrku? To si nedovedu dost dobře představit, že by byla jmenována do takové funkce a neměla bezpečnostní prověrku. Nevím o tom nic.

Někde dokonce naznačují, že má blízké vztahy se šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou.

To je stará písnička, to se říkalo už mnohokrát. Nevím, co je na tom pravdy.

Byl by v tom nějaký problém, i kdyby to byla pravda? Vždyť nejde o nadřízenou a podřízeného, proč by to mělo vadit?

Já myslím, že by na tom nic špatného nebylo. V tom bych problém neviděl. Ten by byl například v tom, kdyby pražská vrchní státní zástupkyně dozorovala případ svého manžela, tam by byla v nějakém střetu zájmů. Ale jestli ve svém soukromém životě má něco s Martincem nebo se Šlachtou, je její věc. To je umělé vyrábění problémů.

Co za tím umělým vyráběním problémů může být?

To je jednoduché. Je někomu nepohodlná.

Podle mých informací mohou jít útoky proti ní i z řad státních zástupců. Souhlasíte?

To samozřejmě také. Nezapomeňte, že vyměnila některé státní zástupce, dala do funkcí nové lidi, klasickým případem byly severní Čechy, kde byl spor mezi státními zástupci Křivancem a Adamem Bašným, Bradáčová si vzala Bašného k sobě, Křivanec jako šéf tamního státního zastupitelství skončil. Samozřejmě je takovým lidem nepohodlná.

Ne všem se také líbí nový návrh zákona o státním zastupitelství, který vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová prosazuje. Myslíte si, že může některým lidem vadit, že by se nejzávažnějšími korupčními kauzami zabýval speciální útvar, a ne jako dnes státní zastupitelství na nižších stupních?

Komu by to určitě vadilo, by byli lidi, kterých se ty kauzy týkají. A ti mají zase možnosti, jak takovou kampaň rozjet i přes státní zástupce. Musíme si uvědomit, že všichni státní zástupci nejsou jako Cattani z Neapole, je tu spousta prodejných státních zástupců. Nedělám si iluze. A tihle lidi pro někoho dělají. A udělají všechno pro to, aby tyto kauzy nebyly dořešeny. Budou to dělat tak, že budou napadat lidi, kteří je budou řešit.

A mohou za tím stát možná i existenční obavy ze ztráty místa, protože součástí zákona o státním zastupitelství je i zrušení vrchních státních zastupitelství. Důsledkem by tedy bylo, že mnozí státní zástupci by šli na nižší stupně zastupitelství.

To je možné, to lidi špatně snášejí. Doktorka Bradáčová má bezpochyby hodně nepřátel.

Někdo řekl, že chytrá žena má spousty nepřátel – všechny hloupé muže... Ale to samozřejmě žertuji...

Ono je to pravda.

Jedno české přísloví také praví: mnoho střelců - zajícova smrt. Může to vrchní pražská žalobkyně ustát, když má tolik skrytých nepřátel?

Záleží na tom, nakolik se za ni postaví nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jak dokáže vytrvat ve svém postoji, že ji bude držet. Záleží jedině na něm, on je totiž jediný, kdo může podat návrh na její odvolání. Ovlivnit to může i to, co na ni kdo vytáhne. Jestli její nepřátelé budou vytahovat jen takové nesmysly, s kým spí nebo žije, myslím si, že to ji nemůže ohrozit.

Může ji poškodit případné vyšetřování podnikání jejího manžela, když jsou už dva roky v rozvodovém řízení?

To je samozřejmě nesmysl. To všechno jsou zástupné důvody. Takových argumentů se dá najít spousta proti každému.

Také se objevily v médiích informace, že v domě v Harrachově, kde si v roce 2006 s manželem pořídili víkendový byt, je „několik podnikatelů s výherními automaty či manželka exšéfa Ředitelství silnic a dálnic Petra Laušmana“. Připadá vám, že něco takového by paní Bradáčové mohlo uškodit?

Nevím, proč by jí to mělo uškodit. Je to jen její soukromá věc. Něco jiného by bylo, kdyby se ukázalo, že k bytu přišli neoprávněně nebo nějakým podezřelým způsobem, ale nic takového se nevyskytlo. Je pravda, že sousedství s takovými lidmi není dobrá reklama, ale není to nic, co by mělo někomu lámat vaz. Za své sousedy nemůžete. Nemůžete dokonce ani za své rodiče, natož za své sousedy.

Někdo se obává údajné neomezené moci, kterou by mohla Lenka Bradáčová získat, kdyby šéfovala speciálnímu útvaru státního zastupitelství. Není to směšné, kdyby jejím nadřízeným byl nejvyšší státní zástupce?

Tyhle řeči o tom, kdo hlídá hlídače, jsou absurdní. Neomezená moc neexistuje. Ale je samozřejmé, že čím jste výš, tím máte větší pravomoc, ale právě proto by tam měli být lidi, kteří nebudou náchylní k tomu, aby moc zneužili. Je potřeba do nejvyšších funkcí jmenovat lidi, u kterých je prokazatelné, že funkci nezneužívají. Někdo může mít obrovskou moc. Ale dokud ji využívá podle zákona, ať ji má. V momentě, kdy někdo přijde s důkazem, že moc je zneužívána, nastane jiná situace.

Považujete paní Bradáčovou za toho, kdo funkci nezneužívá, takže je člověkem na svém místě?

Myslím, že se ani dnes, ani v minulosti ničeho nedopustila, neslyšel jsem o tom, že by se někde pokusila protiprávně ovlivnit případ, že by rozhodla protiprávně, že by někomu umožnila utéci nebo něco takového. Jsem přesvědčen, že pracuje, jak pracovat má. Zatím se vždycky osvědčila v tom, co dělá. Tím samozřejmě nemohu říci, že to tak bude i do budoucna. Ale zatím nikdo nedokázal opak.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …