Nečas dostal dopis. A v něm to, že má odvolat dalšího ministra

09.10.2012 18:35

Premiér Petr Nečas (ODS), ale třeba i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nebo pražská nejvyšší státní zástupkyně Lenka Bradáčová obdrželi v úterý zajímavý dokument. Jeho kopie přišla i do redakční emailové schránky ParlamentníchListů.cz. Týká se jednoho z mála ministrů, který v Nečasově kabinetu vydržel od počátku jeho existence až do současnosti.

Nečas dostal dopis. A v něm to, že má odvolat dalšího ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mim ojiné i pokračující metanolové otravy

Z původní vlády premiéra Petra Nečase (ODS) zbyly jen trosky. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) bude za dva a čtvrt roku vládnutí kabinetu už devátým ministrem, který kabinet opustí. Nemusí však být ministrem posledním.

Drábek pryč. Proč ne Vondra?!

Ve vládě se totiž zuby, nehty drží i "velká ryba", tedy šéf obrany, Alexandr Vondra (ODS). I pod ním se už ale řadu měsíců houpe židle, zejména kvůli odpovědnosti za kauzu ProMoPro.

Právníka, ale také senátorského kandidáta Ivana Přikryla, jenž se v horní komoře Parlamentu uchází o křeslo za hnutí Severočeši.cz, ignorance Vondrovy viny zdvihla v souvislosti s odchodem Drábka natolik, že se rozhodl jednat.

Premiéru Petru Nečasovi, místopředsedům vlády, ale třeba také pražské nejvyšší státní zástupkyni Lence Bradáčové, tak odeslal pečlivě připravený a právnicky odůvodněný návrh na Vondrovo odvolání.

Vondra chce do Senátu. Jen kvůli imunitě

"Z veřejných zdrojů lze snadno dovodit opakovanou nehospodárnost s nepochybnou škodou na majetku státu, a to bez jakékoliv odpovědnosti jmenovaného, ať již trestněprávní, či politické. Vámi vedená vláda tyto okolnosti ostentativně přehlíží, marginalizuje a na rozdíl od mnoha jiných, též obecně známých podezření ostatních členů vlády či ostatních ústavních činitelů se v případě člena Vaší vlády a místopředsedy Vaší politické strany pana Alexandra Vondry jeho postup buď přehlíží, nebo se k uvedeným skutečnostem přistupuje zjevně liknavě. V současné době se pan Vondra znovu uchází o mandát senátora, který s ohledem na jeho, vůči senátu urážlivou, pouze 25% účast na jednání Senátu Parlamentu ČR, chce pravděpodobně získat pouze pro zisk imunity. První, obecně známou je kauza ProMoPro, kde Alexandr Vondra dlouhodobě účelově nesděloval veřejnosti relevantní skutečnosti, kdy byl prokazatelně informován o všech detailech kontroverzní smlouvy, na základě které byla zakázka v době předsednictví předražena o několik stovek milionů korun," uvádí právník v úvodu několikastránkového elaborátu adresovaného několika hlavním ústavním činitelům.

Pro ParlamentníListy.cz svůj záměr dosáhnout Vondrova odvolání okomentoval ještě konkrétněji.

"Na stejné věci jsou tu odlišné metry. Ministři, kteří mají na triku menší průšvihy, odchází. Pan Vondra, který, když to sečtete, napáchal škody blížící se třem čtvrtinám miliardy, zůstává," řekl redakci Přikryl s tím, že není možné, aby ve vládě zsetrvával člověk podobného typu. "Společnost se musí léčit," dodává s tím, že však úspěchu svého záměru odvolat Vondru příliš nevěří.

Vondra? Jediný Nečasův držák

"Nečas si tam Vondru drží, protože za ním ještě jako jeden mála místopředsedů strany stojí. Na klánovickém sjezdu to byl právě on, kdo podporoval "novou" ODS, Nečas si pod sebou nebude podřezávat větev," uvádí právník pro ParlamentníListy.cz s tím, že jedinou nadějí je Lenka Bradáčová.

"Ta s tím dříve či později přijde," uvádí na adresu záměru odvolat Vondru Přikryl. Klíčové pro budoucnost Alexandra Vondry budou ale zejména volby.  Pokud uspěje, uvidí se, co dál. Pokud ne, bude hozen přes palubu.

O Vondrově vině v souvislosti s kauzou ProMoPro se mluví už více než rok a půl. V lednu 2011 zveřejnilo ministerstvo financí, že má podezření, že se při zakázkách spojených s přípravou českého předsednictví v Radě EU ztrácely peníze, minimálně tedy 500 milionů korun.

Společností, která měla peníze neoprávněně získat, měla být právě společnost ProMoPro, která zajišťovala audiovizuální služby. Faktická zodpovědnost není jasně určená, ale z pozice místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, kterým v té době byl, nese politickou zodpovědnost zřejmě Alexandr Vondra. Ten však jakékoli pochybení odmítá i po vytrvalém tlaku svých vládních koaličních partnerů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …