Nečas jako vyměněný. Analytik pozoroval v ČT trochu jiného premiéra

12.04.2013 7:26

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ V pořadu Máte slovo Michaely Jílkové přivítali málo obvyklého hosta televizních diskusních pořadů. Byl jím premiér Petr Nečas, který překvapil nejen účastí, ale i tím, jak si ve studiu České televize počínal. Mediální odborník Jiří Balvín upozornil, že takhle uvolněného, vtipného, usměvavého a neagresivního premiéra ani neznáme.

Nečas jako vyměněný. Analytik pozoroval v ČT trochu jiného premiéra
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

O podmínkách živnostníků přišel do přímého přenosu České televize v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou diskutovat i premiér Petr Nečas. Předseda vlády i ODS si nemohl vybrat lepší téma, protože nedávný výrok ekonomického experta ČSSD Jana Mládka o parazitujících živnostnících jeho straně nahrál. Možná i to bylo důvodem, že jsme viděli premiéra, kterého ani neznáme. „Kupodivu působil velmi pozitivně, věcně, klidně, s rozvahou,, dokonce se i usmál. Zatímco po jednáních vlády působí při setkání s novináři nepříjemně, někdy i v odpovědi sekne po tazateli, tak tentokrát lze o něm mluvit jen pozitivně,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Balvín.

Za Nečasovou do očí bijící proměnou vidí dobře odvedenou práci mediálního poradce, který mu vysvětlil, aby se nemračil, ale usmíval a mluvil věcně. „A přesně v duchu takových pokynů Petr Nečas působil. Byl uvolněný, vtipný, usměvavý, neagresivní. A takhle to vlastně má být. I když říkám nepříjemné věci, tak je musím říct, netvrdím, že přímo s úsměvem, ale s určitým optimistickým podkladem. Využil také té osudové chyby sociálních demokratů, kteří vyrazili, a to už jim nikdo neodpáře, proti OSVČ, proti živnostníkům. Tady Nečas získával body tím ´pomůžeme, odstraníme administrativu, byrokracii´, a to velmi věcnými vyjádřeními,“ oceňuje Jiří Balvín.

ODS tak strašně ztratila, že jí jedno vydařené vystoupení předsedy asi nepomůže

Přesto přese všechno si někdejší ředitel České televize není jist, že to mohlo nějak výrazněji změnit pohled veřejnosti na premiéra a stranu, jejímž je předsedou. „Tady je problém, že ODS tak strašně ztratila, že takové jednotlivé vystoupení nemusí zas až tolik zapůsobit. Ale pro lidi, kteří jsou ODS přes to všechno, co se stalo, přece jen ještě nějakým způsobem nakloněni, tak je to vlastně argumentační podklad, který mohou používat: ´Podívejte, co říkal premiér, podívejte, že to ODS se živnostníky myslí dobře.´ Takže ten dopad může být pozitivní,“ domnívá se Jiří Balvín.

Pravidelní diváci pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou mohli mít pocit, že tentokrát je atmosféra v televizním studiu méně vyhrocená než jindy. „Hosté i diváci byli méně útoční než jindy s výjimkou posledního diskutujícího diváka, který premiérovi vpálil, že podpora na rozjezd podnikání od 40 do 80 tisíc je malá. Celkově se ale všichni drželi trošku zpátky,“ míní mediální odborník, jenž si všímal i toho, že několikrát došlo k přímé výměně názorů mezi premiérem a prvním místopředsedou ČSSD Michalem Haškem. „Jednoznačně ze střetů vyšel vítězně Nečas. Myslím si, že Hašek nebyl tak připravený,“ konstatuje Jiří Balvín.

Jedinou Nečasovou chybou byl zbytečný útok na Haška

Přesto pihu na kráse u premiéra v těchto duelech s Michalem Haškem našel. „Na hraně byla trošku ´dehonestující´ formulace ´Vy jako hejtman nemůžete mít všechny tyto informace´, kterou premiér vůči svému oponentovi použil. To považuji z mediálního hlediska za zbytečné, protože Hašek má zase nějaké svoje zázemí. Myslím si dokonce, že v sociální demokracii a zvláště v Jihomoravském kraji dokonce větší než Bohuslav Sobotka. Takže zpochybnit jeho slova Petr Nečas mohl, ale zpochybnit pozitivním způsobem. Třeba ´Nezlobte se, pane hejtmane, ale nemusíte mít úplně dobré informace,´.a ne tak, jak to řekl. To nebylo dobré,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Balvín.

Petr Nečas se v diskusních televizních pořadech objevuje dost ojediněle, není pro ně ten typ jako někteří jeho předchůdci Mirek Topolánek, Jiří Paroubek či Miloš Zeman. „Je to premiérův handicap, protože by se měl v takovýchto diskusích objevovat častěji, ať mu to je sebevíc nepříjemné. Pokud by ale vystupoval s takovou image jako tentokrát, tak by nebyl u veřejnosti bez šancí. Práce mediálních poradců byla opravdu znát. Jak už jsem říkal, jediné, co bych mu vyčetl, byl ten zbytečný útok na Haška. Kdyby měl proti sobě Sobotku a zaútočil na něj, tak by získával body, ale na Haška to bylo kontraproduktivní,“ tvrdí Jiří Balvín.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …