Nečas předal Klausovi demisi Bárty i návrh na konec Johna a Dobeše

11.04.2011 14:54

Rychlejší spád, než se čekalo, nabralo jednání o odchodu tří ministrů za Věci veřejné z vlády. Premiér Petr Nečas (ODS) už totiž přivezl na Hrad demisi ministra dopravy Víta Bárty (VV) a návrh na odvolání dalších dvou ministrů VV, potvrdil reportér ParlamentníchListů.cz. Schůzka prezidenta a premiéra už skončila.

Nečas předal Klausovi demisi Bárty i návrh na konec Johna a Dobeše

Jasno do dalšího vývoje vládní krize by měla vnést především dnešní schůzka premiéra Petra Nečase u prezidenta Václava Klause. Předseda vlády už na Hrad k jednání přijel a během něj má hlavě státu předat demisi šéfa dopravy Víta Bárty a návrh na odvolání dalších ministrů VV, šéfa vnitra Radka Johna a hlavy školství Josefa Dobeše.

Prezident republiky si dnes po poledni začal pro schůzku klást podmínky. „Než přijmu demisi či demise nebo než vydám rozhodnutí o odvolání toho či onoho ministra, budu vyžadovat plán, projekt, záměr dalšího fungování vlády České republiky od předsedy vlády," uvedla hlava státu s odůvodněním, že nechce, aby se země nedostala do neorganizovaného, chaotického procesu.

OBRAZEM Nečas na Hradě

Prezident nemůže přijetí demise a požadavek na odvolání oddalovat

Ústava ale nedává prezidentovi takové možnosti, aby si pro přijetí návrhu premiéra kladl podmínky. „Pokud předseda vlády přijde za prezidentem s demisí nebo odvoláním ministrů, má je prezident republiky přijmout bez zbytečných odkladů," uvedl pro Hospodářské noviny Jan Kudrna z katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Podle něj nemůže prezident rozehrávat vlastní politickou partii, a proto by se měl s premiérem co nejdříve sejít a promluvit o demisi Víta Bárty a návrhu na odvolání Josefa Dobeše a Radka Johna. „Osobně bych odhadoval, že odvolání ministrů bude vyřešeno rychle," domnívá se Kudrna, i když připomíná, že pro tento proces není stanovena žádná lhůta.

Tluchoř upozorňuje, že premiér žádné plány předkládat nemusí

Odborníci na ústavní právo to vykládají tak, že je potřeba demisi či odvolání vyřídit bez zbytečného odkladu. „Ale prezident má samozřejmě právo získat si někde informace o tom, proč ministr podává demisi. Takže nemyslím, že v okamžiku, kdy se mu přinese demise, ji musí podepsat během pěti minut. Určitě má právo podiskutovat o tom s premiérem nebo dalšími lidmi, o nichž usoudí, že jsou pro konečné rozhodnutí důležití, a pak rozhodnout. Ale bez zbytečného prodlužování," tvrdí Kudrna.

Z toho určitě vychází při svém avizovaném kroku premiér i obě silnější koaliční strany. „Prezident musí podle Ústavy demise ministrů či návrh na jejich odvolání přijmout. Nic se v ní nepíše, že k tomu potřebuje od předsedy vlády plán A či jakýkoli jiný," uvedl pro Českou televizi šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

K věci:

Klaus přibrzdil Nečase. Demise ministrů zatím nepřijme 

Prezident nechce pokoutní obchody, vzkázal Hrad Kalouskovi 

Bárta: Zničit VV, urvat naše poslance. To je cíl 

Foto: Hans Štembera 

reklama

autor: jas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…