Nečas s Kalouskem mohou do voleb položit vládu, varuje odborník

12.04.2013 16:37

POLITOLOGOVÉ Vládní krize trvá vlastně nepřetržitě, ovšem tisk o ní už skoro nepíše. Přitom průzkumy veřejného mínění naznačují, že lidé silně cítí, že jim vláda Petra Nečase škodí. Podle politologů ale nastane u lidí další sešup obliby vládních stran, neboť velmi vnímají boj o sKarty. Právě kvůli nim totiž budou opětovně naštvaní – užili si s nimi své již na úřadech a teď zase slyší, že mají skončit. "Nedivil bych se, kdyby se vláda pár měsíců před volbami sesypala úplně," upozornil politolog Ladislav Mrklas.

Nečas s Kalouskem mohou do voleb položit vládu, varuje odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

Vnímají lidé vůbec politické půtky a šarvátky na jedné straně o sKarty, na straně druhé třeba o Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR)? Podle politologů těžko říci, ale jisté je, že vládní strany už to mají u voličů dávno sečtené - negativně.

„Lidé, kteří jsou nezaměstnaní, mají plnou hlavu svých problémů s tím, jak se uživit, tak už ty neustále politické šarvátky snad ani nevnímají. No a sKarta jim ovlivnila jejich životy natolik, že jsou díky tomu tak naštvaní, že teď naopak vnímají to, že se budou zase rušit. Jde o to, že s tím měli plno papírování a běhání po úřadech, tak je paradoxně zase může naštvat nyní postoj ODS. Proto se zákonitě lidé budou ptát: A to ta ODS nevěděla dřív? Součet od voličů za to pak dostane ODS ve volbách,“ poznamenal v této souvislosti pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

Zvláště boj o sKarty se totiž v posledních dnech přiostřil. Premiér Petr Nečas tyto karty nechce a žádá, aby ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) projekt zrušila. Nejnověji pak Nečas kvůli podpoře projektu sociálních karet začal cupovat samotnou TOP 09.

Podle Nečase je velmi pozoruhodné, že ona strana stále podporuje projekt, který už přináší zisky pouze jedné firmě, a naznačuje, že by za tím mohlo být „něco většího“.

Nečas: Cena za sKarty trojnásobně převyšuje standard

„Je to buď politikaření TOP 09, nebo je za tím něco většího,“ zmínil pro deník Hospodářské noviny Nečas, podle něhož projekt prý už nepřináší pozitivní body ani České spořitelně, ale pouze výrobci plastových kartiček, který je dodává za cenu trojnásobně převyšující standard.

„Za druhé jsou to nějaké skryté zájmy- možná na tom projektu mohl nebo měl někdo vydělat,“ řekl Nečas. „Anebo to mohou být obavy, že když by ten projekt zrušili, tak by případné kompenzace mohli vzít někteří hyperaktivní plukovníci a podplukovníci jako velmi dobrou záminku k trestnímu stíhání,“ uzavírá pak předseda vlády pro Hospodářské noviny spekulaci.

Není to ale jen Nečas, kdo takzvaně šije do „topky“. Tento týden si do svého koaličního souputníka kopnul i ministr průmyslu Martin Kuba a to na své návštěvě Jablonecka. Na adresu TOP 09, která ODS podle hned několika předvolebních průzkumů předstihla, prohlásil: „TOP 09 není nejsilnější pravicovou stranou. Není totiž vůbec stranou. Je jen velmi dobrým politickým nástrojem.“

ODS až čtvrtá v průzkumu

Připomeňme, že pokud by se počátkem dubna konaly volby do Poslanecké sněmovny, pak by podle nejnovějšího průzkumu společnosti SANEP byla vítězem voleb ČSSD se ziskem 28,3 procenta hlasů následována druhou KSČM. Té by dalo svůj hlas 17,4 procent lidí. Třetí nejsilnější stranou by pak byla se ziskem 14,5 procenta hlasů TOP 09, a až pod desetiprocentní hranicí by se v hypotetických dubnových volbách ocitla se ziskem 9,3 procenta hlasů ODS. Podle SANEPu navíc ODS během měsíce ztratila podporu dalších 0,9 procenta voličů a přišla by tak oproti březnovým hodnotám o tři poslanecké mandáty.

„Je to dle mého jen dočasné. Přičítám to fenoménu Karla Schwarzenberga v období prezidentských voleb. Myslím, že TOP 09 není nejsilnější pravicovou stranou. Není totiž vůbec stranou. Je jen velmi dobrým politickým nástrojem,“ komentoval průzkum tuto středu ministr Kuba.

Na to pak reagoval první vicepremiér vlády a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Hvízdá si osaměle v lese. Po dvaceti letech již mluvit o tradici je poněkud nadnesené a především v čem, pro Boha, ta tradice spočívá? Co je obsahem toho, prozatím spíše ještě návyku?“ uvedl na adresu Kuby pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Jak je ale možné, že tyto strany do sebe nyní tak šijí, aniž by ale tento slovní souboj málokoho z politických komentátorů výrazněji zajímal?

Mají podobné voliče, tak proto

„Ta vzájemná třenice těchto dvou politických subjektů není nic nového. Je u nich už od začátku, což je pochopitelné, neboť to jsou konkurenční strany - ucházejí se totiž o podobné voliče a mezi nimi je pak i rivalita paradoxně ještě větší, než mezi ODS a ČSSD, nebo TOP 09 a ČSSD. Ona rivalita ovšem rozkládá vládní koalici, koaliční krize tak bude pokračovat a dá se čekat, že s blížícími se volbami se bude ještě více vyostřovat,“ vysvětluje k tomu pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

„TOP 09 má ambici stát se hlavní pravicovou stranou a tak bude dělat vše, aby vytlačila ODS z této pozice,“ nediví se politolog ani sílícím vzájemným útokům.

Mlejnek ale míní, že ani „boj proti sKartám“ nemůže nyní občanským demokratům nějak výrazněji pomoci.

„Ta sKarta je taková opencard TOP 09. Boj proti sKartám sice může potenciálně voliče nějakým způsobem ovlivnit, ale já si nejsem jist, jestli lidé pochopí, že to ODS v tomto boji myslí vážně nebo upřimně. Lidé si mohou myslet: ano, ta sKarta je průšvih, ale ODS má takových podobných průšvihů celou řadu! Už je tak v takové situaci, kdy ji to nemusí pomoci ani minimálně. Může dojít i k tomu, že se nynější kritice ODS může část voličů už jen smát,“ dodal Mlejnek.

Druhý politolog Ladislav Mrklas jen přikyvuje.

Mrklas: Vzájemných konfliktů bude přibývat

„Ta do určité míry skrytá krize koalice bude podle mne pokračovat až do samotného konce. To je ale strašně jednoduché – nejvíc na sebe budou útočit ty strany, kterým jde o stejný typ voličů. A není na naší politické scéně dvojice stran, která by si byla bližší z hlediska elaktorátu, než je ODS a TOP 09. Takže z toho důvodu to je zcela logická záležitost, že proti sobě tyto strany bojují. Tak to vždycky je - největší soupeř není ten, co je z opačného voličského spektra, neboť ten neusiluje o stejné voliče, ale je to vždycky ten vedle vás, ten nejbližší soused na politické scéně, na ideologické škále. Čím víc se ty volby budou blížit, tak je naprosto logická záležitost i to, že bude přibývat vzájemných konfliktů. Já bych se ani nedivil tomu, kdyby se vláda pár měsíců před volbami sesypala úplně a dovládla v tom nějakém torzu, nebo něčem podobném. To se může klidně stát,“ pronesl pro ParlamentníListy.cz Mrklas.

Ani on si ale nemyslí, že by se ODS zachránila plutím proti sKartám. „Že by jenom na základě kritiky sKaret, které ODS navíc sama podpořila, nyní té straně narostly i preference? To bych považoval prakticky za vyloučenou věc. Že může zabrat pár programových bodů, které jsou v Agendě 2014, tak to se stát může, ale museli by je prezentovat důvěryhodní lidé, ale já se obávám, že ODS takových lidí moc nemá. To je prostě ten největší problém,“ dodal Mrklas.

Mediální expert Karel Hvížďala sice není politologem, ale jelikož několik let žil v Německu, tak nad českou politickou scénou má nadhled.

TOP 09 politické soupeření ulehčuje i hazardem

„Tady hrají roli dva zásadní faktory: Za prvé, že už v podstatě za rok máme volby a za druhé, že dramaticky klesá podpora ODS a to nejenom ve veřejnosti, ale začínají ji odcházet i členové, takže se předpokládá, že jich bude za chvíli už jenom kolem dvaceti tisíc. A právě na to se snaží premiér Petr Nečas reagovat, čímž se samozřejmě přiostřuje boj, ale na druhé straně mu tím, že TOP 09 obhajuje sKarty, nebo že podporovala hazard, nahrává. Takže mu svým způsobem na druhou stranu v tom politické soupeření TOP 09 i zlehčuje a ulehčuje situaci,“ zmínil Hvížďala k politickým půtkám.

Na občany to ale podle něj samozřejmě může dopadat velmi negativně.

"Ano může. Samozřejmě to může přinést negativa oběma stranám, tedy pro ODS i pro TOP 09, neboť platí v politice takové pravidlo: že největší úsilí představuje změna trendu a v okamžiku, kdy ODS je na tobogánu směrem dolů, tak samozřejmě každá další negativní zpráva vlastně urychluje ještě pád. Takže bych se nedivil, kdyby dubnové výstupy koncem měsíce - co se týče preferencí - byly ještě nižší, než devět procent, nebo kolik měla vlastně v březnu ODS? Tyto zprávy jen eskalují trend a na tom samozřejmě vydělává TOP 09, neboť pravicový volič už nemá jinou možnost, nežli volit TOP 09, a to i přes její chyby. Proto je z toho ODS tak nervózní a proto někteří ´modří´ politici tak v poslední době útočí,“ dodal Hvížďala, který také dlouhodobě sleduje mediální oblast našeho západního souseda. A míní, že o půtkách vládních stran se tam pramálo píše.

V Německu o politice Česka mlčí...

„Já jsem v poslední době v německém tisku zaznamenal kupříkladu zprávu o přistřihlé imunitě zákonodárců, 23. ledna tam byl článek o ´staré hře s nacionalismem´ – to bylo ve Frankfurter Allgemeine Zeitung, kde také loni v létě byla zpráva o tom, že většina Čechů považuje Evropskou unii za nedemokratickou. Do souhrnu běžných médií se ale nedostala kupodivu zpráva, že Miloš Zeman byl zvolen prezidentem. Jak se dívám přes google, tak ta zpráva byla jen uchována ve Spolkové centrále pro politické vzdělávání, neboť byla v jiných médiích zřejmě jen malá. Takže je zájem médií o Českou republiku v souvislosti s politikou u našeho souseda téměř nulový,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…