Nečas s Kalouskem nebojuje, domlouvá hned kompromis, zuří Šťastný

19.10.2012 21:05

Kosmetické úpravy DPH neberu a počkám si na výstup komise před úterním jednáním Poslanecké sněmovny, řekl pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný, jeden z rebelujících členů ODS. Jak řekl, jde mu o program ODS, s nímž do vlády vstupovali. A odmítá v něm ustupovat i „levicové TOP 09“. Vysvětlil i svůj zamítavý postoj k evropské bankovní unii, v němž se naopak s premiérem Nečasem shoduje.

Nečas s Kalouskem nebojuje, domlouvá hned kompromis, zuří Šťastný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

„Žádných jednání o daňovém balíčku jsem nebyl účasten a se mnou nikdo žádná jednání nevede,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný, jeden z rebelujících poslanců ODS.

Podle Šťastného je pro jednání stanovena pracovní skupina ODS, která se návrhy DPH zabývá. „Ta je ovšem uzavřená a v tomto ohledu já žádné další informace nemám,“ konstatoval poslanec. Jak dodal, musíme si prý všichni počkat na úterý, kdy se před začátkem jednání sejde klub ODS, na němž zazní stanovisko zmíněné komise.

Boris Šťastný důrazně odmítá, že by slevil ze svého stanoviska. „Já respektuji program vlády i ODS a od března-dubna trvám na tom, že považuji za nepřijatelné zvyšování přímých daní, tedy zavádění druhé sazby daně z příjmu,“ konstatoval důrazně. Jde o progresivní zdanění, které navrhuje vládní kabinet pro posílení příjmové části rozpočtu. Tím se ovšem dostává do přímého rozporu s programovým prohlášením Občanské demokratické strany.

„Teď tedy čekám, až přijde vedení ODS s nějakým návrhem, k němuž došlo ve spolupráci se zmíněnou komisí,“ říká poslanec. Pak prý pozná, zda na to může reflektovat, či nikoliv. „Pořád věřím, že ano,“ dodává s tím, že je to součástí základních dokumentů vlády. "Chci jen to, co je napsáno v programovém prohlášení vlády. A na tom trvám,“ říká pro ParlamentníListy.cz.

Žádnou druhou přímou daň

ODS se podle Šťastného pomalu dostává do levého středu. „Takže je třeba udělat vehementně maximum, aby se strana vrátila do původní pravé části spektra, protože pak už těch 10 až 12 procent, které máme dnes, stačit nebude," obává se Šťastný.

„Shrnul bych to takto. Máme nějaký program, máme nějaké základy, na nichž jsme tu ODS vystavěli,“ dodává. Vláda to podle něj „nedrží“, ale bohužel to prý nedodržuje ani ODS rétorikou svých politiků. „Kdyby to bylo alespoň tak, že ODS do poslední kapky krve ústy svého vedení bojuje, například proti druhé dani z příjmu, a pak to nějak prohraje s Kalouskem, a teprve následně domluví nějaký přijatelný kompromis, tak alespoň je to po boji a lze to pak zdůvodnit i v tom programu,“ stěžuje si pravicový poslanec.

Bankovní unii si prý levicová TOP 09 prohlasuje s ČSSD

ParlamentníListy.cz také zajímal poslancův postoj k evropské bankovní a rozpočtové unii, kterou premiér a poslancův spolustraník Petr Nečas odmítá podepsat. „Jsem jednoznačně proti této unii v rámci Evropské unie, takže v tomto jsme s Petrem Nečasem ve shodě,“ konstatoval.

„Víte, ono to není snadné,“ dodal Šťastný. Připomněl, že už když se schvaloval takzvaný záchranný evropský fond, byl proti. „Já jsem sice hlasoval proti, ale byl jsem jeden z mála. Navíc, hlasy, které by chyběly ODS, bohatě nahradila sociální demokracie. „Oni jsou velmi proevropští,“ dodal. Takže, i když je ODS proti, ČSSD si to prohlasuje s další levicovou stranou, což je TOP 09,“ dodává poslanec.

Zradili jsme svůj vlastní program, proto naši lidé nepřišli k volbám, tvrdí Šťastný

„Nedodržujeme svůj vlastní program. Proto nám také nepřišli lidi k volbám. Nic jiného v tom není,“ je přesvědčen poslanec Boris Šťastný, proč ODS zasáhl v krajích volební debakl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…