Nečas se brání. Chce spojit důvěru s reformami, ale zvažuje možnosti

03.06.2011 16:50

AKTUALIZOVÁNO Čtvrteční pokračování K9 nepřineslo zhola žádný posun ve stanoviscích ODS a Věcí veřejných, takže další jednání špiček všech tří stran se uskuteční v neděli večer. Nejmenší vládní strana trvá na odchodu ministrů Alexandra Vondry a Ivana Fuksy, v opačném případě pro sebe požaduje zpět resort vnitra. Podle informací Práva se situace nezbytně musí vyřešit do úterý, kdy začíná schůze sněmovny.Jetsliže se koalice nerozpadne, chtěl by pak premiér Petr Nečas spojit hlasování o důvěře vládě s reformami. Právě teď zvažuje možnosti, jak to udělat.

Nečas se brání. Chce spojit důvěru s reformami, ale zvažuje možnosti

Pevně zakopány na svých pozicích bez náznaku snahy vyjít vstříc požadavkům koaličního partnera alespoň na půl cesty jsou ODS i Věci veřejné. Potvrdilo to i čtvrteční jednání K9, které mělo přinést posun v dohadování o personálním obsazení vlády přerušeném o den dříve. Premiér Petr Nečas totiž nehodlá odvolat z kabinetu své stranické kolegy Alexandra Vondru a Ivana Fuksu, k údajnému slibu o červnové rekonstrukci vlády se už nehlásí.

I když svá dubnová vyjádření premiér prý nevnímal jako slib odvolat některé ministry, z několika reakcí od té doby je patrné, že k němu zřejmě došlo. Už začátkem května se faktický šéf VV Vít Bárta rozzlobil, když se dozvěděl, že Nečas chce slevit ze svých slov o širší rekonstrukci vlády. „Vnímám to jako velmi tvrdé sdělení koaličnímu partnerovi. Věcem veřejným bylo sděleno, že dojde k rekonstrukci vlády a že si všechny strany zametou před svým prahem," připomněl tehdy Bárta pro iDNES.cz.

Čtvrteční K9:


Nečasův slib potvrdil začátkem května spolustraník

Bártova ostrá slova vyvolala údiv v řadách ODS. „Co k tomu mám říct? Pan Bárta je poněkud nedočkavý. Premiér řekl, že změny ve vládě udělá do konce června a teď máme začátek května. Takže se rozčiluje poměrně zbytečně," sdělil tehdy pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Boris Šťastný, čímž jen potvrdil, že změny ve vládě Nečas přislíbil.

V reakci na to, že se premiér ke svému slibu nyní nechce znát, žádají nyní Věci veřejné návrat k situaci, která byla před tím, než jim ho Nečas dal. Tedy návrat resortu vnitra do rukou VV, jak se dohodlo před rokem při povolebním vyjednávání o složení vlády. Jinými slovy, pokud premiér neodvolá Vondru a Fuksu, chtějí VV, aby se jejich předseda Radek John vrátil jako šéf na ministerstvo vnitra.

Pokud neplatí odchod Fuksy a Vondry, neplatí ani odchod VV z vnitra

„To vzniklo tak, že pan premiér řekl, že nesplní tu část dohody, ve které slíbil restrukturalizaci vlády. My jsme proto řekli: Pokud neplatí tato část dohody, pak neplatí ani ta část, že se vzdáme vnitra. Vracíme se na půdorys původní koaliční smlouvy, kde je jasně formulováno, že VV mají ministerstvo vnitra," vysvětlil John stanovisko své strany pro Lidové noviny.

„Nečas nechce odvolávat ministry kvůli nestabilitě při červnovém schvalování zákonů ve sněmovně. Ale naznačil, že poté by se k restrukturalizaci vlády zřejmě vrátil," dozvěděly se ParlamentníListy.cz od jednoho z vyjednávačů. Deníku Právo další vyjednavač véčkařů inkognito prozradil: „Je nulová dohoda. Konečný termín pro VV je úterní zahájení schůze sněmovny. Pokud se personální obsazení vlády nevyřeší do té doby, tak to znamená její konec. Taková je atmosféra."


Premiér hledá formu, jak spojit důvěru s reformami

Prosazení klíčových reforem zůstává pro premiéra Petra Nečase (ODS) podmínkou pokračování koaličního kabinetu. Koalice pouze hledá formu žádosti o důvěru tak, aby vyloučila obstrukce opozice, uvedl v prohlášení předseda vlády. Reagoval tak na dnešní Právo, podle kterého premiér zřejmě nespojí hlasování o důvěře s reformními zákony, jak předem avizoval, protože nechce riskovat, že by opozice ČSSD a KSČM mohla vládu obstrukcemi položit. 

Nečasovy obavy vycházejí podle deníku z interpretace jednacího řádu sněmovny, který dává hlasování o důvěře spojené se určitým zákonem do spojitosti s lhůtou tří měsíců. Právo uvedlo, že pokud vláda spojí s důvěru s nějakým zákonem, musí ho sněmovna schválit do tří měsíců. Z jednacího řádu dolní komory ale taková podmínka striktně nevyplývá. "Vláda je oprávněna žádat, aby sněmovna skončila projednávání vládního návrhu zákona do tří měsíců od jeho předložení," stojí v pravidlech jednání sněmovny. 

"Odmítám interpretaci některých médií, že vláda údajně nemíní spojit důvěru s reformami. Pro mne jako předsedu vlády je naopak naprosto klíčové, aby koalice prokázala, že je schopna dohodnout se na reformách a prosazovat je společně ve sněmovně. S tím je svázána existence této vlády a na této věci se vůbec nic nemění," uvedl Nečas v prohlášení. 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …