Nečasova vláda zničila systém pomoci lidem, prohlásil v ČT Krása

14.03.2013 22:51

Předseda Národní Rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása má za to, že vláda svými reformami sociálního systému tento systém v podstatě zničila. Už totiž nepomáhá handicapovaným lidem v zapojení do života, umožňuje jim pouhé přežívání. S tímto názorem však nesouhlasila poslankyně Lenka Kohoutová (ODS), která mimo jiné poukázala na to, že vláda zvýšila minimální mzdu pro handicapované občany.

Nečasova vláda zničila systém pomoci lidem, prohlásil v ČT Krása
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) doufá, že projet sKaret překoná současné problémy a bude dál pokračovat. Problém je v tom, že držitelům karty nelze nařídit, aby si povinně zařídili u České spořitelny, která sociální karty spravuje, účet. Česká spořitelna však kvůli tomu uvažuje o tom, že od projektu odstoupí. Byl by konec sKaret dobrou zprávou pro handicapované občany? Co jim na "sockartě" přesně vadí? O tom ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize diskutovali předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása a členka sněmovního výboru pro sociální politiku Lenka Kohoutová (ODS).

Česko nemá více peněz

"Projekt sKaret je velmi nešťastný a je třeba diskutovat všechny možnosti. Já si myslím, že je buď třeba v této věci udělat pořádek, nebo projekt úplně zrušit, zdůraznila v úvodu svého prohlášení Kohoutová s tím, že ona projekt sKaret od počátku kritizovala, takže namísto ní by ve studiu ČT měli sedět členové TOP 09, kteří projekt prosadili.

Krása však zareagoval prohlášením, že nejde jen o sociální karty. Vláda Petra Nečase (ODS) podle jeho názoru svými reformami zničila celý sociální systém. "Dříve jsme měli systém, který pomáhal lidem v integraci do společnosti. Dnešní model je velmi restriktivní a lidem nepomáhá. Reformy sociálního systému tento systém fakticky zničily. "Lidé s těmito úpravami bojují o holé živobytí a nemohou se rozvíjet," reagoval Krása.

Kohoutová poukázala na to, že se současně s úsporami zvýšila také minimální mzda vyplácená handicapovaným spoluobčanům a nyní je srovnatelná se standardní minimální mzdou. Není proto pravda, že je Nečasův kabinet kabinetem asociálním, jak naznačuje Krása. K samotným úsporám v sociálním systému uvedla, že Česká republika má omezené finanční možnosti.

Karta je totální nesmysl, tvrdí dál Krása

A jak to bude dál s sKartami? Jejich původní model je podle Kohoutové mrtvým projektem. "Kdyby to bylo na Lence Kohoutové, tak bych se šla dohodnout s Českou spořitelnou, aby ten projekt ukončila," uvedla Kohoutová. Připomněla také, že ze strany státu na projekt sKaret nepadla ani koruna, náklady s projektem spojené šly za Českou spořitelnou.

Krása ovšem trval na tom, že sKarta je zbytečná. Pokud zůstane pouze identifikační kartou, nemá její distribuce smysl, protože např. na občanském průkazu najdeme mnohem více údajů, včetně fotografie. Kohoutová k tomu dodala, že všem těmto sporům by se česká vláda vyhnula, kdyby dodržela původní záměr, že karty budou dobrovolné a budou složit především jako bič na lidi, kteří zneužívají sociální dávky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…