Nečasově vládě nedůvěřuje ani polovina lidí, vyplývá z průzkumu

22.09.2010 18:27

Ač si vláda u veřejnosti oproti minulému průzkumu polepšila, stále jí nedůvěřuje ani 50 procent Čechů. Ti ve velkém věří naopak prezidentu Klausovi.

Nečasově vládě nedůvěřuje ani polovina lidí, vyplývá z průzkumu

Vládě Petra Nečase (ODS) důvěřuje podle nejnovějšího průzkumu CVVM 42 procent lidí. Tedy o dvaadvacet procent méně, než kolik věřilo úřednické vládě Jana Fischera.

Důvěryhodný prezident

Nejdůvěryhodnější je pro českou veřejnost prezident, jemuž podle zářijového průzkumu CVVM důvěřuje 72 procent lidí. Oproti květnu si tak hlava státu polepšila, tehdy jí věřilo o pět procent méně lidí.

CVVM se dotázalo i na spokojenost s politickou situací, tu vyjádřilo pouhých 14 procent lidí. Je to ale o pět procent více než v květnu.

Archiv průzkumů: SANEP, STEM, CVVM, SC&C

Sněmovna si polepšila

O 12 procentních bodů  si od května polepšila sněmovna, té nyní věří 30 procent dotázaných. Senátu důvěřuje 25 procent lidí, tedy o čtyři body víc než v květnu. Krajským zastupitelstvům věří 43 procent a obecním dokonce 58 procent respondentů.

Současnému kabinetu složenému z ministrů za ODS, TOP 09 a Věci veřejné podle průzumu častěji důvěřují 30 až 44 let, dotázaní s deklarovanou dobrou životní úrovní, ekonomicky aktivní a vysokoškoláci.

Celou zprávu si stáhněte ZDE (.pdf)

Nižší podpora u levice

"Nadprůměrné důvěře se vláda přirozeně těší mezi přívrženci všech koaličních stran, naopak u potenciálních voličů levice (KSČM a ČSSD) je její podpora výrazně nižší," uvedlo CVVM v tiskové zprávě.

Nečasova vláda nastoupila k moci po květnových volbách. Ty sice vyhrála ČSSD, neměla ale dostatek hlasů na to, aby vytvořila vládu.

Více čtěte:

Politolog k průzkumu: Drábek působí na lidi jako rudý hadr na býka

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…