Nečasův nový problém. Jeho Vondra se prý sbližuje s Kalouskem

03.06.2011 13:15

EXKLUZIVNĚ Zdá se, že vyřešení vládní krize se nepřiblížilo. Věci veřejné stále trvají oficiálně na odchodu ministra obrany Alexandra Vondry a ministra zemědělství Ivana Fuksy z vlády. Situaci může zkomplikovat i to, že patrně dochází k jistému sbližování Vondry a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska.

Nečasův nový problém. Jeho Vondra se prý sbližuje s Kalouskem

Informaci o určitém sblížení Kalouska a Vondry mají ParlamentníListy.cz od čtyř na sobě nezávislých zdrojů z koaličních stran. Spekuluje se, že existuje jistá tichá dohoda, že Kalousek „nepůjde" po Vondrovi a nebude pracovat na jeho odchodu z vlády, Vondra pak může například Kalouskovi pomoci v neústupnosti ODS k Věcem veřejným.

Na druhou stranu je fakt, že podle informací ParlamentníchListů.cz z okolí premiéra si Petr Nečas nemyslí, že by mezi Kalouskem a Vondrou došlo ke sblížení a premiér nemá podezření, že by Vondra přeběhl, byť i třeba dočasně, na Kalouskovu stranu. Tyto spekulace jsou považovány za snahu vrazit mezi Nečase a Vondru klín.    

TÉMA: Vládní krize  

Flirt z rozumu

U obou rivalů, Vondry a Kalouska, může jít patrně o „manželství" či spíše dočasný „flirt" z rozumu. V okamžiku, kdy VV požadují odchod Vondry z vlády, stává se pak dočasné spojenectví Kalouska a Vondry logickým, protože oba stojí na stejné straně fronty proti Véčkům. Ostatně VV požadovaly odchod obou těchto ministrů.

Je sice známo, že Kalousek a Vondra jsou dlouhodobí rivalové a političtí soupeři, ale pro Kalouska je ještě větším soupeřem sám premiér Petr Nečas a dostat jeho „skalp" by jistě bylo větším úlovkem. Bylo-li by údajné spojenectví Vondry s Kalouskem trvanlivější, měl by Kalousek již dva „své" ministry z ODS v Nečasově vládě. Druhým je Kalouskovi a Petru Tluchořovi blízký Ivan Fuksa ze středních Čech.

Klinč

Toho by chtěly Věci veřejné také vyměnit. Podle informací ParlamentníchListů.cz z grémia i z okolí premiéra, Nečas změny ve vládě nevylučuje, nechce je ale nyní. Premiér by Ivana Fuksu nijak významně nepostrádal. „Prvním úkolem je nyní opravdu se dohodnout na reformách. To stále platí. Personálie a možné změny ve vládě později," řekl ParlamentnímListům.cz člen vedení ODS.

„Náš poslanecký klub a kraje se radikalizují. Pokud nedojde k nějakému vstřícnému kroku ze strany premiéra ohledně personálií, tak je velmi pravděpodobné že odejdeme z vlády a můžeme se pak začít bavit o nějaké formě konstruktivní opozice. Ale je otázkou, jak to pak vůbec bude v úterý s podporou zákonů, když se do té doby nedomluvíme. To opravdu neumím odhadnout," řekl redakci vysoce postavený člen Věcí veřejných. ODS a VV se nyní tedy stále drží v klinči. Poslanec VV Viktor Paggio ale pro ParlamentníListy.cz uvedl, že o nepodpoře reformních zákonů neuvažuje.

Více: Tři scénáře, jak Véčka nezabijí Nečasovu vládu. Známe je

Reformní zákony?

„Zákony do sněmovny půjdou určitě, stahovat z programu se určitě nebudou. Pokud by pro ně Věci veřejné nehlasovaly, půjde o porušení koaliční smlouvy, a tím i o konec vlády," reagoval pro ParlamentníListy.cz šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

ParlamentníListy.cz již uvedly, že by jako krajní ještě přijatelné řešení pro Věci veřejné mohlo být, že by z vlády odešel jenom Ivan Fuksa a úřad vicepremiéra pro boj s korupcí by získal nové významné pravomoci.

více: Nečasovu vládu má zachránit super-superúřad pro Véčka

Pád vlády, či konstruktivní opozice VV?

Pokud by ale nedošlo k žádnému pozitivnímu signálu od premiéra formou personální změny a posílení pravomocí vicepremiéra pro boj s korupcí, přichází již alternativa „konstruktivní opozice". Věci veřejné jsou také nervózní, protože mají prý poměrně brzy přijít další mediální útoky proti představitelům VV v souvislostí s údajnou korupcí v této straně.

více: Víme, v čem bude kámen úrazu středeční K9 mezi Véčky a ODS

Mezi zvažované alternativy patří podle informací ParlamentníchListů.cz v extrémním případě i přechod do „tvrdé" opozice a nepodpora Nečasovy vlády. Pokud by však vláda bez Véček nezískala přeběhlíky, či toleranci ČSSD, vláda by padla a ke slovu by se dostal prezident Václav Klaus. Ten by podle všeho, jak již naznačil před časem, Nečase znovu nepověřil sestavením vlády, ale šanci by dostal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Nabízely by se pak nové kombinace pro sestavení nové vlády.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …