Nechápu, proč Kryl emigroval. Mohl tu v klidu zpívat, míní Gott

02.07.2010 21:41

Populární zpěvák Karel Gott je často osočován z kolaborace s komunistickým režimem. V roce 1977 podepsal Antichartu a sympatie s ideologií nikdy neskrýval. Dnes si protiřečí.

Nechápu, proč Kryl emigroval. Mohl tu v klidu zpívat, míní Gott

"Tehdy nám dali nůž na krk. Pochopili jsme to jako být či nebýt, buď budu zpívat anebo ne. A pro mě tehdy byla nejcennější právě moje profese, to bylo pro mě to nejkrásnější na světě," vysvětloval Gott svůj podpis Anticharty v pátečním Hydeparku.

Zdůraznil ale, že ho nikdo ani dříve osobně nepožádal, aby podepsal Chartu 77. Dokonce ji prý nikdy ani nečetl. "Tak co asi mohl znamenat můj podpis Anticharty?" usmíval se.

Ono to ale zase tak špatné nebylo

Ačkoli ho prý komunističtí funkcionáři nutili sympatizovat s režimem, ani dvacet let po jeho pádu o něm nemluví nijak zvlášť špatně. Přiznal, že měl několik možností emigrovat, ale neudělal to. Vysvětloval to nedostatkem zájmu o něj jako osobnost.

"Měl jsem nabídku zůstat v Americe, dokonce jsem tam mohl mít i agenta a kompletní financování. Stejně tak v Německu. Cítil jsem to ale tak, že jsem jen atrakce, která přijela zpoza Železné opony. Žádali mě třeba také, abych si změnil jméno," rozhodil Gott rukama.

Emigrovat prý nikdy nechtěl. "A kdybych teď chtěl, tak už není kam," vtipkoval.

Kryl mohl zůstat

V rozhovoru naznačil, že nechápe, proč Karel Kryl emigroval. I v Československu by prý mohl zpívat, časem i své provokativnější písně. "Jeden z nás se rozhodl zůstat, jeden šel," pokrčil Gott rameny.

"Nikdy neřekl, že je v Německu nespokojený, ale vycítil jsem to na něm," dodal.

Jako první ekonomika a prezidentem nikdy

Gott se vyjádřil také o globálních konfliktech světa. Nerozhoduje v nich podle něj, kdo za co může, nýbrž hospodářství. "Když ráno otevřu noviny, najdu si jako první ekonomiku. A hned je jasno, o čem to je," řekl.

Gott prý sleduje také online zpravodajské servery a zajímá ho ustanovování vlády. Na příštího ministra kultury Jiřího Bessera reaguje s vtipem. "Nomen es omen. S ministrem, který se jmenuje Besser, neboli německy lepší, prostě musí být lépe."

Dotazu, že by se se svým rozhledem mohl stát prezidentem, se Gott zasmál. Celý nápad je podle něj jedna velká recese. "Ne, opravdu ne. V žádném případě se nebudu ucházet o funkci prezidenta," uzavřel.

Související:
Karel Gott: Velké peníze, to je politika. Prezidentem být nechci

Foto: gott.smugmug.com

reklama

autor: par

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…