Něco tu smrdí a dál se to šíří. Křik kolem Kalouska i obviněných ODSáků

27.03.2013 13:50

Pražský primátor Bohuslav Svoboda a téměř všichni radní čelí obvinění z porušení povinnosti při správě cizího majetku v souvislosti s projektem Opencard. ODS i TOP 09 se za obviněné rázně postavily, což opoziční ČSSD považuje za ovlivňování orgánů činných v trestním řízení a požaduje primátorovu rezignaci. Zajedno je s ní i Svobodův předchůdce Pavel Bém. Celou kauzu provází již od včerejška celá řada silných vyjádření, jejichž souhrn přinášíme.

Něco tu smrdí a dál se to šíří. Křik kolem Kalouska i obviněných ODSáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

Obvinění pražského primátora Bohuslava Svobody a téměř kompletní městské rady za to, že nespravovali řádně svěřený majetek a bez řádné soutěže přidělili v loňském roce zakázku firmě Haguess na pokračování projektu Opencard, se dostalo i do sněmovny. Opoziční poslanci se pokusili tento bod zařadit do programu schůze, ale neuspěli.

Sociálním demokratům nejvíce vadilo, jak na sdělení obvinění pražským radním zareagovaly špičky ODS a TOP 09, které vyjádřily obviněným plnou podporu. Místopředseda sněmovny i ČSSD Lubomír Zaorálek označil jejich kritiku za další vládní útok na nezávislost policie. „Vy máte ministra vnitra, měli jste palec na výměně policejního prezidenta, a přesto tady na tiskových konferencích vykřikujete, jak je to ovlivňováno proti vám,“ podivoval se ve sněmovně Lubomír Zaorálek.

To zavání, upozorňuje na problematičnost zakázky Zaorálek

„Nikdo nenapadl policii. My jsme pouze veřejnosti jednoznačně garantovali, jako vedení TOP 09, bezúhonnost našich zástupců v Radě hlavního města Prahy. Stejně tak jsme přesvědčeni o bezúhonnosti pana primátora Svobody a jeho kolegů v této věci, a nepochybujeme o tom, že vyšetřování prokáže, že jsou nevinní,“ přesvědčoval první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve sněmovně, že o žádné ovlivňování orgánů činných v trestním řízení ze strany TOP 09 nešlo.

To Lubomíru Zaorálkovi desetistránkové obvinění, které sdělila policie, určitý smysl dává. „I pro mě je tam zcela zjevné, v čem je asi ten velký problém. Když to někdo udělá bez výběrového řízení, dostane to anonymní společnost se sídlem v Nizozemí. Chápete to. I na tu dálku cítím, že tohle je podezřelé. Navíc v něčem tak pochybném, jako je kauza opencard a firma Haguess. Tohle prostě zavání, ne-li dokonce smrdí! Ale vy přesto řeknete, my jsme si jisti,“ poznamenal na Kalouskovu adresu Lubomír Zaorálek.

Politici by měli být při obviněních v prohlášeních zdrženliví

Pozadu nezůstal ani předseda Věcí veřejných Vít Bárta. Připomněl, jak před dvěma roky rezignoval na funkci ministra, a to mu ještě ani nebylo sděleno obvinění, jen na něj bylo podáno trestní oznámení. „Pan premiér kdysi tvrdil, že kdyby byl někdo z ODS obviněn, tak by přestal být jejím členem ještě předtím, než by si stačil převzít obsílku. Kde jsou dnes tyto větičky o presumpci viny?“ zeptal se Vít Bárta, aniž by čekal od premiéra Petra Nečase odpověď.

„Jestliže orgány činné v trestním řízení mají svůj právní názor, ať podle něj konají. U politiků by v takových situacích, kdy se obvinění dotkne někoho politicky jim blízkého, je nutná určitá zdrženlivost v prohlášeních. Taková vyjádření, že dotyčný konal správně a má plnou podporu té které politické strany, by mohla být vnímána jako tlak na orgány činné v trestním řízení,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Radim Bureš, programový ředitel Transparency International ČR.

Znalecké posudky ukazují na nepřiměřeně vysokou cenu

V policejním obvinění proti téměř kompletnímu vedení hlavního města Prahy stojí, že členové rady se rozhodli přidělit firmě Haguess zakázku bez řádné soutěže, i když věděli, že nabídnutá cena výrazně přesáhla plánovanou hodnotu veřejné zakázky a že nebyl vypracován znalecký či oponentní posudek, ač tak mělo být učiněno podle usnesení rady ze dne 6. 12. 2011, kterým rada schválila zajišťování oponentních posudků v rámci odboru informatiky.

Primátor Svoboda se spolu s ostatními obviněnými hájí tím, že cenu za zakázku dokázali dokonce oproti původním předpokladům srazit a firmu Haguess vybrali bez soutěže proto, že tato společnost měla licenci na provozování celého systému. Vyšetřovatelé však v obvinění vycházejí z několika znaleckých posudků, podle nichž byla cena nabízená společností Haguess a akceptovaná magistrátem hlavního města nepřiměřeně vysoká. Navíc podle znalců existuje množství IT společností, které by byly schopny poskytovat zadavateli služby požadované v této veřejné zakázce.

Exšéf pražské ODS Šťastný si to chce nejdřív vyříkat uvnitř strany

„Obvinění primátora a většiny členů pražské městské rady samozřejmě pokládám za velmi vážnou věc pro pražskou radnici i pro ODS. Nechci však přes média komunikovat své postoje dříve, než dojde k diskusi na vnitrostranické úrovni. Očekávám, že stejně, jak to učinil náš koaliční partner TOP 09, svolá primátor Bohuslav Svoboda na co nejbližší termín tohoto týdne příslušné orgány, tedy zastupitelský klub ODS a pražskou regionální radu ODS, abychom se touto vážnou politickou situací zabývali,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec a bývalý šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Bohuslav Svoboda je nadále přesvědčen, že rada jednala v souladu se zákonem. Jeho kolegové dokonce naznačují, že za trestním stíháním stojí političtí oponenti z Bémovy éry, které v hlavním městě připravili o vliv. „Rozkopali jsme velkým klukům bábovičky a tohle je jejich odplata,“ poznamenal radní za TOP 09 Pavel Richter pro MfD.

Pavel Bém by si takové předražení zakázky nikdy nedovolil

Bývalý pražský primátor Pavel Bém, za jehož éry se kritizovaný projekt opencard rozběhl, své nástupce ve vedení města pranic nešetří. „Je pro mě naprosto nepochopitelné, že současné vedení města, reprezentované především TOP 09, po dvouleté kritice ceny a údajné netransparentnosti při zavádění projektu Opencard namísto úspor a nápravy chyb rozhodne absolutně netransparentním způsobem a ze dne na den celý projekt sedminásobně prodraží. Takový krok bych si nikdy nedovolil,“ uvedl Pavel Bém pro Lidovky.cz.

První muž Prahy z let 2002 až 2010 by považoval za naprosto automatické svolání zastupitelstva a vyvození důsledků pro všechny, kterých se obvinění týká. „Ale to jistě nemusím radit politikům, kteří již dva a půl roku nedělají nic jiného, než že kritizují minulost a zaštiťují se takzvaným bojem s korupcí,“ konstatoval Pavel Bém.

Protikorupčník radí nepředjímat výsledek a z funkcí neodstupovat

„Pro tohle nenacházím vhodná slova. To je naprosto bizarní výrok. Vždyť tento případ je přímým důsledkem toho, jak byly poměry nastaveny za Bémova vedení. Předmětem tohoto řízení je, do jaké míry je trestné, že si radní nepožádali o nějaké odborné stanovisko nebo odborný odhad. Ale to, jakým netransparentním a problematickým způsobem byl nastaven celý tento obchod včetně smluvních vztahů s Haguessem, je přímá odpovědnost Bémova vedení magistrátu,“ pozastavuje se pro ParlamentníListy.cz Radim Bureš nad Bémovými výroky.

Připomíná rovněž, že předmětem trestního řízení je i první fáze zavádění Opencard, byť dosahuje jenom úřednických složek a nepodařila se dohledat politická odpovědnost. „V žádném případě bych ale nepožadoval rezignaci. Ta otázka je sporná. Na jednu stranu volám po tom, ať orgány činné v trestním řízení šetří, ale na druhé straně říkám: ´Nepředjímejme ten výsledek´,“ nevolá programový ředitel Transparency International ČR po hlavách radních.

Premiér Nečas omlátil hejtmanu Haškovi o hlavu výroky senátora Dienstbiera

Naopak po té v Praze nejvyšší prahne první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek, který Bohuslava Svobodu vyzval, aby rezignoval nejen na funkci primátora hlavního města, ale i na post místopředsedy Asociace krajů. Primátor to označil za žertovnou výzvu a podivil se, že stejně razantně se vedení ČSSD nevyjadřovalo na adresu svého pražského radního Karla Březiny, jenž na rozdíl od obviněných radních dokonce stanul před soudem.

A Haškovi za jeho výzvu nezůstal nic dlužen ani premiér a předseda ODS Petr Nečas, který využil i někdejšího kandidáta ČSSD na pražského primátora Jiřího Dienstbiera, jenž soustavně kritizuje pražské sociální demokraty Petra Hulínského a Karla Březinu. „O poměrech v pražské sociální demokracii nejlépe vypovídá tvrdá kritika Jiřího Dienstbiera, a není žádným tajemstvím, že Michal Hašek patří mezi její spojence,“ uvedl Petr Nečas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…