Negativní postoj k Romům příliš řešit nelze, shodli se odborníci

09.12.2010 22:58

Z výzkumu společnosti STEM vyšlo, že postoj české společnosti vůči Romům je většinou negativní. Podle právničky Kláry Kalibové jde o předsudky, sociolog Petr Soukup zase míní, že vláda v této otázce nedělá příliš mnoho. Oba to uvedli v pořadu České televize Události, komentáře.

Negativní postoj k Romům příliš řešit nelze, shodli se odborníci

 

„To je pro sociologa drastické číslo, skoro nemožné. To znamená v podstatě všichni," řekl šéf společnosti Stem zabývající se výzkumem veřejného mínění Jan Hartl o průzkumu, na jehož základě vyšlo, že 90 procent Čechů má s Romy špatné zkušenosti.

Problémy s komunitami řeší všude

Podle právničky Kláry Kalibové je to dáno předsudky, které česká společnost má. „Jsou to předsudky," opakovala právnička z institutu Justitia.

Problém xenofobie vůči Romům je podle ní ale ve většině zemí. „U nás jsou to Romové, jinde jsou zaměřeni proti jiné komunitě," řekla. Společně se sociologem Petrem Soukupem z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se shodli na tom, že nevraživost obyvatel proti menšinám sužují celou Evropu. Němci řeší problém s Turky, Francouzi s muslimy.

Kalibová také připomněla, že dnes Češi zaujímají negativní postoj vůči Romům, dříve to ale byli Židé. „Ani v Německu vůči Turkům se nedaří tento problém řešit," uvedla právnička.

Sociolog: Opatření státu jou nedostatečná

Podle sociologa Soukupa je řešení problému na státních institucích. Ty by prý měli pro uklidnění poměrů udělat více. „Karta je na straně vládních organizací na straně vlády a na nevládních organizací v spolupráci s vládou," řekl. Současná opatření prý nejsou dostatečná.

K výsledkům průzkumu veřejného mínění se oba hosté Událostí komentářů stavěli spíše zdrženlivě. „Je to výzkum veřejného mínění, nikoli výzkum kriminality," připomněla Kalibová. Z výsledků totiž vyplynulo, že 90 procent lidí vidí Romy jako zdroj kriminality.

Řešení není

Návrh na řešení této otázky ale ani Soukup, ani Kalibová neznají. Sociolog Soukup opět zmínil německý případ. Ani těm, kteří se podle jeho slov v řešení problémů s tureckou menšinou vemi angažují, problém řešit nedaří. Stoprocentní řešení tedy neexistuje.

Podle Kláry Kalibové je vše vzájemné toleranci. Skupiny se prý musí tolerovat i včetně svých negativ. „To řešení je založeno na individuální bázi," uvedl na závěr.

Dále:

Téměř polovina lidí by se ráda zbavila Romů

S extremismem souhlasí 70 procent lidí. Absolutně jen šest

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …