Nejčastěji uváděný důvod, proč proti rakovině děložního čípku neočkovat, je cena. Přitom pojišťovny 13letým dívkám očkování hradí

07.11.2014 9:15

Rakovina děložního čípku je ve světě po rakovině prsu stále druhým nejčastějším ženským onkologickým onemocněním. Tuto smutnou diagnózu si v ČR ročně vyslechne 1000 nových pacientek a 400 žen ročně na nemoc umírá. V současné době mají rodiče možnost nechat své 13leté dcery proti této nemoci očkovat z veřejných zdravotních prostředků. Této příležitosti využívá asi 70 % rodičů 13letých dívek. Přesto vysoká cena vakcinace bývá stále uváděna jako důvod proč neočkovat.

Nejčastěji uváděný důvod, proč proti rakovině děložního čípku neočkovat, je cena. Přitom pojišťovny 13letým dívkám očkování hradí
Foto:
Popisek:

Až 83 % dívek, které se chtějí nechat očkovat proti rakovině děložního čípku, tak učiní do 16 let, kdy velká část z nich ještě nezačala se sexuálním životem. Nejvíce dívek pak využívá možnosti hrazeného očkování, které je určeno pro 13leté dívky. Za prvních šest měsíců letošního roku nechalo proti rakovině děložního čípku očkovat své 13leté dcery 47 % rodičů. Prognóza proočkovanosti za rok 2014 tedy předpokládá, že se bude pohybovat minimálně okolo 70 % u dívek ve věku 13 let, stejně jako tomu bylo v loňském roce.

Více než 63 % rodičů 10-13letých dívek předpokládá, že své dcery nechají ve 13 letech očkovat. Na pozdější věk plánuje vakcinaci odložit jen asi 10 % rodičů. Jeden z nejčastějších argumentů rodičů, kteří své dcery neplánují očkovat vůbec, je vysoká cena. Toto svědčí o stále ne zcela dostatečné informovanosti rodičů o možnostech dostupné prevence. 13leté dívky totiž mohou využít plně hrazeného očkování.

Rakovinu děložního čípku způsobují lidské papillomaviry, neboli HPV viry. Ty se přenášejí nejčastěji sexuálním stykem, nakazit se ale dívka může i při pouze nekoitálních praktikách, tedy kontaktem s kůží nakaženého partnera v genitální oblasti. Před přenosem těchto virů neposkytuje 100% ochranu ani kondom. V České republice žije s rakovinou děložního čípku přibližně 18 000 žen. Každým rokem podstoupí kolem 12 000 žen tzv. konizaci děložního čípku. Jedná se o ambulantní zákrok, kdy je ženě chirurgicky odstraněna část děložního hrdla poškozeného HPV virem/viry. Ačkoliv je konizace děložního čípku účinným nástrojem léčby, nese s sebou jistá rizika jako například předčasný porod nebo rizikové těhotenství.

Vhodné je očkovat dívky ve věku 10-14 let, kdy se ještě většina z nich s HPV virem nesetkala a vakcinace u nich dosahuje nejvyšší účinnosti. České zdravotní pojišťovny proto proplácí očkování dívkám ve věku 13 let. Jednou z variant je i vakcína Cervarix. Nově navíc stačí pro očkování dívek ve věku 9–14 let jen dvě dávky této vakcíny. Výsledky studií totiž prokázaly, že 2 dávky vakcíny Cervarix podané 9–14letým dívkám navozují prakticky stejnou imunitní odpověď jako 3 dávky vakcíny Cervarix podané starším dívkám a ženám, a to nejen v množství, ale i v kvalitě po očkování vytvořených protilátek.

Nejčastějšími nežádoucími účinky po aplikaci vakcíny Cervarix jsou lokální reakce v místě vpichu, bolest hlavy a svalů. Vakcinace nemusí plně chránit všechny očkované, nemá efekt na již aktivní HPV infekci nebo klinicky přítomné onemocnění. Pravidelný skrínink zůstává důležitý.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…