Nejen kníže. Už i Nečas kritizuje Francouze

30.08.2010 14:24

Po šéfovi diplomacie Schwarzenbergovi se do kritiky francouzské politiky pustil i šéf české vlády.

Nejen kníže. Už i Nečas kritizuje Francouze

Výroky ministra zahraničí Schwarzenberga na adresu údajně rasistické Francie rozčeřily stojaté vody mezi Českem a touto západoevropskou zemí.

Ta zástupce české politiky nepozvala na setkání ohledně deportace Romů z Francie, které se bude konat příští týden v Paříži. Pozvánku nedostaly ale ani například Rumunsko nebo Bulharsko.

Přezíraví a arogantní Francouzi

Proti tomuto kroku ze strany Francie se ohradil i šéf české vlády Petr Nečas. Podle něj je selekce států, které pozvání dostaly, "přezíravým a arogantním výrazem", který neodpovídá dobré spolupráci zemí Evropské unie.

Nečas tak dal zapravdu již dřívějším slovům šéfa zahraničí Karla Schwarzenberga "Dělat poradu bez zemí, v nichž má tento problém zajisté kořeny, je podivná, mylná myšlenka," uvedl už dříve k výběru zemí na pařížské setkání kníže.

Zaostalí Češi by měli mlčet

Ten proti sobě agresivním výrokem proti Francii poštval představitele tamější diplomacie, jež se vyjádřila v tom smyslu, že Česko je v oblasti lidských práv zaostalé a nemá tedy Francii poučovat.

Kníže naopak Francouzům skrz Parlamentnílisty.cz odpověděl lapidárním úslovím: "Hadr onuci haní, oba roztrhaní," okomentoval krok Francie s tím, že Česku rozhodně nemá co vyčítat.

Více čtěte:

Kníže Francouzům: Hadr onuci haní, oba roztrhaní

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…