Nemám na zuby. Ženete nás ke komunistům, slyšel Drábek u Jílkové

19.10.2012 4:41

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek byl naposledy v pořadu Máte slovo, než definitivně skončí ve funkci. Vysvětloval zde výhody důchodové reformy a druhého penzijního pilíře, vyslechl si však to, že vychází pouze ze statistik a nehledí na to, jak se lidem skutečně žije.

Nemám na zuby. Ženete nás ke komunistům, slyšel Drábek u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Podle Jaromíra Drábka totiž není pravda, že by se snižovala kupní síla důchodců. „Může se to tak někomu zdát, ale není to pravda,“ ujišťoval. Statistika prý mluví jasně – v posledních letech se kupní síla seniorů podstatně zvýšila, a to i letos. „Když se podíváte na inflaci a růst důchodů, tak ten nárůst je podstatný,“ dodal ministr.

Zástupci lidu, kteří byli pozváni do ČT, s ním však nesouhlasili. Mladý podnikatel například argumentoval spotřebním košem. „Nemůžeme žít podle statistik, ale podle toho, jak se nám žije,“ vysvětloval.

Stejně tak důchodkyně a bývalá ředitelka základní školy vrtěla hlavou. „To je doslova urážka a mě by zajímalo, za co mě trestáte,“ prohlásila.

Přitom tato žena nebyla během „produktivního života“ nijak nezodpovědná, poctivě si k důchodu střádala. „Každý měsíc jsem si ukládala, a když jsem šla do důchodu, tak jsem dostala 75 tisíc,“ popisovala. Když začala spořit, bylo 70 tisíc korun mnoho peněz, teď ale už takovou hodnotu nemají. „To je polovina vašeho platu,“ řekla důchodkyně na adresu Drábka. „Pan ministr už dlouho ten plat mít nebude,“ uklidňovala ji moderátorka Michaela Jílková.

Podobně popisoval reálný život bez statistik i další senior. „Vidím ty důchodce, že jdou a nevědí, jestli si můžou koupit chleba, nebo jít k zubaři a udělat si plombu,“ popisoval. „My za to nemůžeme, že je taková doba. My jsme poctivě pracovali,“ posteskl si.

V tu chvíli se do debaty vložil i prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. Připustil, že na jednu stranu zde jsou věci, co by se daly zlepšit. „Jistě se zde dá lépe hospodařit, o tom není pochyb,“ uvedl. Jenže penzijní reforma se prý netýká přímo korupce, o které ostatní hojně mluvili, ale financování důchodů ve stárnoucí společnosti.

Současná generace na tom bude ještě hůř...

Jestliže si nynější senioři stěžují na důchody, pak by si měli uvědomit, že současná generace to bude mít ještě těžší. „Já bych vám strašně přála za ty peníze, jak jste říkal, žít,“ vzkázala Rusnokovi důchodkyně. „Vy nebudete mít nic, paní Jílková,“ obrátila se i na moderátorku, která je ještě mladší.

Horkým tématem byl i druhý pilíř penzijní reformy. Podle Rusnoka jde o rozšíření prvního pilíře, proto má i jiné parametry než pilíř třetí. Lidé se ale například bojí, že může být vytunelován – a peníze jim pak nikdo nevrátí. Nebo se změní politická scéna a vše se zruší.

„Vždycky jsme v rukou nějakých pravidel hry. Já vám nemůžu zabezpečit, že v příštích 50 letech nebudou politici dělat hlouposti,“ připustil i Rusnok.

Vybrat nastřádané peníze, když není na zuby či lékaře?

Další problém vidí veřejnost v možnosti vybrat nastřádané peníze, přitom by to občas skutečně potřebovali. „Když to vyberu, tak to vyberu proto, že nemám na doktora. Nemám na zuby,“ zlobil se důchodce. „Zkrátka na to nemám z toho důchodu, mám žebračenku,“ dodal.

„To, co děláte, pane Drábku, jako ministerstvo, je, že vy nás ženete do rukou komunistů,“ předpovídal senior. „Naše síla, jako důchodců, je velká, to mi věřte. Vy jste nám taky nic nedali, jenom nám berete,“ varoval ministra.

„Ty lepší vzpomínky zůstávají, ty horší se ztrácejí. To zná každý, kdo byl na vojně,“ okomentoval to však závěrem Drábek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…