Němcová: Zabránili jsme přeskupení sil ve světě. Další moloch nebude

28.07.2010 10:09

Za okázalého nezájmu médií proběhlo ve dnech 19. až 21. července zasedání Světové konference předsedů parlamentů z členských států Meziparlamentní unie, které jsou i členy OSN. Nejednalo se zde však o ničem menším než o vzniku de facto světového parlamentu, který by byl součástí struktur OSN.

Němcová: Zabránili jsme přeskupení sil ve světě. Další moloch nebude

Vzniku nového celosvětového orgánu se nakonec podařilo zabránit. Ve svých vystoupeních jej odmítli předsedkyně sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová spolu se šéfem Senátu Přemyslem Sobotkou. Miroslava Němcová konzultovala pozici ČR i s premiérem Petrem Nečasem, Alexandrem Vondrou a také měla k dispozici stanovisko ministerstva zahraničí.

Světový parlament nebude

„Když to řeknu hodně zjednodušeně, vskutku se podařilo zabránit vzniku světového parlamentu. Že to riziko bylo vážné, si tady málokdo uvědomoval, a proto jsem ráda, že jsem se zasedání zúčastnila a mohla svým dílem ovlivnit výsledek," řekla ParlamentnímListům.cz Němcová.

Meziparlamentní unie je organizace parlamentů suverénních zemí. Byla založena v roce 1889. Smyslem této organizace je zprostředkovávat dialog a spolupráci mezi parlamenty co nejširšího počtu států v otázkách světového míru, lidských práv a demokracie. MPU podporuje snahy Organizace spojených národů, jejíž cíle jsou podobné, a úzce s ní spolupracuje.

Shromáždění by znamenalo marginalizaci evropských států

Na summitu se debatovalo o užší spolupráci unie s OSN o navrhované reformě Meziparlamentní unie, podle níž by se MPU měla stát mezinárodně uznávanou organizací, jež by na základě mezinárodní smlouvy získala statut parlamentního shromáždění OSN, tedy jakéhosi světového parlamentu.

„Vznik této organizace by znamenal přeskupení sil ve světě a evropské státy by zde byly marginalizovány a přehlasovány podobně jako Česká republika nyní může být přehlasována v EU," dodala Němcová.

Myšlenka byla nastolena ve Stockholmu

Ve Stockholmu bylo setkání předsedů již v červnu, tam Němcová nemohla být z časových důvodů. Byl zde přítomen předseda českého Senátu Přemysla Sobotka. Zde se začala rodit myšlenka, že by OSN měla mít něco podobného jako Rada Evropy, tedy svoje stále parlamentní shromáždění se stálým sídlem a byrokratickým aparátem.

Další byrokratický moloch

„Nejsem příznivcem vzniku dalších a dalších institucí, které občané platí, ale neznají je a tím hůře je mohou kontrolovat. Jako příklad stačí Evropský parlament. Čeští občané znají ještě české europoslance, ale europoslance ostatních států neznají a neví o jejich činnosti. Ti však o našich osudech rozhodují. Nepotřebujeme další obří byrokratické organizace, které budou platit občané ze svých daní, navíc v době ekonomické krize, kdy musíme otáčet každou korunu.Nepotřebujeme živit další byrokraty s jejich úžasnými výhodami, o kterých se běžnému občanovi ani nesní," sdělila redakci Němcová.

Vznik podporovaly diktátorské státy Afriky a arabského světa

Institucionalizaci MPU podporují především africké a arabské země v čele s předsedou MPU z Namibie T. B. Gurirabem. Některé členské země Evropské unie, Kanada, Austrálie, Izrael a další země jsou proti. Předseda německého Bundestagu Norbert Lammert byl hlavním mluvčím odpůrců. Dalšími důležitými spojenci kritiků světového parlamentu byli britští konzervativci. Nakonec byla aklamací schválena kompromisní deklarace vyzývající k užší spolupráci avšak bez schválení světového parlamentu. 

Bylo by to drahé 

Podle Němcové nebylo vůbec zřejmé, jaké by měl mít tento světový parlament pravomoci a jak by fungoval vedle Valného shromáždění OSN a zdali by mu konkuroval. Němcová se rovněž obává, že by zde demokratické státy mohly být přehlasovány těmi nedemokratickými. O tom hovořil na setkání i šéf českého Senátu Přemysl Sobotka. Rovněž otázka financování byla naprosto nejasná a podle Němcové je zřejmé, že by financování takové instituce nebylo levné.

Podle informací ParlamentníchListů.cz stál za snahou o přijetí smlouvy mocný aparát MPU, který organizaci zcela ovládá a jde mu především o ulehčení situace s vízy, osvobození platů aparátu MPU od zdanění a diplomatickou imunitu.

Související:

Němcová epopej stěhovat nechce. Bémovi ale volat nebude

Němcová: Má-li být EU důveryhodná, musí začít sama u sebe

Němcová a Sobotka jedou za kolegy do Ženevy

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…