Němcová ve Všetatech uctila památku Jana Palacha

15.01.2011 19:05

Tuto neděli uplyne 42 let od tragického upálení Jana Palacha. Pamětníci se dodnes nemohou shodnout na tom, zda krutá oběť studenta Filosofické fakulty UK měla ve své době smysl.

Němcová ve Všetatech uctila památku Jana Palacha

V neděli uplyne 42 let od upálení studenta Filosofické fakulty UK Jana Palacha. Demonstrativním sebeupálením přímo na Václavském náměstí chtěl tehdy jedenadvacetiletý student probudit Československou veřejnost z okupační letargie, do které občané tehdejší ČSSR pomalu, ale jistě, upadali. Jeho čin vyvolal adekvátní odezvu až dvacet let později, kdy se bouře proběhnuvší během tzv. Palachova týdne staly předzvěstí pádu autoritativního komunistického režimu v zemi.

Morální oběť hodná obdivu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v Palachových rodných Všetatech dnes ČTK řekla, že mladičký student předvedl obrovskou morální sílu. „Jeho rozhodnutí padlo v době, kdy zřejmě věděl, že je osud okupované země zpečetěn," prohlásila Němcová (ODS).

28. října 1991 byl Janu Palachovi in memoriam propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. Ani lidé v zahraničí nezapomněli - přinejmenším dvě studentská sdružení (v Itálii a v Chorvatsku) nesou Palachovo jméno.

Související:

Dnes vzpomínáme na Jana Palacha

Palach žije, byť jen na cédéčku. To je teď u soudu

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…