Není vám jasná sKarta? Tady je průvodce

30.06.2012 21:47

S půlročním zpožděním startuje projekt sociálních karet, příjemci dávek je začnou dostávat od konce června. Novinku zvanou sKarta provází od začátku několik nejasností. Průvodcem sKartou připravil server Aktuálně.cz.

Není vám jasná sKarta? Tady je průvodce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Sociální kartu, kterou vymyslelo ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s Jaromírem Drábkem, dostanou postupně všichni příjemci sociálních dávek s výjimkou důchodů a nemocenské. Automaticky ji vystaví úřady práce, o sKartu není třeba žádat. Na úřadech práce si kartu také budou muset lidé pobírající sociální dávky vyzvednout. Celkem půjde o zhruba 900 tisíc lidí. Mezi ně budou patřit lidé pobírající rodičovský příspěvek, podporu v nezaměstnanosti nebo podporu pro zdravotně postižené.

Tři funkce sKarty:

První z funkcí sKarty je funkce identifikační. Bude sloužit pro prokazování se ve styku s úřadem práce. Úřad na kartu bude také zasílat různá oznámení, která dosud odesílal poštou. Zdravotně postiženým nahradí sociální karta dosavadní průkazy.

Další důležitou funkcí je to, že bude sloužit zároveň jako karta platební. Stát totiž začne posílat dávky přímo "na kartu". S tou si potom příjemce dávek bude vybírat peníze v bankomatech České spořitelny, nebo s ní zaplatí v obchodech.

Poslední z funkcí je tzv. omezovací funkce. Vybraní příjemci, u nichž hrozí zneužití dávek, budou kartou moci platit pouze v obchodech. MInisterstvo doufá, že se předejde tomu, aby dávky utráceli třeba za alkohol nebo hrací automaty.

Zavedení sKarty se dotkne zejména příjemců sociálních příspěvků, kteří své dávky dosud dostávali složenkou. Lidé, kterým stát posílá dávky na bankovní účet, mohou při převzetí sociální karty říci, že si nepřejí změnu. Karta pro ně bude mít jen identifikační funkci. Tak snadné to ale nebudou mít osoby, kterým chodí dávky poštovní poukázkou. Jedním z účelů sKarty bylo omezit výdaje spojené se složenkami. Pokud se příjemce dávky rozhodne dál dostávat složenky, nově bude muset státu zaplatit za "poštovné".

Za další výběr šest korun

Pokud budou lidé vybírat peníze z bankomatů, měli by pro tento účel raději používat bankomaty České spořitelny, u těch mají jeden výběr v měsíci zdarma na každou dávku, kterou pobírají. Další výběr bude zpoplatněn částkou šest korun. Pokud se člověk rozhodne vybrat z bankomatu jiné banky, zaplatí za poplatek 40 korun. Další poplatky spojené s vedením sKarty prý nejsou. Pouze v případě její ztráty zaplatí uživatel 240 korun za novou kartu. Lépe je také dobře si zapamatovat PIN, opětovné zaslání bezpečnostního čísla totiž bude stát 100 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …